Göz Kapağı Düşüklüğü-Pitozis

Pitozis, göz kapak düşüklüğü anlamına gelmektedir. Göz kapağı düşüklüğü çok hafif miktarda olabilir veya göz bebeğini tamamen kapatacak kadar ağır seviyede de olabilir. Tek gözde ya da her iki gözde ortaya çıkabilir.

Göz Kapağı Düşüklüğü Neden Ortaya Çıkar?

Üst göz kapağında gözümüzü açmamızı ve kapamamızı sağlayan kaslar bulunmaktadır. Göz kapağımızı açmamızı sağlayan iki tane kas bulunmaktadır. Bunlardan biri Levator Palbebra Kası diğeri ise Müller Kası‘dır. Bunlardan levator palbebra kası üst göz kapağını kaldıran ana kastır. Müller kası ise yardımcı kastır. Bu iki kasta doğuştan ya da daha sonra ortaya çıkan herhangi bir sorun göz kapağı düşüklüğüne neden olur.

Göz Kapağı Düşüklüğü Tipleri

Göz kapak düşüklüğü (pitozis) hem çocuklarda-bebeklerde hem de yetişkinlerde ortaya çıkabilmektedir.

  • Konjenital Pitozis: Doğuştan göz kapak düşüklüğü olmasıdır. Konjenital pitoziste sorun levator palpebra kasının doğmadan önce gelişmesinde ortaya çıkan sorundur.
  • Kazanılmış Pitozis: Sonradan ortaya çıkan pitozis durumudur. En sık görülen tipi yaşa bağlı olarak levator palbebra kasının tendonunun göz kapağında yapıştığı yerden ayrılması sonucunda ortaya çıkan senil pitozistir. Bunun dışında bazı nörolojik ve kas hastalıkları da kasa gelen sinir uyarımını bozarak ya da kasta hasar ortaya çıkararak göz kapağı düşüklüğüne neden olabilmektedir.
Göz Kapak Düşüklüğü-Pitozis
Göz Kapak Düşüklüğü-Pitozis

Nadir olarak ise bazı kas hastalıklarında da göz kapağı düşüklüğü ortaya çıkabilmektedir. Bu tip göz kapak hastalıklarında düşüklük şiddeti gün içerisinde değişebilmektedir. Bu nedenle özellikle gençlerde ortaya çıkan pitozis hastalarında tanının iyi konulması yanlış tedavilerden korunmada çok önemlidir. Aşağıdaki fotoğraflarda yaşa bağlı ve doğumsal göz kapağı düşüklükleri görülmektedir.

Çocuklarda Göz Kapak Düşüklüğü-Pitozis
Doğumsal Göz Kapağı Düşüklüğü (Konjenital Pitosis)

Bebeklerde Göz Kapaklarının Seviyesinin Önemi

Göz kapağı düşüklüğünün oldukça önemli olduğu birkaç nokta vardır. Bunlardan birincisi doğumsal durumlardır. Kapak düşüklüğü eğer göz bebeğini kapatıyorsa bu durumda o göze ışık girmesi engellenmiş olur. Bu da o gözde tembelleşmeye neden olur. Bu nedenle göz bebeğini kapatan doğumsal durumlar acil tedavi edilmesi gereken bir durumlardır. Bunun dışındaki durumlarda tedavi acil değildir, daha çok kozmetik bir sorundur ve hemen ameliyat edilmesi zorunlu değildir. Bu anlamda bebeğin büyümesini beklemek bazen daha uygun olabilir. Yukarıda doğumsal göz kapak düşüklüğünü gösteren fotoğraftaki bebekte sol göz bebeğinin önemli derecede kapandığı izlenmektedir. Böyle bir durumda göz kapağını ameliyatla acil bir şekilde kaldırmak gerekmektedir.

Gençlerde Göz Kapağı Düşüklüğü ve Önemi

Göz Kapağı düşüklüğünün önemli olduğu bir nokta ise myastenia gravis adı verilen bir kas hastalığında ortaya çıktığı durumdur. Myastenia Gravis Hastalığı genellikle gençlerde ortaya çıkar ve günün ilerleyen saatlerinde kişinin kaslarının zayıflaması ile kendini gösterir. Bu hastalıkta ortaya çıkan durumlarda göz kapak düşüklüğü şiddeti gün içerisinde değişiklikler gösterir. Bu nedenle genç bir hastada yeni başlayan ve şiddeti gün içerisinde değişiklikler gösteren hastalarda altta yatan bir kas hastalığının varlığını araştırmak son derece önemli bir durumdur.

Gençlerde ortaya çıkan durumlarda beyinde yer tutan kitlelere bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir. Bu durumlarda hastada genellikle görmede bozulma, baş ağrısı, bulantı vs gibi başka bulgular da eşlik edebilmektedir.

