Bebeklerde Katarakt Nedenleri ve Tedavisi

Bebeklerde katarakt çok nadir görülen bir sorundur. Katarakt göz içinde bulunan doğal lensin saydamlığını kaybetmesidir.  Lens göz içinde bulunan saydam bir yapıdır. Kataraktlı lensin ışık geçirgenliği azalmaktadır.

Katarakt ortaya çıktığında göz içine giren ışık lensten rahatça geçerek gözün arka kısmına doğru ulaşamaz. Bu da görmenin azalmasına neden olur. Aşağıdaki resimde normal bir lens ve kataraktlı bir lens şematik olarak resmedilmiştir. Her 10.000 bebekten 2-3 tanesinde katarakt ortaya çıkmaktadır.

Bebeklerde Katarakt Ne Zaman Ortaya Çıkar?

Bebeklik dönemi kataraktları doğumda mevcut olabilir ya da doğumdan sonra da ortaya çıkabilir. Doğumda ya da doğumdan hemen sonra ortaya çıkan katarakta konjenital katarakt adı da verilmektedir. Doğumdan sonra ileri bebeklik döneminde ya da çocukluk döneminde ortaya çıkan katarakta ise gelişimsel katarakt, infantil katarakt (bebeklik kataraktı) ya da juvenil katarakt (çocukluk kataraktı) adı verilmektedir. 

Bebeklerde Kataraktın Nedenleri

Bebeklik döneminde katarakta neden olabilen en sık 3 neden  şunlardır.

  • Lensin gelişimini engelleyen ve anne-babadan bebeğe geçen herhangi bir genetik anomali
  • Down Sendromu
  • Gebelik esnasında annenin kızamıkçık ve su çiçeği gibi bazı enfeksiyonları geçirmiş olması
  • Doğum esnasında ya da sonra bebeğin gözüne darbe gelmesi

Bebeklerde Kataraktın Belirtileri

Katarakt bebeklerde tek gözde ya da her iki gözde ortaya çıkabilir.  Öncelikle şunu önemle vurgulamak gerekmektedir. Bebeğinizde katarakt var ise bunu anlamanız mümkün olmayabilir. Hiç bir belirti ve bulgu vermeyebilir. Bir çok defa rutin bir göz muayenesinde ancak anlaşılabilir. Bu nedenle doğumdan sonra ilk 72 saat içinde ve 3. ayda bebeklerin göz muayenelerinin mutlaka yapılması önemlidir. 

Katarakt bir gözde ise bebeğinizin az gördüğünün farkında olmayabilirsiniz. Diğer göz normal gördüğü için farkında olunmayabilir.  Her iki gözde katarakt varsa bu durumda bebeğin az gördüğünü anne-baba günlük hayatta bebeğin hareketlerinden ve bakışlarından anlayabilmektedir. 

Katarakt ileri seviyede ise bebeğin göz bebeğinde anne-baba bir parlama görebilir, ya da bebeğin gözbebeğini beyaz renkli olarak görebilirler. Bebeğin göz bebeğinin beyaz renkli görülmesinin katarakt dışında başka göz sorunlarından da kaynaklanabileceğini vurgulamak isterim. 

Göz Tembelliği Riski Oluşturur

Bebeklik yaşlarında ortaya çıkan katarakt göz tembelliği oluşturabilmektedir. Burada en önemli konu kataraktın erken tespit edilip tedavi edilmesidir. Bebeklik yaşlarında göze giren ışık miktarı göz tembelliğinin ortaya çıkmaması için çok önemlidir. Katarakt göze giren ışık miktarını azaltır ve daha az ışık alan gözün gelişimi yavaşlar ya da durur. Bu da bebekte ömür boyu sürebilecek az görmeye neden olabilir. Bu nedenle bebeklerde katarakt acil bir durumdur ve hızla tedavi edilmelidir. 

Bebeklerde Katarakt Tedavisi

Katarakt lensin saydamlığını ve özellikle lensin merkezi kısmını kapatıyorsa bebeğin görme gelişiminin belirgin derecede etkileyeceği için hızlı bir şekilde tedavi edilmelidir. Kataraktın tek etkili tedavisi katarakt ameliyatı ile olmaktadır. 

Katarakt ameliyatında gz içinde saydamlığını kaybeden lens alınır, yerine yapay mercekler yerleştirilir. Ancak bebeğin yaşı 3’ün altında ise genellikle yapay mercek başlangıçta yerleştirilmez. Bunun nedeni bebeğin gözüne yerleştirilecek olan lensin gücüne karar vermede küçük çocuklarda sorunlarla karşılaşılabilmesidir. Ameliyat esnasında yapay lens yerleştirilmediği durumlarda ameliyattan sonra kontakt lens ya da gözlük kullanılır ve ilerleyen yaşlarda yapay lens yerleştirilir.

Bebeklerde Katarakt Nedenleri ve Tedavisi hakkında 2 yorum yapıldı.

  1. Merhaba bebeğim “ yeni doğan katarak” bulgusuyla acil ameliyat oldu. Açıklamanızda nedenlerinden biri de doğumda *göze zarar verme yazıyordu benim bebeğim normal doğum sonrası iki gözünde de göz çevresinde kırmızı kan halka şeklinde kan vardı iki yada üç hafta geçmedi normal doğumda olur dediler acaba bunun etkisi var mı

  2. Merhaba Fatma Hanım,
    Geçmiş olsun diyelim. Doğumsal bir travma katarakt yapacak kadar fazla ise o zaman genellikle yanında başka göz sorunları da olur idi. Bu nedenle doğumsal bir travmaya bağlı katarakt olma ihtimalinin zayıf olduğunu değerlendiriyorum. Ayrıca travma sonrası katarakt hemen ortaya çıkmaz. Genellikle zaman ister.
    Sizin gibi bizlere değişik platformlarda soru soran takipçilerimize verdiğimiz bu hizmet nedeniyle dolayı aşağıdaki linki tıklayıp google profilimize yorum yazabilirseniz çok sevinirim.
    https://g.page/kayseri_goz_doktoru/review?mt

Yorumlar kapalı.

Scroll to Top

Sitemizi ziyaret ederek KVKK ve çerez kullanım politikamızı kabul etmiş sayılıyorsunuz.