Göz damlaları göz hekimlerinin en sık kullandığı tedavi yöntemidir. Ancak verilen tedavinin etkinliğini size yazılan göz damlalarını içeren reçete değil, sizin göz damlasını etkin bir şekilde damlatıp damlatmadığınız belirleyecektir. Bu durum glokom (göz tansiyonu), üveit, kuru göz gibi ciddi hastalıklarda çok daha önemlidir. Uygun bir göz tansiyonu reçetesi ile göz damlasını eczaneden alabilirsiniz ama bu damlaları gözünüze uygun şekilde damlatmadığınız zaman tedaviden fayda sağlamayabilirsiniz. Bu nedenle basit gibi görünen ama aslında çok önemli olan göz damlası damlatma yönteminin bilinmesi göz hastalığı bulunan hastalar açısından çok önemlidir.
Göz Damlası Damlatma Tekniği
- Ellerinizi sabunlu su ile yıkayın ve temiz bir havlu ile kurulayın.
- Kontakt lens kullanıyorsanız çıkarın. Bunun tek istisnası doktorunuzun kontakt lens gözünüzde iken damla damlatmanızı istemesidir.
- Damlalığın kapağını çıkarın ve uç kısmında çatlak, kırık vs olmadığından emin olun. Damlalığın uç kısmına dokunmayın.
- İster sırt üstü uzanın isterse başınızı arkaya doğru eğin ve tavana bakın.Tavandaki sabit bir noktaya bakarak gözünüzü açık tutun.
- Bir ya da iki parmağınızı alt göz kapağının 2 cm kadar altına koyup nazikçe çekerek alt göz kapağı ile göz arasında damla damlatabileceğiniz bir aralık oluşmasını sağlayın.
- Damla damlatacağınız gözünüzün aksi tarafındaki elinizde damlalığı ucu aşağıya bakacak şekilde tutun. Diğer elinizle (damlatacağınız göz tarafındaki elinizle) alnınızı sabitleye yardım edin…
- Damlalık ucunu gözünüze 2-3 cm olacak şekilde yaklaştırın. Damlalık ucunun kirpiklere ve kaşınıza temas etmemesine dikkat edin. Temas olursa bakteriler ve diğer mikroorganizmalar damlalığı kontamine edebilirler.
- Alt göz kapağının iç kısmına bir damla damlayacak şekilde damlalığı hafifçe sıkınız.
- Ellerinizi yüzünüzden yavaşça çekiniz, gözlerinizi hafifçe kapatınız. Gözlerinizi kırpmamaya ve göz kapaklarınızı sıkmamaya özen gösterin, bu durum göz damlasının göz dışına çıkmasına ve etkisinin azalmasına neden olacaktır.
- Damlanın gözünüzle temas süresini uzatmak için burun kökü ve göz kapaklarının iç kısmı arasına parmaklarınızı yerleştirerek 2 dakika kadar hafifçe bastırın. Bu bölgede gözyaşının gözü terkettiği kanal bulunmaktadır. Bu kanala yapılan baskı bu kanaldan göz damlasının gözü erken dönemde terk etmesini engelleyecektir. Bu şekilde baskı yapmak yapmak bazı göz damlalarına bağlı olarak ortaya çıkabilen hoş olmayan tat alınmasını da engelleyebilecektir.
- Temiz bir materyal ile gözünüzden dışarı akan göz damlasını temizleyin.
- Her iki göze de damlatıyorsanız diğer göze de aynı işlemleri uygulayın.
- Damlalık kağağını kapatın. Damlalık ucuna asla başka bir şey ile dokunmayın. Bu durum damlalık ucunu mikroorganizmalarla kontamine edebilir.
- Ellerinize temas etmiş olabilen damladan dolayı yıkayın.
Birden Fazla Göz Damlası mı Kullanıyorsunuz?
Eğer birden fazla damla kullanıyorsanız iki damla arasında en az 5 dakika bırakınız. Bu süre damlatılan ilk damlanın emilmesi için yeterli süre tanıyacaktır. Üst üste damlatılan damlalardan gerekli etkinin ortaya çıkmayacağı kesin gibidir.
Eğer suni bir gözyaşı ile başka bir göz damlasını birlikte kullanıyorsanız suni göz yaşını sonraya bırakmanız daha uygun olacaktır.
Suni Gözyaşı ile Damlatma Pratiği Yapmak
Göz damlası damlatma konusunda rahat değilseniz biraz pratik yapmak yararlı olacaktır.Bunu için koruyucu madde içermeyen bir suni gözyaşı alın. Koruyucu madde içermeyen suni gözyaşı ile istenmeyen alerji durumlarını da ortaya çıkmayacaktır.
Bir yakınınıza damlatma esnasında size refakat etmesini isteyin. Yakınınızda bulunan kişi damlalık ucunun gözünüzle mesafesine ve alt göz kapağını çektiğinizde gözünüzde göz kapağı arasında damlatılacak yeterli mesafe olup olmadığını kontrol edebilir. Bür süre bu şekildeki pratik sonucunda uygun göz damlası damlatmayı öğrenmiş olursunuz.
Teşekkür ederim. Çok faydalandım.
göz damlası glokom hastaları için çok önemli. bazı damlalrı çok sıkmak gerekiyor.bu da elin titremesine sebep oluyor..
Damlada sonra burnumun içinde yara oluşdu. İlacın burnuma kaçmasını engellemeye çalışıyorum ama yine de kaçıyor.