Yaşlılarda Göz Kapak Düşüklüğü ve Önemi

Yaşa bağlı durumlar sıklıkla dokuların yaşlanmasına bağlı olarak ortaya çıkar. Ancak bazen hipertansiyon ve şeker hastalığı gibi damar sorunlarına neden olan hastalıklarda göz kapağını kaldırmaya yarayan sinirlerde ortaya çıkan felç durumlarında da ortaya çıkabilmektedir. Ancak bu durumun tanısı zor değildir. Çünkü kapak düşüklüğü ani bir şekilde ortaya çıkar ve beraberinde gözde kayma da ortaya çıkabilmektedir. Bu gibi durumlarda eğer sorunun hipertansiyon ya da şeker hastalığına bağlı olduğu değerlendirilirse bu durumda 3-6 ay içinde sorun genellikle kendiliğinden düzelmektedir. Yeteri kadar düzelme olmayan hastalarda ameliyatla sorun giderilebilmektedir.

Önemli Bir Nokta!

Burada önemli bir noktadan bahsetmekte fayda bulunmaktadır. Bazen hastalar üst göz kapaklarındaki cilt fazlalığını ve cilt gevşekliğini kapak düşüklüğü olarak değerlendirmektedirler. Bu durumlarda üst göz kapağında yıllar içerisinde ortaya çıkan gevşeklik ve cilt fazlalığından dolayı kapak cildi aşağıya doğru sarkmakta ve yanlışlıkla göz kapak düşüklüğü olarak ifade edilmektedir. Bu sorunun tedavisi tamamen farklıdır ve blefaroplasti adı verilen bir ameliyatla estetik olarak düzeltilmektedir. Şekilde bu durumdaki bir hastamız izlenmektedir. Bu konuda daha fazla bilgi için tıklayınız.

Doç. Dr. Fatih Çakır Gündoğan, Kayseri’de muayenehanesinde hizmet vermektedir. Ameliyatlarını anlaşmalı olduğu hastanelerde yapmaktadır. Muayenehanesi hakkında bilgi almak için tıklayınız.

Göz kapak hastalıkları konusunda daha fazla bilgi almak için bu konudaki blog yazılarımıza göz atabilirsiniz.

Göz Kapağı Düşüklüğü-Pitozis hakkında 5 yorum yapıldı.

  1. İYİ GÜNLER KIZIMDA GÖZ KAPAĞI DÜŞÜKLÜĞÜ VAR AMLİYAT ÜCRETİ NE KADAR HİÇBİR SAĞLIK GÜVENCEMİZ YOK YEŞİL KARTLIYIZ.

  2. Hocam göz kapağı ameliyatından sonra düşük olan göz bu sefer yüksekte kaldı kapak zamanla oturur mu oturmazsa sizde düzeltilir mi

  3. İyi akşamlar. Babam 77 yaşında. Bir gözü göz kapağı istemsiz olarak kapanıyor. Birşeye bakarken eliyle göz kapağını açarak bakıyor. Yaklaşık 10 yıl önce beyin tümör ameliyatı geçirdi. Tümör frontal lobdaydı, kesimi tam kaşlarının üzerinden yaptılar paralel olarak. Babamın gittiği bir doktor, bu kesim sırasında oradaki kasların tahrip olduğunu, düzelmeyeceğini söylemiş, tekrar başka doktora gitmeyede ikna olmuyor bu nedenle. Ne dersiniz siz hocam, olabilir mi? Bir de böyle bir operasyon babamın yaşı dolayısıyla riskli mi? Teşekkürler şimdiden

  4. Kemal Karaduman.

    İyi günler .Eşimin üst göz kapağı diğer göze göre açık kalmaya başladı.Hemen göz doktoruna baş vurduk. Bey’in MRI istedi renkli renksiz yaptırdık.Hem göz Dr hemde beyin uzmanı MRI incelediler bir sorun bulunmadı. Kortizon tedavisi ve olay üzerinden bir yıl geçti. Araştırdık dünya göz iistanbulda göz kapak ameliyatı yapildigni öğrendik ve Dr Akın Banaz eşimi ameliyat etti. Göz kapağı esitlendi. Ancak altı ay sonra kapak bu defada düşme yaptı.durumu Dr Akın Banaz beye ilettik gelin göreyim dedi Kıbrıs’ta kalkıp gittik.tekrar ameliyat dedi bir daha yaptırdık neyse düzeldi geri Kıbrıs’a geldik.ama üç ay sonra kapak yine düştü.esimde bende bu olaya çok üzgünüz. Ne yapalım ne edelim bilemiyoruz.

Yorumlar kapalı.

Scroll to Top

Sitemizi ziyaret ederek KVKK ve çerez kullanım politikamızı kabul etmiş sayılıyorsunuz.