Göz Kanlanması Nedenleri

Göz kanlanması gözün beyaz kısmının (sklera) renginin kırmızı haline gelmesi veya o bölgede kanlanma artışı olduğu anlamına gelir.

Göz kızarması çok farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Sklera üzerinde eğri-büğrü şekilli pembe veya kırmızı çizgilerden tüm skleranın tamamen kırmızıya boyanması arasında herhangi bir şekilde ortaya çıkabilir.

Göz kanlanması tek veya iki gözde de ortaya çıkabilir. Birçok bulgu ile birlikte olabilir.

  • İrritasyon
  • Yanma
  • Kaşıntı
  • Kuruluk
  • Ağrı
  • Akıntı
  • Sulanma
  • Işığa hassasiyet
  • Bulanık görme

Bazı durumlarda göz kanlanması hastada kanlanma görünümü dışında başka hiç bir şikayete neden olmaz. 

Göz kızarması çok sık görülür ve birçok nedeni vardır. Göz kızarıklığı çok hafif ve önemsiz nedenlere bağlı olabileceği gibi çok ciddi göz sorunlarının da habercisi olabilir.

Göz kanlanması durumunda bir göz doktoruna başka ciddi bir şikayetiniz olmasa bile muayene olmanız önemlidir.

Göz Kızarıklığı Neden Olur?

Göz kızarıklığı gözün beyaz kısmı olan sklera ile sklera üzerinde çok ince şeffaf bir zar olan konjunktiva arasındaki damarlardaki genişlemeden kaynaklanmaktadır. Bu çok ince ve normalde görülemeyen damarlar çevresel nedenler, hayat-tarzına bağlı sorunlar veya başka göz sorunlarına bağlı olarak genişleyip ödemli hale gelebilirler.

Göz kanlanması genellikle alerji, göz yorgunluğu, kontakt lenslerin aşırı kullanımı ya da konjunktivit adı verilen enfeksiyonlar sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte göz kızarıklığı üveit, göz tansiyonu (glokom) gibi başka ciddi hastalıkların belirtisi de olabilmektedir. 

Göz kızarıklığına neden olan çevresel nedenler şunlardır.

  • Hava kaynaklı allerjenler
  • Hava kirliliği
  • Duman (ateş dumanı, sigara dumanı gibi)
  • Kuru hava (kuru iklimler, uçak kabinleri, ofis binaları gibi)
  • Toz
  • Havadan gelen gaz, çözücüler gibi)
  • Kimyasal maruziyet (yüzme havuzlarındaki klor gibi)
  • Güneş ışığına fazla maruziyet (UV-koruyucu gözlük kullanmadan)

Göz kanlanmasına neden olan göze bağlı sık sorunlar ise şunlardır.

Göz kızarıklığına neden olan göze ait ciddi nedenler ise şunlardır.

Hayat tarzı değişiklikleri de kırmızı göz riskinizi artırabilir. Örneğin, sigara kullanmak göz kızarıklığı yapar. Aynı şekilde alkol kullanmak ta göz kanlanması yapabilir. Uzun süre dijital cihazları kullanmak, yetersiz uyku da diğer hayat tarzı ile ilgili göz kanlanması nedenleridir. 

Bebeklerde Göz Kanlanması

Bebeklerde göz kanlanması hem basit hem de ciddi nedenlere bağlı olabilen bir durumdur. Bebeklerde konjunktivit adı verilen göz enfeksiyonlarına sık rastlanılmaktadır. Konjunktivitler gözde çapaklanma, akıntı ve sulanma ile karakterizedir. Konjunktivitler genellikle çok ciddi olmayan durumlardır. Bebeklerde sık tekrarlayan enfeksiyonlar ve buna bağlı göz kanlanması gözyaşı kanal tıkanıklığının belirtisi olabilir.

Ancak bazı daha ciddi nedenler de bebeklerde göz kanlanması nedeni olabilir. Üveit adı verilen göz içi iltihabi durumlar bazen bebeklerde ve çocuklarda atlanabilen ve geç tanı konulabilen durumlardır. Bu gibi kan kanlanması nedenlerine özellikle bebek ve çocuklarda dikkat etmek uygun olacaktır.

Göz Dış Zarında Kanama

Göz kanlanması günlük hayatta en sık subkonjunktival kanama adı verilen gözü dışarıdan sarmalayan ince bir zar olan konjunktiva zarında ortay çıkan kanamalardan kaynaklanmaktadır. Subkonjunktival kanamalar genellikle kişi farkında olmadan ortaya çıkar ve gözün beyaz kısmında kan olarak görülür. Kişinin görme seviyesini olumsuz etkilemez. Genellikle kendiliğinden iyileşir. Ancak bazen bazı hastalıklar ve ilaç kullanımı sonrasında da ortaya çıkabilmektedir. Bu durumlarda önemli bir bulgu haline gelir.

Göz Duvarına Bağlı Göz kanlanması Nedenleri?

