Hızlı Ulaşın
Diyabette kararsız seyreden kan şeker seviyesi belirli bir süre sonra gözümüze hasar vermeye başlamaktadır. Diyabet hem katarakt oluşumunu hızlandırmakta hem de retinada damarlara hasar vererek görme kaybı ile sonuçlanan ciddi rahatsızlıklara neden olmaktadır. Diyabete bağlı görme sorunları ile ilgili buradan daha fazla bilgi alabilirsiniz.
Göz doktorları olarak diyabette ortaya çıkan bu durumlara karşı elimizde tedavi seçeneklerimiz elbette vardır. Ancak bazı durumlarda görme kaybı az ya da çok kaçınılmaz hale gelebilmektedir. İşte diyabete bağlı görme sorunları yaşamamamız için en etkili yol bu sorunların ortaya çıkmasını engellemek ya da geciktirmektir. Nasıl mı? İşte dikkat etmeniz gereken 9 kural.
Diyabetiniz Kontrol Altında mı?
Diyabetiniz kontrol altında değilse diyabete bağlı görme sorunlarının ortaya çıkma süresi ve şiddeti artar. Bu nedenle açlık ve tokluk kan şekerinin normal ya da kabul edilebilir sınırlar içerisinde olmasına dikkat edin. Kan şekerindeki istikrarsızlığın yani kan şeker seviyesinin sürekli ciddi değişiklikler göstermesinin diyabete bağlı görme sorunlarının ortaya çıkmasını hızlandırmaktadır.
Hipertansiyonunuz Var mı?
Diyabet ile birlikte hipertansiyonunuz varsa diyabete bağlı olarak gözünüzün retina tabakasında ortaya çıkabilen sorunların ihtimali artar. Bu nedenle tansiyonunuzu ilaçlarla, diyet ve düzenli egzersizlerle kontrol altına alın.
Düzenli Göz Muayenesi Oluyor Musunuz?
Diyabet hastası iseniz mutlaka düzenli göz muayenenize gidin…Herhangi bir görme sorununuz yoksa bile yılda en az 1 kere göz dibi muayenesi olun…Başlangıçta görme sorunu oluşturmayan ama ihmal edildiği takdirde kalıcı görme sorunlarına neden olan bazı durumlarda erken tanı ve tedavi kalıcı görme kayıparını engelleyebilecektir. Diyabete bağlı görme sorunları büyük oranda kontrol altına alınabilir sorunlardır. Bir şartla: Düzenli kontroller!
Uygun Kiloda mısınız?
Yüksek kilonun hem şeker hastalığına hem de hipertansiyona neden olduğu bilinmektedir. Bu nedenle sadece kilo vermeniz inanılmaz derecede size faydalı olacaktır.
Hala Yüksek Karbonhidratlı mı Besleniyorsunuz?
Ekmek ve tatlılar gibi yüksek karbonhidratlar içeren besin maddelerini diyabet ve/veya hipertansiyonunuz olmasına rağmen hala tüketiyor musunuz? Öyle ise hemen bugün vazgeçin…Başlangıçta belki biraz zorlanacaksınız ama sonradan rahatladığınızı hissedeceksiniz. Uyku kalitenizin arttığını göreceksiniz.
Düzenli Egzersiz Yapın
Ağır egzersiz yapmayın…Egzersizle kendinizi tüketmeyin… Ancak hergün en az 40 dakika tempolu yürümeniz kan şekerinizin düzenlenmesine, tansiyonunuzun kontrol altına alınmasına ve psikolojik durumunuzun düzelmesine katkıda bulunacaktır. Buna dikkat etmeniz diyabete bağlı görme sorunlarının da önüne geçebilecektir.
Saat 19.30’dan sonra hiçbir şey yemeyin…
Akşam belirli bir saatten sonra yemeniz vücudunuzu yoracaktır. Akşam geç yenilen ya da fazla yenilen besinler herhangi bir eforla harcanamayacağı için kaliteli bir uykuya dalmanızı engelleyecek ve fazla kaloriler yağ olarak vücudunuzda depolanacaktır. Diyabetten dolayı akşam bir saatte kan şekeriniz düşerse bu durumda doktorunuzun ya da diyetisyeninizin önereceği besinleri ölçülü şekilde elbette alabilirsiniz. Ancak her halükarda alınan kaloriye dikkat etmek gerekmektedir.
Asla Bunları Yemeyin…
Yüksek glisemik indeksi olan gıdaları tüketmeyin. Yüksek glisemik indeksi olan gıdalar yenildikleri zaman kan şekerini çok hızlı bir şekilde yükselten besinlerdir. Ekmek, tatlılar, pirinç pilavı, patates kızartması bunların en önemlilerindendir.
Acıkmadan Yemeyin…
Sadece yemek vakti geldiği için yemek yemeyin…Saat 12 olmuş ve öğle arası gelmiş olabilir. Ama siz kendinizi dinlediğinizde aslında aç olmadığınızı hissediyor olabilirsiniz. Bu durumda ya yemek yemeyin ya da eğer kendinizi çalışma programından dolayı sosyal anlamda yemekhanede bulunmak durumunda hissediyorsanız yavaş ve az yiyerek öğünü geçiştirin…