Gözde Arpacık Nedir? Nasıl Geçer?

Arpacık göz kapağı kenarında şişkinlik oluşturan hassas, ağrılı ve bakteriler tarafından oluşturulan lokalize enfeksiyondur. Bir kişi bir göz kapağında arpacık geçirmişse aynı ya da diğer göz kapağında tekrarlama riski hiç arpacık geçirmeyen kişilere göre daha yüksektir. 

İki tipi arpacık bulunmaktadır.

  1. Dış arpacık: Kirpik dibinde ortaya çıkar.
  2. İç arpacık: Göz kapağında küçük bir yağ bezinde ortaya çıkar.

Arpacık Neden Çıkar?

Arpacık stafilokok adı verilen bakteri türü tarafından oluşturulmaktadır. Bu bakteriler burunda bulunur ve el ile önce buruna sonra da göz kapağına ve göze temas edilmesi sonucunda ortaya çıkar.

Bakteriler kirpik diplerinin ve kirpik yoluna kanallarla boşalan yağ bezlerinin enfeksiyonuna neden olurlar. Kanal tıkandığında, yağ boşalamaz ve yağ bezlerine geri dönmeye çalışır. Yağ bezleri şişer ve sonuçta orada bir iltihaplanma ortaya çıkar. Bunun sonucunda arpacık ortaya çıkmış olur.

Arpacık Belirtileri Nelerdir?

Göz kapağında yumru ve göz kapak şişmesi arpacığın önemli iki bulgusudur.  Arpacığın belirtileri şunlardır.

  • Ağrı
  • Kızarıklık
  • Göz kapağı ödemi
  • Göz kapağında hassasiyet
  • Göz kapağında düşme
  • Gözde akıntı ve çapaklanma
  • Yanma

Bu bulgular ortaya çıktıktan sonra etkilenen bölgede küçük bir kabarcık ortaya çıkar. Bu genellikle göz kapağında şişlik ile birliktedir. Bazen sadece tam etkilenen bölgede şişlik ortaya çıkar, bazen ise tüm göz kapağında şişme oluşabilir.

Arpacık Nasıl Geçer?

Arpacık bir enfeksiyon olduğundan tedavisinde antibiyotikli krem ve göz damlaları kullanılır. Ancak aynı zamanda yağ bezlerinde tıkanıklık olduğundan bu tıkanıklığın açılması tedaviyi kolaylaştırır. Bu nedenle göz kapağına sıcak kompres uygulamak ve çay pansumanı yapmak tedavide genelde etkilidir. 

Arpacıkla İlgili Bilinmesi Gereken 5 Şey

1. Görme sorununa neden olmaz. 

2. Bulaşıcıdır.

Arpacık olduğunda başka bir kişi ile gözleri içeren organik temasta bulunmamak lazımdır. Aksi halde o kişilere bulaşabilir.

Arpacığa neden olan bakterinin yayılmasını engellemek için elleri temizlemek ve yastıklara, yatak örtülerine ve havlulara ve el bezlerini başkaları ile paylaşmamak gerekmektedir.

3. Çoğu kez kendiliğinden birkaç günde iyileşir.

Bu süreci birkaç gün boyunca günde 3-4 kez 10-15 dakika sıcak kompres uygulayarak hızlandırabilirsiniz.

Sıcak kompres ağrıyı azaltacak ve arpacığın bir sivilce gibi uç vermesine neden olacaktır. Bu da arpacığın açılmasına ve başka herhangi bir girişime gerek kalmadan kendiliğinden iyileşmesine neden olabilecektir.

Çoğu arpacık sıcak kompresle iyileşebilmesine rağmen bazılarının ilaçla veya cerrahi olarak tedavi edilmeleri de gerekebilmektedir. 

4. Asla patlatmayın

Sivilce de olduğu gibi arpacığı asla patlatmayın. Kendiliğinden açılmasını bekleyin. 

Göz kapağının iç kısmında olan arpacık kendiliğinden patlamayabilir ve iyileşemeyebilir. Bu tipler daha ciddi olabilir ve doktorunuz cerrahi olarak drene etmek (boşaltmak)  durumunda kalabilir.

Eğer sık sık arpacık çıkarıyorsanız, doktorunuz nüksleri önlemek için antibiyotik kremler yazabilir. Ayrıca arpacık ve blefarit riskini azaltmak için göz kapağı hijyenini sağlamak amacıyla nemlendirilmiş pedler kullanılabilir. 

5. Diğer göz sorunları ile birlikte bulunabilir.

Arpacık olduğunda gözde sulanma ortaya çıkabilir, ışık duyarlılığı artabilir ve gözde yabanı cisim hissi ortaya çıkabilir. 

Ne Zaman Doktora Görünmelisiniz?

Çoğu arpacık hızla düzelmesine rağmen doktorunuza ilave tavsiyeler için görünmek iyi olacaktır. Doktorunuz arpacığın hızla düzelmesini temin etmek amacıyla merhem ve başka bazı önerilerde bulunacaktır. 

Eğer arpacık kötüleşirse, görmenizi etkilerse ve bir hafta içinde düzelmezse mutlaka doktorunuza danışın. Bazen inatçı arpacıklar göz kapak ameliyatı gerektirebilir ve ilaç kullanımını zorunlu hale getirebilir. 

Scroll to Top

Sitemizi ziyaret ederek KVKK ve çerez kullanım politikamızı kabul etmiş sayılıyorsunuz.