Göz Altı Işık Dolgusu: Merak edilen 6 konu

Göz altı ışık dolgusu ya da bir diğer ismiyle göz altı dolgusu estetik uygulamalar alanında hem kadınlar hem de erkekler arasında yaygın uyguladığımız işlemler arasındadır. Göz altı ışık dolgusu, göz altlarındaki çukur olan bölgelere uygulanmaktadır. Peki göz altı ışık dolgusu ihtiyacı neden ortaya çıkmaktadır. Kısaca bundan bahsedelim.

Göz altı ışık dolgusu ihtiyacı neden ortaya çıkar?

Yüzümüzde cilt altında doğuştan gelen yağ yastıkçıkları bulunmaktadır. Bazı kişilerde yapısal olarak bazı kişilerde ise yaşa bağlı olarak göz altlarında bulunan yağ yastıkçıklarının hacmi azalır, zamanla yerçekimine bağlı olarak yağ yastıkçıkları aşağı doğru hareketlenmeye başlar ve göz altlarında aşağı doğru uzanan kavisli bir çökük hattın ortaya çıkmasına neden olur. Fiziksel olarak günlük hayatımızdan biliriz ki çökük olan bölgelere gün ışığının düşmesi her zaman sorundur. Tam da bu şekilde göz altında da çukurluk oluştuğunda da bu bölge daha koyu ve çökük görünür. Bu nedenle bu bölgeye uygulanan dolgu işlemine göz altı ışık dolgusu adı verilmektedir.

Işık Dolgusunda Nasıl Bir Madde Kullanılır?

Göz altı ışık dolgusunda farklı maddeler kullanılabilmekle birlikte en sık uygulanan madde ‘hiyalüronik asit’ adı verilen bir maddedir. Hiyalüronik asit normalde cildimizde bulunan doğal bir maddedir. Bebeklerin cildinde hiyalüronik asit yüksek miktarda bulunur. Bebeklerin cildinin esnekliği ve yumuşaklığı büyük oranda hiyalüronik asite bağlıdır. Bu madde zamanla azaldıkça cildin esnekliği ve parlaklığı da azalmaktadır. Hiyalüronik asit kendi hacminin 1000 katı kadar su tutabilen bir maddedir. Dolayısıyla bebeklerin cildindeki fazla su oranı hiyalüronik aside başlıdır. İşte ışık dolgusu olarak göz altlarındaki çukurluğa hiyalüronik asit verildiğinde aynı zamanda su tutarak o bölgenin çöküklüğünü gidermektedir.

Göz altı ışık dolgusu
Göz altı ışık dolgusu

Göz Altı Dolgusu Neden Göz Doktoruna Yaptırılmalıdır?

Göz altı ışık dolgusu göz altında bulunan çökük bölgeye yapılan bir işlemdir. Bu bölge atardamar, toplardamar ve sinirlerin çok yoğun olduğu bir bölgedir. Göz altında bulunan bu bölgenin anat0mik yapısını en iyi bilen doktorlar göz doktorlarıdır. Bu nedenle göz altı dolgusu en güvenli bir şekilde göz doktorlarına yaptırılabilir. Bazı hastalarımızın ışık dolgusunu hekim dışında estetisyen, güzellik uzmanı gibi kişilere yaptırdığını görüyoruz, duyuyoruz. Bu hem ışık dolgusunu yaptıran hem de ışık dolgusunu yapan açısından oldukça riskli bir durumdur. Yaptıran kişi açısından ışık dolgusuna bağlı olarak yaşama ihtimali olan komplikasyonlar açısından risklidir. Dolguyu yapan estetisyen ve güzellik uzmanı için ise hukuksal sorunlar ortaya çıkarabilmek açısından risklidir. Çünkü doktor dışında hiçbir meslek sahibi vücudun herhangi bir yerine girişimsel bir uygulamada bulunamaz.

Göz Altı Işık Dolgusu: Etkileri ve Memnuniyet Oranları

Göz altı ışık dolgusunun etkisi işlemden hemen sonra ortaya çıkmaktadır.  Ancak işlemden sonraki 3-4 gün içinde bölgeye verilen hiyalüronik asit bir miktar su daha ilgili bölgeye çeker ve dolgunun etkisi artar.

Göz Altı Işık Dolgusu İşlemi Ne Kadar Sürede Yapılır?

Göz altı dolgusu yaklaşık 15 dakikada uygulanan bir işlemdir. Ağrılı bir işlem değildir.  Doç. Dr. Fatih Çakır Gündoğan göz altı dolgusunu dolgu kanülleri ile uygulamaktadır. Kanüllerin ucu iğneler gibi keskin değildir. Kanüllerin uçu künttür. Göz altı dolgusu künt kanüllerle uygulandığında bölgedeki kan damarlarının hasar görmesi ve buna bağlı olarak ışık dolgusuna bağlı morarma ve kanama risklerini en aza indirmektedir. 

Göz Altı Dolgusu Etkisi Ne Kadar Sürer?

Göz altı dolgusu etkinliği yaklaşık 1 yıl kadar sürmektedir. Ancak bu süre kişiden kişiye ve uygulanan dolgu malzemesine bağlı olarak farklılık göstermektedir. Kişinin metabolizma hızı (vücudundaki hücrelerin çalışma hızı) ne kadar yüksekse ışık dolgusunun etkisi de o oranda azalacaktır. Etki süresi ortalama 8-15 ay kadar sürmektedir.

Scroll to Top

Sitemizi ziyaret ederek KVKK ve çerez kullanım politikamızı kabul etmiş sayılıyorsunuz.