Göz Kapak Estetiği Ameliyatı (Blefaroplasti)

Göz kapak estetiği denildiğinde üst göz kapak sarkması ve göz altı torbaları sorunları akla gelmektedir. Bu sorunlar nedeniyle estetik anlamda yapılan göz kapağı ameliyatına ise ‘blefaroplasti ameliyatı’ adı verilir.  Göz kapak estetiği özellikle genç kadınlar tarafından sıklıkla araştırılan konulardan bir tanesidir. Doç. Dr. Fatih Çakır Gündoğan, Kayseri’de en fazla göz kapak estetiği operasyonu yapan doktorlarındandır.

Cilt Yaşlanması ve Göz Kapak Estetiği

Yaş artışına bağlı olarak cildimizde yıpranma ve yaşlanmaya bağlı olarak doku bütünlüğü bozulmaya başlar. Doku bütünlüğünün bozulmaya başlaması, derinin içerdiği sıvı miktarının azalması deride gevşeme ve sarkmaların ortaya çıkmasına neden olur.  Bu duruma bazen genetik faktörler de eklenir. Bu değişiklikler göz kapaklarında ortaya çıktığında üst ve alt göz kapaklarında sarkma ve gevşeme ortaya çıkar.

Göz Torbaları ve Göz Kapağı

Gözlerimiz sadece ön kısmı açık bir kemik hazne içerisinde durmaktadır. Ön kısımda göz kapakları daha arka kısımlarda ise derin dokular bulunmaktadır. İşte hem üst hem de alt göz kapağında bulunan ve yüzeyel ve derin dokular arasında yer alan bir ayıraç doku (orbital septum) bulunur.

Orbital septum yüzeyel göz kapak dokuları ile daha derindeki yağ dokularını birbirinden ayırmaktadır. Bu ayraç arkadaki yağ dokusunun öne doğru gelmesinin engellemektedir. Ancak yaşla birlikte vücutta meydana gelen dejeneratif değişikliklerden ayıraç doku da nasibini almaktadır. Ayıraç dokudaki dejeneratif değişiklikler dokusunun esnekliğini azaltır ve arka tarafta bulunan yağ dokusunu yerinde tutmakta zorlanmaya başlar. Zamanla dejeneratif değişiklikler arttıkça yağ dokusu ayıraç dokuyu iterek öne doğru gelmeye başlar. İşte bu durum göz torbaları oluşmasına neden olur. Göz torbaları sadece alt kapakta ortaya çıkmaz. Birçok hastada üst göz kapağında da göz torbaları ortaya çıkmaktadır. Yani orbital septumun durumu göz kapak estetiği anlamında çok önemlidir ve göz torbaları açısından anahtar rolündedir.

Blefaroplasti-Göz Kapak Estetiği-Göz Kapak Ameliyatı
Blefaroplasti-Göz Kapak Estetiği-Göz Kapak Ameliyatı

Blefaroşalazis ve Göz Kapak Estetiği

Göz kapağında sarkma bazen blefaroşalazis adı verilen durum sonucunda ortaya çıkmaktadır. Blefaroşalazis genellikle genç kadınlarda ortaya çıkan ve tekrarlayan göz kapağı ödemleri ve ağrısı ile karakterize bir durumdur. Yıllar içerisinde tekrarlayan göz kapak ödemleri ilerleyen yıllarda göz kapak cildinde incelme, gevşeme ve sarkmalara neden olmaktadır. Bu durumun kesin tedavisi ise blefaroplasti ameliyatıdır.

Göz Kapak Estetiği için Blefaroplasti Ameliyatı

Göz kapak düşüklüğü ve daha genel anlamda göz kapak estetiği blefaroplasti ameliyatının en sık nedenlerindendir. Blefaroplasti ameliyatı ile göz kapağındaki fazla cilt alınarak daha genç ve dinamik bir görünüme kavuşmak mümkündür. Blefaroplasti, göz kapak estetiği anlamında en sık yapılan ameliyattır.

