Blefarit (Kirpik Dibi İltihabı)

Blefarit (kirpik dibi iltihabı) göz kapaklarının iltihaplanmasıdır. Blefarit sıklıkla kirpiklerin büyüdüğü bölgelere lokalize olup her iki göz kapağını da etkilemektedir. Kirpiklerin göz kapağının hemen kenarındaki çıkış yerlerinde yağ bezlerinin uçları bulunmaktadır. Yağ bezleri gözyaşı tabakası için yağ üretmekte olup gözyaşının çabuk buharlaşmasını ve bu şekilde göz kuruluğu bulgularının ortaya çıkmasını engellemektedir. 

Blefarit rahatsızlığında yağ bezlerinin göz kapağının hemen kenarında bulunan uç kısımları tıkanmaktadır. Bu tıkanıklık hemen her zaman göz kapak kenarında bir iltihaplanma ile birliktedir. Tıkanıklık sonucunda göz kapağında gözde kızarıklık ve rahatsızlık hissi ortaya çıkmaktadır. İşte bu nedenle göz kapak iltihaplanması ile birlikte paradoksal bir şekilde gözde sulanma şikayeti de ortaya çıkabilmektedir. 

Yağ bezlerinin gözyaşına geçememesi sonrasında göz kuruluğu ortaya çıkmaktadır. Göz kuruluğu sonucunda yardımcı gözyaşı bezleri göz kuruluğunu algılamakta ve fazla miktarda gözyaşı üretmeye başlamaktadır.

Blefarit
Her iki gözde blefarite bağlı göz kapak kenarlarında kızarıklık ve çapaklanma mevcuttur.

Kirpik Dibi İltihaplanmasının (Blefarit) Bulguları

  • Gözde Sulanma
  • Kırmızı Göz
  • Gözde Yanma, Batma şikayetleri
  • Göz kapak kenarının yağımsı sarı renkte görünmesi
  • Göz Kapak kenarında kızarıklık ve şişkinlik (ödem)
  • Göz Kapak cildinin kepeklenmesi
  • Sabah uyanınca gözde çapaklanma
  • Göz kırpma sayısının artması
  • Işığa hassasiyet
  • Anormal büyüyen kirpikler (yanlış yönlenmiş kirpikler)
  • Kirpik dökülmesi

Blefarit Nedenleri

Blefaritin (kirpik dibi iltihabı) kesin nedeni tam olarak aydınlatılamıştır. Ancak sıklıkla aşağıdaki durumlardan biri ya da birkaçı ile birlikte sık görülmektedir

  • Yağlı Egzema-Baş bölgesi ve kaşlarda cild egzeması
  • Bakteryel enfeksiyon
  • Gözkapağında ucu tıkanmış ya da düzgün işlev görmeyen yağ bezlerinin varlığı
  • Rozasea-yüzde kızarıklıkla seyreden bir cilt hastalığı
  • Göze damlatılan damlalara, kontakt lens solüsyonlarına ya da göz makyaj malzemelerine karşı ortaya çıkan alerjiler

Blefarit Komplikasyonları

Kirpik Dibi İltihabı ya da blefarit var ise aşağıdaki sorunlar ortaya çıkabilmektedir.

  • Kirpik Problemleri. Blefarit kirpiklerde dökülmeye ya da kirpiklerin yanlış yönlenmesine neden olabilmektedir.
  • Göz Kapak Cildi Sorunları. Blefarit uzun süredir mevcutsa bu durumda göz kapağında skarlaşma ya da nedbe dokusu ortaya çıkabilir. Bunu  sonucunda kirpikler göze doğru dönerek (trikiazis) göze batabilir ve bu da başka önemli sorunlara neden olabilir.
  • Gözde Yaşarma ya da Göz Kuruluğu. Anormal yağ üretimi sonucunda gözkapaklarından köken alan kepek ve anormal yağ gözyaşında birikerek sağlıklı bir gözyaşının varlığını engeller. Bu da göz kuruluğuna ya da paradoksal olarak yardımcı gözyaşı bezlerinin fazla çalışmasına bağlı olarak gözde sulanmaya neden olabilir.
  • Kontakt Lens Kullanımında Zorluk. Blefarit göz kuruluğuna neden oladuğu için kişilerin kontakt lense toleransını azaltır ve kontakt lens kullanımını engelleyebilir.
  • Arpacık. Arpacık kirpiklerin köklerinin yakınlarında ortaya çıkan enfeksiyonlardır. Sonuçta göz kapağında ağrılı bir kitle (şişkinlik) ortaya çıkar. Arpacık sıklıkla gözkapağı cildinin hemen altında yüzeye yakın yerleşimlidir.
  • Şalazyon. Şalazyon kirpiklerin hemen gerisinde bulunan yağ bezlerinin uç kısımlarının tıkanması sonrasında ortaya çıkar. Tıkanıklık sonucunda yağ bezi bakterilerle enfekte olabilir ve bu da göz kapağında ağrılı, şişkin bir kitle ortaya çıkmasına neden olur. Arpacığın tersine şalazyon genellikle göz kapağının göze yakın olan iç kısımlarına belirgin bir şişkinlik ortaya çıkmasına neden olur.
  • Kronik Kırmızı Göz. Blefarit uzun süreli ve kronikleşen kırmızı göz şikayetine neden olabilir.
  • Kornea Hasarı. İltihaplanmış göz kapaklarına bağlı süreğen irritasyon ve yanlış yönlenmiş kirpikler (trikiyazis) korneada ülser ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle kornea hasarının ortaya çıkmasına engel olmak için yapay gözyaşları ile yeterli derecede lubrikasyon sağlanmalıdır.

