Ektropion Nedir?
Ektropion göz kapaklarının dışa doğru dönmesidir. Ektropion en sık göz kapak ameliyatı nedenlerinden bir tanesidir. Genellikle alt göz kapağında ortaya çıkmaktadır. Göz kapağında hafif bir dışa dönme şeklinde de olabilir ya da göz kapağı tamamen dışa dönmüş de olabilir. Göz kapağının dışa dönmesi sonucunda göz kapağının göze bakan iç yüzünde bulunan ve konjonktiva adı verilen zar şeklindeki doku dış ortamla temas haline geçer. Bu da konjonktivanın kurumasına, hasar görmesine ve buna bağlı olarak başka sorunların ortaya çıkmasına yol açar.
Ektropiyon ve Göz Sulanması
Göz kapağının dışa dönmesi sonunda göz kapağı kenarında bulunan ve gözyaşının içerisinden aktığı punktum adı verilen delikten gözyaşının göz yüzeyini terk etmesi bozulur ve sürekli göz yaşarması şikayeti ile karşılaşılır. Sürekli olarak göz kapağı üzerindeki göz yaşını silmek isteyen hastanın elinin dışa dönmüş konjonktiva ile temas etmesi kronik nitelikte başka sorunların ortaya çıkmasına yol açabilir. Ektropiyon Neden Ortaya Çıkar?
Ektropion konjenital (doğumsal) olabilir ya da sonradan da ortaya çıkabilir. Genç yaşlarda göz kapağı üzerine gelen travmalar sonucunda ortaya çıkan göz kapağındaki nedbe dokusunun göz kapağını dışa doğru çekmesi sonucunda ektropion ortaya çıkabilir. Yaşlı bireylerde ortaya çıkan ektropion ise genellikle göz kapağı dokularının gevşemesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bunların dışında ektropion ayrıca yüz felçlerinde, yüz ve göz kapağı yanıklarında, göz kapağı üzerindeki tümörlerde, cilt alerjisi durumlarında ortaya çıkabilmektedir.
Ektropion bireylerde kronik göz yaşarmasına, göz kapağı kenarında kızarıklığa, göz kuruluğuna ve göz kapağında şişliklere neden olmaktadır.
Ektropion’un önlenmesi konusu nedeni ile ilişkilidir. Ektropion eğer bir cilt alerjisi nedeni ile ortaya çıkmış ise alerji ilaçlarının uygun kullanımı ile ektropionun ortaya çıkması engellenebilmektedir. Ancak travma ya da yaşa bağlı ektropionlarda olduğu gibi çoğu kez ektropionun ortaya çıkması engellenememektedir. Ektropion göz kapak ameliyatının sık nedenlerinden bir tanesidir.
Ektropionun tedavisinde gözyaşı damlaları ve jelleri ile göz kapağının ve gözün nemli kalmasının temini önem arzetmektedir. Ancak ektropionun kesin tedavisi cerrahi tedavidir. Yani göz kağındaki sorunun oprasyon ile ortadan kaldırılmasıdır.
Konu ile ilgili olarak göz kapak hastalıkları konusundaki kategori ve etiket sayfalarımızı ziyaret edebilirsiniz.
Hocam ektropionun oluşumu alt göz kapağı ameliyatından hemen sonra ortaya çıkar mı ? İyileşme sürecini beklemek gerekir mi? Yaklaşık 1 hafta önce cerrahi olarak göz torbalarımı aldırdım. Ve alt göz kapağımda sarkma varmış gibi ve görünür hale geldiler. Çok fazla tedirgin oldum. Bilgi verebilirseniz çok sevinirim. İyi çalışmalar dilerim..