Üst göz kapağındaki gevşeme ve sarkma bazen o kadar fazla olabilir ki gözün üzerine özellikle yan taraflardan düşerek görme alanında da sorunlara neden olabilir. Blefaroplasti ameliyatı bu anlamda da hastaya ciddi katkılar sağlayacaktır.

Blefaroplasti ameliyatı ile göz kapağındaki fazla cilt, cilt altındaki ince kas tabakası ve daha derindeki fazla yağ dokusu alınır. Bazı hastalarda kas dokusu korunarak sadece cilt alınabilir. Blefaroplasti ameliyatı hem üst göz kapağına hem de alt göz kapağına uygulanabilir.

Üst göz kapağı blefaroplasti ameliyatı bazen ‘göz kapağı kaldırma’ ameliyatı olarak da ifade edilir. Ancak blefaroplasti ameliyatı gerçek bir göz kapak kaldırma ameliyatı değildir. Blefaroplasti ameliyatı göz kapaklarında yaşla birlikte birçok kişide ortaya çıkabilen gevşeme, sarkma ve yağ çıkıntısının oluşması nedeniyle uygulanmaktadır. Göz kapağının gerçek anlamda düşüklüğü ‘pitozis’ adı ile bilinir. Pitozis ameliyatında uygulanan göz kapağı kaldırma işlemi blefaroplastiden oldukça farklı bir ameliyattır. Ancak şunu belirtmek gerekir ki blefaroplasti ameliyatından sonra da göz kapağındaki fazla cilt alındığında göz kapağı hafifleyeceği için bir miktar yükselme görülebilir. Bu yükselme ister görülsün ister görülmesin, blefaroplasti ameliyatı ile daha genç bir görünüm her durumda ortaya çıkacaktır.

Blefaroplasti için Uygun Aday Mısınız?

Göz kapak estetiği açısından blefaroplasti ameliyatı konusunda uygun aday olup olmadığınızı öğrenmek istiyorsanız hemen randevu alın.

Göz kapak çevresinde ciltte sarkma ve gevşeme varsa göz kapak estetiği açısından blefaroplasti ameliyatı düşünebilirsiniz. Kapaklardaki sarkma göz kapaklarında allerji ve ödeme bağlı ise şiddeti daha fazla olabilir. 

Göz kapak estetiği açısında blefaroplasti ameliyatı olmak istiyorsanız beklentilerinizi makul tutmanız önemlidir. Kozmetik işlemler bazen görüntünüzü dramatik olarak iyileştirebilir ve fakat bu tarz kozmetik işlemler elbette gençliğin nihai çözümü değildir.

Yaşlanma süreci durmadan devam eden bir süreçtir. Bu nedenle kozmetik ameliyatlar sonrasında dahi yıllar sonra aynı operasyona tekrar ihtiyaç duyabilirsiniz. Ancak blefaroplasti ameliyatının etkisinin kısa süreli olmadığını belirtmekte fayda vardır. Yaşa ve tıbbi duruma istinaden blefaroplasti ameliyatının etkisi 10 yıl kadar sürebilir.

Blefaroplasti ameliyatı göz kapak estetiği anlamında yapılacak ise doktorunuz göz kuruluğu, diyabet (şeker hastalığı) ve tiroid bezi hastalıkları açısından sizi değerlendirecektir.

Şunu unutmamak gerekir ki ciddi bir sağlık sorunu blefaroplasti ameliyatı olmanız önünde engel teşkil edebilir.

Sigara içme ameliyat komplikasyonları açısından riskleri artırmaktadır. Sigara içenlerde yara iyileşmesi daha yavaştır. Sigara kullanıyorsanız mümkünse ameliyattan birkaç hafta önce sigarayı bırakın.

Blefaroplasti Ameliyatına Hazırlık

Doktorunuzla ameliyatın lokal anestezi mi yoksa genel anestezi altında mı yapılacağını konuşun.

Lokal anestezi ile ameliyat olacaksanız ameliyat esnasında uyanık olacaksınız, ama ince bir iğne ile göz çevreniz anestezi altına alınacaktır. Lokal anestezi damardan verilen yatıştırıcı ilaçlarla desteklenebilir. Bu şekilde hasta daha rahat bir operasyon geçirebilir.

