Bebeklerde Göz Kayması

Bebeklerde göz kayması son derece önemli bir klinik tablodur. Bebeklerde göz kaymasının sebebi ne olursa olsun hayat boyu sürecek görme kaybına neden olması erken tanı ve tedaviye erken başlanmasının önemini artırmaktadır.  

Bebeklerde Göz Kayması ve Nedenleri

Hayatın ilk 3-4 ayına kadar bebeklerin gözünde görülen içe kayma genellikle normaldir ve bu durum genellikle 4. aya kadar düzelmektedir. Ancak ‘bebeklerde ilk 3-4 ayda görülen göz kaymalarının tamamı normaldir’ demek de doğru değildir. Özellikle 4.-5. aydan sonra ortaya çıkan kaymalar önemlidir. Bu kaymaların bir kısmı bebeğin göz numarasının bozuk olmasından kaynaklanabilir ve gözlüklerle düzeltilebilir. Bebeklerde göz kayması durumunda eğer gözlüklerde tam düzelme sağlanabiliyorsa ameliyatla kaymanın düzeltilmesine genellikle ihtiyaç duyulmamaktadır. 

Şaşılık-Göz Kayması-Bebeklerde Göz Kayması
Şaşılık-Göz Kayması-Bebeklerde Göz Kayması

Bebeklerde göz kaymasının daha ciddi nedenleri de vardır. Bunlardan bazıları erken teşhis ve tedavi ile düzeltilebilen nedenlerdir. 

Hipermetropi

Bebekte hipermetropi adı verilen görme kusuru var ise bu durum genellikle gözlükle düzeltilebilir. Ancak göz tembelliği ortaya çıkmaması için bebeğin düzenli olarak takip ve tedavi edilmesi uygun olacaktır.

Birincil Şaşılık Tipleri

Altta yatan herhangi bir neden olmadan bebeklerde göz kayması ortaya çıkabilmektedir. Bu durumda birincil şaşılık adı da verilmektedir. Bu durumda göz içe, dışa, yukarı veya aşağı kayabilmektedir. Bu durumlarda kayan göz beyin tarafından baskılanacağı için göz tembelliği ortaya çıkar. Erken tanı, kaymanın ameliyatla erken dönemde tedavisi ve göz kapama tedavileri ile bu durumlarda oldukça başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir.

Retinoblastoma

Retinoblastoma retinada ortaya çıkan bebeklik çağı göz tümörlerinden bir tanesidir. Genellikle anneler ve babalar tarafından göz bebeğinin beyaz renkli görünmesi ile tanı konulmaktadır. Ciddi bir durumdur.

Konjenital Toksoplazma

Konjenital toksoplazma anne karnında iken gözün retina tabakasında da enfeksiyona neden olabilen bir enfeksiyondur. Retinada sarı nokta adı verilen bölge tutulduğunda görme kaybı yapar. Görmeyen ve nesneleri fikse etmeyen göz kayma eğilimindedir.  

Sonuç

Bebeklerde göz kayması durumunda en önemli nokta kaymanın primer mi yoksa altta yatan başka bir hastalığa bağlı mı olduğu durumudur. Altta yatan başka bir durum var ise hızlı bir şekilde o sorunun düzeltilmesi gerekmektedir. 

Scroll to Top

Sitemizi ziyaret ederek KVKK ve çerez kullanım politikamızı kabul etmiş sayılıyorsunuz.