Gözün içi ile dışını ayrıdan duvar tabakalardan oluşmaktadır. Bu tabakalarda mikrobik ya da mikrobik kökenli olmayan çok sayıda nedenden dolayı iltihaplanma ortaya çıkabilmektedir. Bunların bir kısmında beraberinde ağrı ortaya çıkar, bir kısmında ise ağrı olmaz. Ağrı olanların önemli bir kısmı ise kişinin görme seviyesini azaltabilir. Bunlardan konjunktivit adı verilen durum en sık görülenlerden biridir. Konjunktivit durumu günlük hayatta en sık göz kanlanması nedenlerinden biridir ve genellikle önemli bir sorun değildir. Konjunktivitler mikrobik kökenli olabilir ya da olmayabilir. Gözyaşı kanal tıkanıklığı olan hastalarda tekrarlayan konjunktivitler tekrarlayan göz kanlanmasına neden olabilmektedir.

Göz Dış Duvarı İltihaplanmaları

Konjunktivit dışında episklerit ve sklerit adı verilen durumlarda da gözde kanlanma ortaya çıkabilmektedir. Sklerit durumlarında genellikle birlikte ağrı da vardır. Sklerite bağlı göz kanlanması saptandığında sklerite neden olma ihtimali olan bazı romatizmal hastalıkların araştırılması gerekecektir.

Keratit ise gözümüzün ön kısmındaki saydam tabaka olan korneanın iltihaplanmasıdır. Keratit ciddi bir durumdur ve ciddi görme kaybı ile neticelenebilmektedir. Keratit birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Hızlı bir şekilde göz uzmanı tarafından tedavi başlanması gereken ciddi bir sorundur. 

Göz Kanlanması ve Göz İçi Nedenler

Gözün iç kısmındaki bir çok sorundan dolayı da gözde kanlanma ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenler genellikle ciddi sorunlara işaret etmektedir. 

Gözün iç yapılarından biri olan uvea tabakası tamamen damarlardan oluşmuştur. Bu yapıların iltihaplanması üveit olarak bilinir ve gözde kızarıklık, ağrı ve görme kaybı nedenlerindendir.  

Bazı göz tansiyonu tiplerinde de gözde ağrı ve kanlanma ani olarak ortaya çıkabilmektedir. Gözde kanlanma, ağrı, ve görme kaybı hızlı bir şekilde ortaya çıkmışsa yukarıda bahsedilen üveit yanında göz tansiyonu olabileceği de akılda tutulmalıdır. Bu çok önemli bir neden olup acil müdahale gerektirmektedir.

Gözün iç kısmının ön kısmına ön segment adı verilmektedir. Ön segment içine olan kanamalar hifema diye bilinmektedir. Gözün ön kısmı içindeki kanamalar birçok nedene bağlı olabilmekle birlikte travmalar ve ilerlemiş şeker hastalığı sık görülen nedenlerdendir. Neden bağlı olarak uygun bir şekilde tedavi edilmelidir. Uygun bir şekilde tedavi edilmediği takdirde kalıcı görme kaybına neden olabilmektedir.

Özetle, göz kanlanması çok önemli olmayan bazı nedenlerden kaynaklanabileceği gibi kalıcı görme kaybına neden olabilen sebeplerden de kaynaklanabilmektedir. Bu nedenle göz kanlanması sorununda mutlaka bir göz doktoruna görünmenizi tavsiye ediyorum.

Göz Kızarması Nasıl Geçer?

Göz kanlanmasının çok fazla nedeni olduğundan ve bu nedenler arasında çok ciddi göz hastalıkları olduğundan bir göz doktoruna muayene olmanız önemlidir. Göz kızarıklığı yanında gözde bir huzursuzluk hissi, ağrı ve görmede bulanıklık varsa bu durum daha da önem arz etmektedir.

Ayrıca göz kızarıklığını gideren damlalar kullanmadan önce doktorunuza danışmanız önemlidir. Bu damlaların içinde damarların çapını azaltıp büzüşmeye neden olan vazokonstriktör adı verilen etken maddeler yer alır. Göz yüzeyindeki damarların büzüşmesi gözlerinizi beyazlatacaktır ancak bu damlalar uzun süre kullanıldığında aynı etkiyi göstermeleri için daha yoğun kullanılmaları gerekecektir. Kullanılmadığında ise daha fazla bir kanlanma ile karşı karşıya kalınacaktır.

Göz kanlanmasından güvenli ve etkili bir şekilde kurtulmanın en iyi yolu göz doktorunuza muayene olmanızdır. Doktorunuza görünene kadar kontakt lens kullanıyorsanız çıkarmanız uygun olacaktır. Kontakt lenslerinizi yanınızda doktora getirebilirseniz  doktorunuz mikroskop altında inceleme fırsatına sahip olacaktır. Ayrıca koruyucu madde içermeyen gözyaşı damlaları da doktora gidene kadar kullanılması iyi olacaktır.

Scroll to Top

Sitemizi ziyaret ederek KVKK ve çerez kullanım politikamızı kabul etmiş sayılıyorsunuz.