‘Keratokonus hastaları lazer olabilir mi?’ sorusu ile sık sık karşılaşıyoruz. Bu hastalık gözün kornea tabakasının ilerleyici bir hastalığıdır. Keratokonus hastalığında ilerleyici miyop ve astigmat ortaya çıkar ve kişinin görmesi bozulur. Hastalık ilerledikçe göz derecesi daha da artar ve buna rağmen hasta gözlükle yüzde 100 göremez hale gelebilir.
Keratokonus Hastaları Lazer Olabilir mi?
Günlük pratiğimizde bizler lazer göz ameliyatı olmak için gelen birçok hastamızda keratokonus teşhis ediyoruz. Bu hastalar genelde son yıllarda gözlük derecelerinin yükseldiğini belirterek gelmektedirler. Keratokonus teşhisi konulduktan sonra bir kısmında lazer göz operasyonu yapabiliyoruz. Peki hangi kriterlere göre buna karar veriyoruz?
Hangi Keratokonus Hastaları Lazer Olabilir?
Hastanın kornea kalınlığı, gözlükle ve gözlüksüz görme seviyesi ve göz dereceleri birlikte değerlendirilir. Karar vermede hastanın yaşı da çok önemlidir. Prensip olarak genelde keratokonus hastalarında cross linking operasyonu yapmadan tek başına excimer lazer operasyonu yapmıyorum.
Ancak hastanın yaşı 40’ın üzerinde ise, göz derecesi düşük ve kornea kalınlığı iyi ise yani kornea çok fazla incelmemiş ise bu durumda nadiren kısıtlı bir lazer operasyonu yapıyorum.
Bunun dışında genç hastalarda kornea kalınlığı yeteri kadar iyi ise cross linking operasyonu ile birlikte lazer göz operasyonunu yapıyorum. Ancak özellikle şunu belirtmek istiyorum ki bu operasyon her keratokonus hastasında uygun değildir. Hasta bazında karar verilmesi gereken bir durumdur.
Bazı durumlarda keratokonus hastalarında kalıcı lens operasyonu lazere göre daha tercih edilebilir bir alternatif olabilmektedir.
Keratokonus Hastalarında Lazer Göz Operasyonunun Önemli Özellikleri Nelerdir?
30 yaşına kadar keratokonus hastalığın genellikle ilerleyici bir hastalıktır. Bu hastalık korneanın incelmesine neden olmaktadır. Lazer göz operasyonu için ise korneanın belirli kalınlıklarda olması gerekmektedir. Ancak excimer lazer operasyonu korneayı daha da incelten bir operasyondur. Bu da korneayı daha da zayıf hale getirecektir. İşte genç bir keratokonus hastasında lazer operasyonu yapacak isek korneayı sağlamlaştıran cross linking operasyonunu da birlikte yapmak gerekmektedir.
Ameliyata Ait Önemli Noktalar
Keratokonus hastalarında miyop ve astigmat vardır. Lazerle miyop ve astigmat değerlerini genellikle bir miktar düşük düzeltme yoluna gideriz. Örneğin hastanın 3 derece miyopisi varsa biz lazeri 2 derecelik kadar yaparız. Bunun nedeni lazerle birlikte uygulanacak cross linking işleminin de korneayı düzleştirici etkisinin olmasıdır.
Cross linking işleminin korneayı düzleştirmesi miyopiyi azaltan bir faktördür. Bu nedenle hastanın gerçek göz değerlerinden yaklaşık yüzde 30 kadar düşük numaraların düzeltilmesi hedeflenir.
Cross Linking + Lazer Operasyonu Nasıl Yapılır?
Bir keratokonus hastasına her iki operasyon da yapılacaksa önce lazer göz operasyonunu yaparız. Keratokonus hastalarında lazer yöntemi olarak öncelikle PRK ya da no touch yöntemlerini tercih ediyoruz. Bu yöntemler LASİK yöntemine göre korneanın stabilitesini daha az etkilemektedirler.
PRK ya da no touch işleminden sonra cross linking operasyonuna geçilir. Bu operasyonun ayrıntılarını cross linking sayfamızda bulabilirsiniz.
Cross Linking+Lazer Operasyonu ve İyileşme Dönemi
Lazer göz operasyonu ve cross linking operasyonu sonrasında hastanın gözünde yaklaşık 2-3 gün yoğun derecede batma, yanma ve sulanma ortaya çıkar. 3. günden sonra bu şikayetler azalır. Ancak hastanın görme seviyesi başlangıçta genellikle bulanık olacaktır. Bu operasyondan sonra hastaların görme seviyesi zamanla artacak ve göz dereceleri ilk 6 ay-1 yıl boyunca değişecektir. İşte bu nedenle keratokonus hastalığında lazer uyguladıktan sonra en az 6 ay beklemeden hastanın nihai göz dereceleri hakkında yorum yapmak zordur.
Bunun dışında bu hastalarda hedeflenen göz derecelerinden önemli miktarda sapmalar olması da mümkündür. Keratokonus hastasının operasyondan sonra gözlük kullanma ihtimali olduğunu anlaması önemlidir. Ancak pratikte bu hastalarımızın operasyondan sonra genellikle mutlu olduklarını görüyoruz.
Keratokonus hastalığı ile ilgili daha ayrıntılı bilgiye keratokonus kategori sayfamızdan ulaşabilirsiniz.