Kayseri Göz Muayenesi – Doç. Dr. Fatih Çakır Gündoğan

Göz muayenesi olmak sağlıklı bir hayatın önemli bir parçasıdır. Ancak sizin ve aile bireylerinizin ne zaman ve hangi ayrıntıda göz muayenesi olmanız gerektiğini biliyor musunuz? Doğru zamanda doğru bir şekilde göz muayenesi olun ve görme seviyenizin size hayat boyu yeteceğini yakın takibe alın

Göz Muayenesi

Ne Zaman Göz Muayenesi Olmalısınız?

Çocukluk Çapında Göz Taraması

Doğumdan ergenliğe geçen sürede çocuklar çok hızlı büyümektedir. Bu anlamda Amerikan Çocuk Göz Sağlığı Derneği çocuklarda göz muayenesi için kılavuz geliştirmiştir. Bu kılavuzda çocuklarımızın ne zaman göz muayenesi yapılması gerektiği açıkça anlatılmaktadır.

Miyop Muayenesi, Hipermetrop Muayenesi, Astigmat Muayenesi, Çocuk Göz Muayenesi

Erişkinlerde Göz Muayenesi

Erişkinlerin herhangi bir şikayeti olsun ya da olmasın tamamının 40 yaşında göz muayenesi olmaları önemlidir. Bu zaman noktası (40 yaş) erişkinlerde bazı göz hastalıklarının ilk bulgusunu vermeye başladığı ve görmenin etkilenmeye başladığı yaştır. Birçok göz hastalığının erken tanısı sizi görme ile ilgili ciddi sorunlar yaşamaktan kurtarabilir. 

Herkes 40 yaşına kadar beklememelidir

Bazı kiler rutin bir göz muayenesi için 40 yaşına kadar kesinlikle beklememelidir. Eğer;

  • Diyabet (şeker hastalığı)
  • Hipertansiyon (yüksek kan basıncı)
  • Ailede Göz Hastalığı

varsa bu durumda doktorunuzun öngöreceği aralıklarla daha erken ve daha sık göz muayenesi olmanız uygun olacaktır. Yaş arttıkça birçok hastalık riski artmaktadır. 

Yaşlılar ve Göz Muayenesi

65 yaş ve üzerinde iseniz her yıl veya en geç iki yılda rutin muayene olmanız gerekmektedir. Bu yaş grubunda aşağıdaki göz hastalıklarının ortaya çıkma ihtimali artmaktadır.

Yukarıdaki sorunlar varsa doktorunuzun yakın takibinde kalmanız önemlidir.

Yaşlılarda Göz Muayenesi-Amsler Grid Testi

Göz Doktorunuz Muayenede Nelere Bakacaktır?

Kapsamlı bir göz muayenesi olmak basit ve konforludur. 45 dakika, en fazla 90 dakikadan uzun sürmeyecektir. Muayene aşağıdaki kısımları içerecektir.

Tıbbi Hikayeniz

Muayeneye başlamadan önce tıbbi geçmişiniz hakkında size soru sorulacaktır.

  • Ailenizin Tıbbi Geçmişi
  • Kullandığınız İlaçlar
  • Gözlük veya Kontakt Lens Kullanıp Kullanmadığınız

Görme Keskinliği

Göz muayenenizin en sık bilinen kısmıdır. Karşınıza yerleştirilen bir okuma eşeli ile görme seviyenizin uzakta ve yakında ne kadar olduğu tespit edilecektir. Bu muayene tek göz kapalı iken yapılır. Bu şekilde görme seviyesinin yüzde 100 olup olmadığı değerlendirilecektir.

Düzeltici Cam Muayenesi

Foropter adı verilen ve içinde değişik numaralarda cam bulunan düzeltici lenslerle görme seviyenizi maksimuma çıkaracak muayene yapılır. En uygun bulunan lens numarası gözlük veya kontakt lens olarak reçete edilir.