Yapılacak blefaroplasti ameliyatı daha komplike ve başka işlemlerle birlikte uygulanacaksa genellikle genel anestezi tercih edilir.

Genel anestezi uygulanacaksa süre 20 dakika ile 2 saat arasında olabilir. Bu süre hem alt hem üst göz kapağının aynı anda ameliyat edilip edilmeyeceğine ve birlikte başka işlemler yapılıp yapılmayacağına bağlıdır.

Ameliyattan önce şunları yapmanız sizden istenebilir.

  • Kan sulandırıcı etkisi olan ilaçları kullanıyorsanız bunların kesilmesi gerekebilir. Aspirin ve ibuprofen içeren ağrı kesiciler de bu ilaçlara dahildir. Bu ilaçları 1-2 hafta önceden kesmek uygundur. Bu ilaçların kesilmesi için ilacı başlayan doktorun da onayı alınmalıdır.
  • Ameliyattan önceki gün akşam hafif bir öğün alın
  • Gece hiçbir şey yemeyin
  • Ameliyat günü hipertansiyon ilaçları gibi zorunlu ilaçlarınızı az bir su ile alınız
  • Ameliyat günü makyaj yapmayın
  • Ameliyat sonrası sizi evinize götürecek ve birkaç saat süreyle sizinle ilgilenecek bir kişi ayarlayın

İşlem ya bir ofiste ya da klinikte uygulanacaktır. Yapılacak operasyon rutn dışı çok kompleks bir ameliyat olmayacalssa aynı gn hastanede kalmak durumunda olmayacaksınız.

Ameliyatta Ne Yapılır?

Göz kapak estetiği ameliyatı sadece alt ve üst kapaklarda veya her iki göz kapağı birlikte de yapılabilir.

Üst ve alt göz kapaklarında fazla cilt miktarı belirlenir ve göz kapak estetiği açısından sorunlu olan miktar cerrahi kalemlerle çizilerek sınırları belirlenir. Daha sonra bu sınırlardan düzgün bir kesi yapılır. Blefaroplasti ameliyatında üst göz kapağında kesi kapakta katlanma izi boyunca, alt göz kapağında ise kirpiklerin hemen altından yapılır. Bu şekilde kirpikler nedeniyle ameliyat izi iyileştikten sonra belli olmamış olur.

Ameliyat masasına uzandıktan sonra doktorunuz göz kapağınızda simetriyi korumak ve fazla cildi belirlemek için bazı çizimler ve işaretlemeler yapacaktır. İşaretlenen ve çizilen dokular bistüri, cerrahi makaslar, raydofrekans cihazı ve bazen lazerlerle kesilir ve çıkarılır. Kalan doku sütürlerle dikilir.

Ameliyat esnasında doktorunuz ne kadar bir derinin, kas dokusunun ve gerekirse yağın çıkarılmasına karar verecektir. 

Göz kuruluğu olan hastalarda blefaroplasti ve diğer göz kapak estetiği ameliyatlarında daha az dokunun çıkarılması göz kuruluğu şikayetlerinin kötüleşmemesi açısından önemlidir.

Kaşların seviyesinin düşük olduğu hastalarda kaş düşüklüğünü gidermek için de ameliyatlar yapılabilmektedir.

Blefaroplasti Ameliyatından Sonra İyileşme

Göz kapak estetiği ameliyatlarından sonra göz kapakları üzerine krem kullanılır. Gözleri kapamak genellikle gerekmez.

İlk gün göz kapağı üzerine her saat 10-15 dakika boyunca soğuk kompres uygulamak ödem, şişlik ve kanama olmaması açısından önemlidir. İkinci gün 2-3 saatte bir 10-15 dakika soğuk kompres yeterlidir.

48 saat sonra iyileşmeyi hızlandırmak için sıcak kompres uygulamak iyi olacaktır.

Ağrı olursa doktorunuzun önereceği bir ağrı kesici kullanabilirsiniz.