Blefarit (Kirpik Dibi İltihabı) hakkında 9 yorum yapıldı.

  1. Merhabalar! Ben de 5 yıldır bu hastalığı çekiyorum.Virüs etkenli olduğu için antibiyotik fayda etmedi,Şampuanlar da fayda etmedi.Rahat olun,çözümünü buldum.Sabah akşam günde iki defa sallama çayı ılık ile sıcak arasında,gözünüzü kapatıp göz kapağınıza kirpiklerin üzerine ,hafif bastırarak,sağa ve sola 7-8 defa sürterek gidip gelin.Dikkat edin sallama poşet yırtılmasın ve ıslak yani çaylı olsun. Ve gözünüzü 2-3 saat ve hatta akşama kadar yıkamayın.Yani kirpiklerinizin üzeri çaylı kalsın.Günler sonra göz kuruluğunuz gidiyor,kirpik dipleriniz salgı yapmaya başlıyor yavaş yavaş.Kızarıklık,şişkinlik,kaşıntı ve batmalar geçiyor.İki hafta sonra kirpiklerinizin dibinde iltihap kayboluyor.Bu hastalık çok inatçı olduğu için ben devamlı yapıyorum.Hem ucuz,hem de kolay.Buradan göz doktorlarımıza ve bütün hastalara duyuruyorum.Şifa olsun!

    1. Gercekten ben de bu durumdan bıkmış durumdayım bu dediğinizi denedim fakat ben bir süre gözümde beklettikten sonra yikiyordum bi de yıkamadan deniyeceğim inşallah tamamen kurtulurum artik

      1. Ben 27 yaşındayım, ve 2 yıl öncesine kadar bu hastalikla uğraştım… Taa ki Almanya da bir cilt doktorunun bana yazmış oldugu bir krem sayesinde kurtulana kadar. Bu krem bittiginde Türkiye de tatildeydim ve kremin dışını göstererek eczacidan buna benzer bi krem istedim. Krem in adı “CORTIMYCINE” göz kremi ABDIIBRAHIM den… Çok küçük bir kutu. Bunu bir müddet (2 hafta felan) her gün yatmadan önce gözümde uygulayip daha sonra bunu günden güne azalttim. Umarım ben de fayda ettiği gibi size de fayda eder. Geçmiş olsun

        1. Adem yıldız

          Ne kadar sürede daydasini gördünüz gercekten bıktım ben bu hastalıktan.

  2. Yıllardır bu sorunu yaşıyorum. Işık hassasiyeti, gözlerimde yaşarma ve göz kapağımda pullanma sorunu yaşıyorum. Antibiyotikli krem kullanıyorum fakat hiçbir işe yaramıyor ne yapmalıyım. Doktora gidemiyorum da pandemi nedeniyle

  3. 1 yıldır 3 yaşındaki oğlum da bu problem var bir çok damla kirpik şampanı gibi şeyler denedik bir türlü faydası olmadı *Huriye hanım kremi ne kadar kullandınız sürekli kullanılacakmı ne kadar sürede faydası oldu acaba

  4. bende çocukluğumdan beri çekiyorum. sürekli gözlerim batışıyor. sabırsızlıkla bu konuda yapılan çalışmaların sonuçlarını eğer yapılıyorsa tabi bekliyorum.

Yorumlar kapalı.

Scroll to Top

Sitemizi ziyaret ederek KVKK ve çerez kullanım politikamızı kabul etmiş sayılıyorsunuz.