Hızlı Ulaşın
Çocuk ve Bebeklerde Göz Muayenesinde Önemli Olan Nokta
İyi ve net görme bebek ve çocukların fiziksel gelişimi, okul başarısı ve genel iyilik hali için anahtar pozisyonunda öneme sahiptir. Bebeklerde göz muayenesi ve çocuk göz muayenesi ebeveynlerin asla ihmal etmemeleri gereken bir konudur.
Bebeklerde ve küçük çocuklarda görme sistemi tam anlamıyla gelişmemiştir. Beyindeki görme merkezinin normal gelişmesi için her iki gözden eşit uyarı gitmesi gerekmektedir. Eğer küçük bir çocuğun bir ya da her iki gözünden beyine net görüntüler gitmez ise görme seviyesi daha sonraki yıllarda bir daha düzeltilemeyecek derecede etkilenebilir. Yani göz tembelliği ortaya çıkabilir. Göz tembelliğinin en sık nedeni gözde kayma ve yüksek göz numaralarıdır. Ancak, sorunlar erken tespit edilirse bunu engellemek genellikle iyi bir takiple mümkün olur.
Bebeklerde Göz Muayenesi Ne Zaman ve Nasıl Yapılmalıdır?
Çocukların göz muayenesinin hemen doğumda ve infantlık çağında (ilk 1 yıl), okul öncesinde ve okul yaşlarında yapılması gerekmektedir. Bu muayenenin bir göz hastalıkları uzmanınca yapılması önem arz etmektedir.
Bebeklerde ve çocuklarda göz muayenesine ilişkin olarak tavsiye edilen genel prensipler şunlardır.
Yenidoğan Göz Muayenesinde Önemli Olan Nokta Nedir?
Yeni doğan bebeklerde kırmızı refle testi adı verilen test çok önemlidir. Kırmızı refle testinde normal bir görüntünün alınması gözde ciddi bir sorun olmadığının temel bir göstergesi olarak kabul edilebilir. Bebek prematür ise veya diğer sağlık sorunları nedeni ile yüksek riskli tıbbi durumları varsa ayrıntılı bir şekilde muayene edilmelidir.
Bebeklerde Göz Muayenesi
Doğumdaki ilk muayeneden sonra genellikle 6 ay-1 yıl arasında Göz Hastalıkları Uzmanınca tekrar muayenesinin yapılması önerilmektedir. Bebeklerde göz muayenesi daha sonra ortaya çıkabilecek kalıcı görme kayıplarının önlenebilmesi açısından son derece önemlidir.
Okul Öncesi Göz Muayenesi
- 3-3.5 yaşlarında iken çocukların görme seviyesi ve göz hizalanması açısından değerlendirilmeleri uygun olacaktır. Çocuğun görme seviyesinin göz eşeli kullanılarak yapılan göz muayenesine uyum sağladığı en kısa zamanda tespit edilmesi gerekmektedir. Birçok çocuk hipermetroptur ama görme açısından bir sorunları yoktur. Bu durumdaki çocukların büyük kısmının gözlük kullanması gerekmemektedir.
- Eğer muayenede gözde kayma (şaşılık), göz tembelliği (ambliyopi) kırma kusurları (miyopi, hipermetropi, astigmat) saptanmışsa ayrıntılı muayenesinin yapılarak hızlı bir şekilde tedavi edilmeleri gerekmektedir. Bu tarz sorunların erken yaşlarda etkili bir şekilde tedavi edilmesi ilerleyen yaşlarda kalıcı görme kayıplarını engelleyecektir.
- Görme keskinliği testine uyum sağlamayan çocuklarda ise düzenli aralıklarla tarama yapılması uygun olacaktır.
Okul Yaşı Çocuklarında Göz Muayenesi
Okul çağındaki çocuklarda çocuğun görme seviyesi genellikle okul taramalarında değerlendirilir. Ancak böylesi bir tarama elbette göz muayenesinin yerini tutamaz. Okul çağı çocuklarda miyopi en sık rastlanan görme kusurudur. Miyopik çocuklar sınıf tahtasını net olarak göremezler. miyopi tespit edildiğinde gözlüklerle düzeltilir.
Göz Taraması ve Çocuk Göz Muayenesi Arasındaki Farklar
Göz taramalarının aksine kapsamlı bir göz muayenesinde görme sorunlarına tanı konulur. Göz muayenesinde göz bebeği damlalarla büyütülerek ayrıntılı bir değerlendirme yapılır ve gözün genel sağlık durumu değerlendirilir. Aşağıdaki durumlar varlığında mutlaka göz muayenesi olunmalıdır.
- Çocuk göz taramasından başarı ile geçemediğinde
- Göz taramasında şüpheli sonuç alınmışsa veya tarama hiç yapılamaışsa
- Çocuk hastalıkları uzmanı veya okul hemşiresi yönlendirmişse
- Çocuğun görme ile ilgili bir şikayeti varsa veya anormal hareketlerde bulunuyorsa ya da göz sorunları açısından riskli grupta ise muayene yapılmalıdır. Çocuğun Down sendromu, Juvenil İdyopatik Artrit, Nörofibromatosis gibi tıbbi sorunları varsa veya çocuğun ailesinde göz tembelliği, şaşılık (göz kayması), retinoblastoma, doğumsal katarakt veya doğumsal glokom (göz tansiyonu) hikayesi varsa acil muayene yapılması önerilmektedir.
- Çocukta öğrenme bozukluğu, gelişimsel gecikme ve davranışsal veya nörofizyolojik sorunlar varsa göz muayenesi uygun olacaktır.
Bebek ve çocuklarda göz muayenesi ve göz hastalıkları hakkında daha fazla bilgi almak için bu konudaki kategori sayfamıza ve bebek etiket ve çocuk etiketli blog sayfalarımıza gidebilirsiniz.