Ameliyattan sonra hafif bir konforsuzluk hali normaldir, ancak kısa sürede kaybolur. Eğer ağrı aşırı ise ve görmede bulanıklık varsa hızla doktorunuza görününüz.

İlk birkaç günde göz kapaklarında ödem ve berelenme ortaya çıkabilir.Göz akı denilen sklera kısmında kızarıklık ve kanlanma ortaya çıkabilir.Tam anlamıyla iyileşme birkaç hafta sürebilir. Bu süre zarfında makyaj yapılmaması uygun olacaktır.

Göz kapaklarındaki ödem çözülünce kontakt lens kullanmaya devam edebilirsiniz. Gözlüklerinizi ise ameliyattan hemen sonra dikkatlice kullanabilirsiniz.

Ameliyatta atılan dikişler genellikle 4-7 gün içinde kendiliğinden eriyecektir. Eğer erimeyen dikişler kullanıldı ise bir-iki hafta sonra alınmaları gerekecektir. Dikişlerin alınması ofis ortamında yapılmaktadır.

Göz kapak estetiği ameliyatı olan birçok kişi sonuçtan ve kişisel imajdan tatmin olmaktadırlar. Göz kapak sarkmasına bağlı görme alanı daralan kişiler ise görme anlamında rahatlamaktadırlar. 

Göz Kapak Ameliyatının Komplikasyonları

Göz kapak ameliyatının geçici bir komplikasyonu gözlerinizi tamamen kapatamamadır. Bu da göz kuruluğu oluşacağı anlamına gelir. 

Ancak bu durum genellikle birkaç hafta ya da ay içinde düzelecektir. Bu süre içinde gözleri nemlendirmek için gözyaşı damlaları ve jelleri kullanmak uygun olacaktır. Ayrıca gece yatmadan önce gözleri jel ile kapamakta gerekebilecektir.  Göz kapaklarındaki dikişler alındıktan sonra hafifçe masaj yapmak gözlerin kapanmasını kolaylaştırmak adına önemlidir. 

Eğer göz kapaklarını kapatamama durumu devam ederse ikinci bir işlem gerekebilir.

Blefaroplasti ameliyatının diğer komplikasyonları şunlardır, ancak çok nadirdir.

  • Göz arkasına kanama
  • Enfeksiyon
  • Çift görme
  • Skar izi
  • Göz kapaklarının kötü pozisyonlanması
  • Gerekenden daha az cilt alımı
  • Gerekenden daha fazla cilt alımı
  • Göz kapaklarında hissizlik

Göz kapak hastalıkları konusunda daha fazla bilgi almak için bu konudaki kategori ve etiketli yazılarımıza göz atabilirsiniz.

Göz Kapak Estetiği Ameliyatı (Blefaroplasti) hakkında 5 yorum yapıldı.

  1. Çigdem Gündogan

    Sizi ilgiyle takip ediyorum.Çok bilgilendirici bir yazi olmuş.Tesekkur ederiz.

    1. Hocam bn Kayseri şehir hastanesinde olcam ama uyanik olmak istyrm gözümde sorun oldu için göz kapaklarim tamemen düştü bilgi verrmisiniz

  2. fatih kılıç

    hocam ben 31 yaşındayım göz altı morluklar var fiyatı ne kadar

    1. Bu iletişim kanalını randevu verme ve benzeri genel konularda temas kurmak için kullanıyoruz. Sizi muayene etmeden ifadeniz üzerinden yorum yapmayı hem uygun bulmuyoruz hem de birçok durumda yanıltıcı olabiliyor. Her gün onlarca bu şekildeki taleplerle karşı karşıya geliyoruz. Anlayışla karşılayacağınızı umuyorum. Muayenehanemiz Kayseri’ dedir. Muayene olmak isterseniz aşağıdaki bağlantıyı tıklayarak randevu alabilirsiniz.

      https://gozdoktor.net/randevu-alin/

Yorumlar kapalı.

Scroll to Top

Sitemizi ziyaret ederek KVKK ve çerez kullanım politikamızı kabul etmiş sayılıyorsunuz.