Pterjium (Kuş Kanadı)

Pterjium gözün ön kısmındaki beyaz kısmı örten konjunktiva adı verilen zarın büyümesinden kaynaklanan bir durumdur. Ancak bu büyüme iyi huylu bir durumdur ve kanseröz bir oluşum değildir. Pterjium küçük olduğunda genellikle herhangi bir soruna neden olmaz, ancak büyüyüp kişinin görmesini engellediğinde cerrahi ile alınabilmektedir. Pterjiuma halk arasında kuş kanadı gibi kama şeklinden dolayı ‘kuş kanadı’ adı da verilmektedir.

Pterjiyum-Kuş Kanadı

Pterjium Nedeni Nedir?

Pterjiumun kesin nedeni bilinmemektedir. Ancak ultraviyole ışınlarına fazla maruziyetin pterjium oluşumuna neden olduğu düşünülmektedir. Pterjium genellikle sıcak iklime sahip ülkelerde ve güneşli ve rüzgarlı havalarda daha fazla zaman geçiren kişilerde daha sık görülmektedir. Ayrıca polen, sigara dumanı ve toza maruziyetin pterjium oluşumunu hızlandırdığı düşünülmektedir.

Bulguları Nelerdir?

Pterjium hastada her zaman şikayete neden olan bir durum değildir. Şikayete neden olduğunda ise genellikle hafiftir ve kızarıklık ve gözde irritasyon şeklinde kendini gösterir. Pterjium fazla büyüdüğünde ise görmede bulanıklığa neden olabilir. Yanma ve batma gibi şikayetlere de neden olabilir. Kalın ve büyük bir pterjium gözde bir yabancı cisim hissine de neden olabilir. Pterjium büyük olduğunda kontakt lens kullanımını engelleyebilir.

Pterjium Ciddi Bir Sorun Mudur?

Pterjium gözün ön kısmında bulunan şeffaf kornea tabakası üzerine doğru büyürse şeffaflığın azalmasına neden olarak görmeyi etkileyebilir. Kornea üzerine büyüyen bir pterjium dokusu cerrahi olarak alınmalıdır. Daha hafif durumlarda ise damla ve kremlerle gözdeki enflamasyonun (iltihabi reaksiyon) bastırılması gerekmektedir.

Pterjium Tanısı Nasıl Konulur?

Pterjium Tanısı hekim açısından zor değildir ve biyomikroskopik muayene ile kolayca tanı koyulmaktadır. Bunun yanında kişinin görme seviyesi, korneanın topografik haritası değerlendirilerek pterjiumun gözün yüzeyi üzerine yaptığı etki değerlendirilebilir. Fotoğraflama ve tekrarlı muayenelerle büyümenin olup olmadığı değerlendirilebilir. 

Pterjium ile Pinguekula adı verilen klinik tablolar birbirine yakın durumlardır. Pinguekula pterjiumun genellikle büyümeyen ve mat görünümlü hali olarak da değerlendirilebilir. 

Pterjium Tedavisi

Pterjium kişinin görmesi üzerinde olumsuz bir durum oluşturmuyorsa tedavisi sıklıkla gerekli değildir. Bunun yanında gözde kızarıklığa ve irritasyona (batma, yanma gibi) neden oluyorsa iltihabi reaksiyonu azaltmaya ve durdurmaya yönelik damlarla tedavi edilir.

Eğer göz damlaları yeterli olmuyorsa bu durumda hekiminiz pterjium dokusunun cerrahi olarak çıkarılmasını önerebilir. Pterjium korneanın topografik haritasını bozup astigmatizmaya neden oluyorsa yine cerrahi olarak pterjiumun alınması uygun olacaktır. Pterjiumun kozmetik soruna neden olması durumu da cerrahi olarak alınması için yine bir nedendir. 

Pterjium Oluşumu Nasıl Engellenebilir?

Pterjium oluşumuna neden olduğu düşünülen risk faktörlerinden kaçınılmalıdır. Güneş gözlüğü takmak ve güneş ışığı, rüzgar ve tozdan gözü korumak için siperli bir şapka giymek te pterjiumun büyümesini engellemek için etkili olabilecek yöntemlerdir. Güneş gözlüklerinin ultraviyole ışınlarını engelleyen camlardan seçilmesi uygun olacaktır. Bunun yanında polenlerden korunmak ta korunmakta etkili olabilmektedir.

Pterjium (Kuş Kanadı) hakkında 6 yorum yapıldı.

  1. İyi günler. Benim gözümde aynı sorun oluştu belirtileri pterjium ile aynı. Bunun için muayene oldum fakat muayene olduğum hastane bu ameliyatı yapmadığıni soyledi.ozel hastanede tahmini bu ameliyatin ücreti nedir.simdiden bizlere yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim.

      1. Merhaba benim bebekde söylendiği gibi pterjium var doktorada gitmedim bebeklerde olursa ne yapılıyor bebek 1 yaşında

  2. Merhaba benim ilaç alerjim (antibiyotik ve ağrı kesici) var gözümde de piterjium var damla yaşamıyorlar eğer ameliyat olmam gerekirse ameliyatta kullanılacak ilaçların alerji testi mümkünmü nasıl bir yol izlemeliyim.

Yorumlar kapalı.

Scroll to Top

Sitemizi ziyaret ederek KVKK ve çerez kullanım politikamızı kabul etmiş sayılıyorsunuz.