Göz Bebekleri

Gözümüze yakından ışık tutularak göz bebeğinizin ışığa nasıl yanıt verdiği değerlendirilecektir. Göz bebekleri ışığa maruz kaldıklarında küçülmelidir. Tam tersine büyümeleri altta yatan ciddi bir göz sorununu yansıtacaktır.

Yan Görüş (Periferal Vizyon)

Kişinin görme alanında kayıp olması başta göz tansiyonu (glokom) olmak üzere bazı ciddi sorunları haber veren önemli bir bulgudur. Görme alanında kayıp olduğunda merkezi görmede sorun olmadığı için erken dönemde hastanın fark etmesi zordur. Bu nedenle muayenenin önemli bir parçasıdır.

Göz Hareketleri Muayenesi

Oküler motilite adı verilen göz hareketlerinin muayenesinde gözlerin hizada olup olmadığı ve birlikte düzgün hareket edip etmedikleri değerlendirilir. Bu şekilde gizli şaşılık olup olmadığı ve mevut göz şikayetlerinizin altında böyle bir sorun olup olmadığı değerlendirilmiş olur.

Göz Tansiyonu

Tonometre adı verilen göz içi basıncının ölçülmesi muayenenin önemi bir parçasıdır. Artmış göz içi basıncı glokom adı verilen göz tansiyonu hastalığının bulgusudur. Bu testte başınızı yerleştirdiğiniz bir cihazdan gözünüze hafif şiddette bir hava püskürtülecek ve bu şekilde göz tansiyonu değerlendirilebilecektir. Başka bir yol ise basınca duyarlı bir cihazın ucunun gözün ön kısmına temas ettirilerek göz tansiyonunun ölçülmesidir. Her iki yöntem de ağrısızdır.

Gözün Ön Kısmı

Yarık-ışık adı verilen bir cihazla gözün ön kısımları değerlendirilecektir. Bu muayenede göz kapaklar, kornea, iris ve lens değerlendirilmektedir. Katarakt ve korneada çizilme olup olmadığı da bu şekilde değerlendirilmektedir.

Retina ve Görme Siniri

Retinanın ve görme sinirinin (optik sinir) ayrıntılı muayene edilebilmesi için göz bebeğinin damlalarla büyütülmesi gerekmektedir. Bu şekilde retina ve görme sinirinde hasar olup olmadığı değerlendirilebilir. Bu tedaviden sonra göz bebeğinin tekrar küçülmesi saatler almaktadır. Bu süre içinde gözlerin ışıktan rahatsız olması ve yakının görülememesi normaldir.

Başka Neler Değerlendirilir?

Göz doktorunuz daha ileri tetkiklere ihtiyaç duyabilir. Bu tetkikler özel görüntüleme teknikleri olup şunları kapsamaktadır.

  • Optik Koherens Tomografi (OCT)
  • Kornea Topografisi
  • Fundus Fotoğrafı
  • Floresan Anjiografi

Bu testler zorunlu hale gelebilir. Bu testlerle  keratokonus, göz tansiyonu ve sarı nokta hastalıklarının değerlendirilmesi ve tanısı daha kolaydır ve erken tanı konulmasında değerlidirler.  

Kısaca, göz muayenesinin her bir parçası göz sağlığınız hakkında değerli bilgiler vermektedir.

Kayseri Göz Muayenesi

Kayseri göz muayenesi denildiğinde akla gelen ilk doktorlardan biri Doç. Dr. Fatih Çakır Gündoğan’dır. Doç. Dr. Fatih Çakır Gündoğan, özel muayenehanesinde hizmet veren bir göz doktorudur. Ameliyatlarını anlaşmalı olduğu hastanelerde yapmaktadır.

Scroll to Top

Sitemizi ziyaret ederek KVKK ve çerez kullanım politikamızı kabul etmiş sayılıyorsunuz.