Göz İçi Mercek Kayar mı?
“Göz içine yerleştirilen mercek daha sonra yerinden oynar mı, ya da yerinden kayar mı?” şeklindeki bir soru ile sık sık karşılaşıyoruz. Özellikle katarakt ameliyatı ya da lens değişimi ameliyatı olacak olan hastalarımız bu sorunun cevabını merak ediyorlar. Bu soruya tek bir cevap alınmak isteniyorsa cevabı ‘evet, göz içindeki mercek kayabilir‘ diyebiliriz. Ama tek başına bu cevabın yeterli olmadığını düşünüyoruz. Çünkü gözde başka bir sorun yoksa ve yapılan ameliyatta herhangi bir sorun yaşanmamışsa göz içi merceğinin kayma ihtimali çok düşüktür. Peki göz içi mercek kimlerde daha büyük ihtimalle kayabilir?
Göz İçi Mercek Kimlerde Daha Sık İhtimalle Kayabilir?
Göz içi merceğinin gözde başka bir sorunu olmayan ve iyi bir ameliyat geçirmiş kişilerde kayma ihtimali çok düşüktür. ancak aşağıdaki durumlarda kayma ihtimali daha fazladır.
- Göz içinde tıbbi adı “pseudoeksfoliasyon” adı verilen beyaz toz şeklinde yapılar bulunan hastalarda ameliyat sonrasında mercekte daha sık kayma yaşarlar. Çünkü bu madde lensi yerinde tutan zonüler lif adı verilen if üzerinde birikerek zayıflatırlar ve zayıflayan lifler lensin ağırlığını bir süre sonra taşıyamadıklarından lenste kayma ortaya çıkabilir. En sık görülen durum budur.
- Ameliyat sonrasında gözüne darbe alanlar
- Merceğin yerleştirildiği ameliyattan sonra tekrar herhangi bir nedenle göz ameliyatı geçirenler
- Marfan sendromu, Ehlers Danlos sendromu, homosistinüri gibi birtakım genetik hastalıklar
Mercek Kaydığı Zaman Ne Yapılır?
Göz içi mercek kaydığında hasta hekim tarafından dikkatli bir muayeneye tabii tutulur. Göz içi merceğin içine yerleştirildiği mercek cebi ile birlikte mi kaydığı ya da cep yerinde duruyor iken sadece merceğin mi kaydığı durumu tespit edilmelidir.
Eğer göz içi mercek, mercek cebi ile birlikte kaymışsa bu durumda yeni yerleştirilecek mercek ya göz duvarına dikilen ya da irise tutturulan tarzda bir mercek olacaktır. Daha doğrusu bu şekilde olmak zorundadır. Mercek cebi sağlam ve sadece göz içi mercek cebin dışına çıkmışsa bu durumda kayan mercek göz dışına alınıp mevcut cep içine yeniden bir mercek yerleştirilebilir.
Yukarıda bahsettiğimiz iki durum genel yaklaşımlardır. Mercek kayması durumu standart bir durum olmayıp her hastada ayrı ayrı değerlendirilmesi gereken bir durumdur.