Alerjik Konjonktivit ve Tedavisi

Alerjik Konjunktivit Nedir?

Alerjik Konjonktivit gözümüzde konjonktiva adı verilen göz yüzeyinde bulunan ince zar bir tabakada ortaya çıkan bir göz alerjisi durumdur. Konjonktiva hem alt ve üst göz kapaklarının göze bakan iç kısmında hem de gözün kendisinin üzerinde bulunan ve saydam olan bir tabakadır. Gözlerinizde yaz aylarında ya da tüm yıl boyunca devam eden ‘kaşıntı’ şikayetiniz varsa göz alerjiniz olabilir. Bu durum bazen vücudumuzdaki alerjik astım gibi rahatsızlıklarla birlikte bulunur, bazen ise tek başına bir kişide ortaya çıkabilir. Bir kişinin alerjik bir bünyeye sahip olup olmadığı daha çok genetik yapısıyla ilişkili bir durumdur.

Göz Allerjisi-Allerjik Konjunktivit

Alerjik Konjonktivit Nasıl Ortaya Çıkar?

Konjonktiva dış ortamdaki hava ile temas halinde olduğundan hayatımız boyunca birçok yabancı madde ile temas etmektedir. Bu yabancı maddeler bakteriler, virüsler, başka organik maddeler ve kimyasal maddeler vs olabilir. Bu yabancı maddelerden bakteriler ve virüsler konjonktivada mikrobik iltihaplanmalar (mikrobik konjonktivit) oluştururken polen, küf mantarları, toz akarları, tozlar, çimen, bazı yabani otlar gibi bazıları ise alerjik reaksiyona neden olabilirler. Aşağıda bir toz akarının fotoğrafı görülmektedir.

Allerjik Konjunktivit Tipleri

Alerjik konjonktivit mevsimsel ve devamlı olmak üzere iki başlık altında incelenebilir.

Mevsimsel alerjik konjonktivite bahar aylarında genellikle ağaç polenleri, yaz aylarında çimen polenleri, sonbaharda ise yaban ot polenleri neden olmaktadır. Kişi kış aylarında ve soğuk iklime sahip bölgelerde genellikle rahattır. Bunun nedeni soğuk havada hava yolu ile taşınan polenlerin taşınmasındaki yavaşlıktır. Mevsimsel alerjik konjonktivit kendisini polen mevsiminde gözde rahatsızlık hissi ile de gösterebilmektedir. mevsimsel alerjik konjonktivitin kornea üzerinde bulunan gözyaşı tabakasının stabilitesini bozması ve göz kuruluğu bulgularına yol açmasıdır. Bir çalışmada  polen mevsimi dışında alerjik göz rahatsızlığında gözyaşı film tabakasının etkilenmediğini ortaya koymuştur.

Devamlı allerjik konjunktivitte ise hastada tüm yıl boyunce allerjik göz rahatsızlığı bulguları ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle devamlı allerjik konjunktivitlerin ortaya çıkmasında mevsimsel allerjenlerin rolü olabilse de tamamen bu allerjenlere bağlı olarak ortaya çıktığı söylenemez. Devamlı allerjik konjunktivitin ortaya çıkmasında ev ortamında bulunan toz akarı, sigara, küf ve evcil hayvanların atık maddelerinin etkili olduğu bilinmektedir.

Bulgular ve Hasta Şikayetleri

Alerjik konjonktivitte klasik olarak gözde kızarıklık, konjonktivada ve göz kapağında ödem (şişkinlik) ortaya çıkmaktadır. Alerjik konjonktivitte hastanın ailesinde ya da kendisinde sıklıkla alerjik rinit (allerjik burun mukozası ilitihabı), astım ve alerjik ekzema gibi başka alerjik rahatsızlar da bulunur. Hastanın şikayetleri açısında öne çıkan en önemli bulgu kaşıntıdır ve yanmadır. Kaşıntı olmadan alerjik konjonktivit tanısı her zaman şüphelidir.

Alerjik Konjonktivit Tedavisi

Tedavide ilk hedef alerji oluşturan etkenden uzak durmaktır. Buna rağmen kişinin alerji şikayetleri varsa bu durumda yapay gözyaşları ile antihistaminik adı verilen maddeleri içeren göz damlaları ve ilaçlar başlanabilir. Bu ilaçlarda bulunan maddeler alerji oluşumuna neden olan histamin adı verilen maddenin etkisini nötralize eder. Kişinin bu şekilde kaşıntı, kızarıklık ve ödem şikayetlerinin azalmasına neden olur. 

Bunların dışında alerjik konjonktivit tedavisinde kortizol içeren damla ve ilaçlar da çok etkilidir. Ancak bu damlaların kesinlikle bir göz doktoru kontrolünde kullanılması gerekmektedir. Çünkü kontrolsüz kullanımda katarakt ve göz tansiyonu gibi ciddi sorunların ortaya çıkmasına neden olabilmektedirler.

Scroll to Top

Sitemizi ziyaret ederek KVKK ve çerez kullanım politikamızı kabul etmiş sayılıyorsunuz.