Göz Migreni bir diğer ismiyle oküler migren bir gözde ortaya çıkan geçiçi görme kaybı ile karakterize bir klinik tablodur. Göz Migreni (oküler migren) gözün retina tabakasının kanlanmasında bir azalmadan ya da retinadaki damarların spazmından kaynaklanan bir durumdur. Oküler migrenin ortaya çıkışındaki altta yatan sorunlarla migren baş ağrısını ortaya çıkaran sorunun aynı olduğu düşünülmektedir.
Göz Migreni Tablosu
Oküler migrende genellikle tek göz etkilenir ve görme 1 saat içinde normale döner. Göz migreni genellikle ağrısızdır ve migren baş ağrısı ile birlikte ya da sonrasında ortaya çıkabilir. Oküler migren görme alanında genellikle tek bir noktada ortaya çıkan ve genellikle büyüyerek merkezi görmeyi kapatan bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Görülemeyen kör bölge dakikalar içinde büyür ve kişinin araba kullanmasını ve okumasını engelleyecek seviyeye ulaşır. Bazen gözde karıncalanma ya da karlanma şeklinde de belirtiler görülebilir. Bazı durumlarda görülemeyen alan tüm görme alanını kaplar. Genellikle bir saat içinde görme normal haline yavaş yavaş döner.
Migren Neden Ortaya Çıkar?
Dünya Sağlık Örgütüne Göre migren baş ağrılarının ve oküler migrenin beyindeki derin kısımlarda sinirlerin ve damarların etrafında iltihabi maddelerin salınımına neden olan bir mekanizma sonrasında ortaya çıktığı düşünülmektedir.
Görüntüleme çalışmaları sonucunda göz migreninde (oküler migren) ve migren aura döneminde beyin kanlanmasında değişiklikler ortaya çıktığı gösterilmiştir. Ancak bunun neden olduğu ve oküler migrenin kendiliğinden nasıl düzeldiği kesin olarak anlaşılamamıştır.
Migren Tetikleyicileri
Peynir, kafeinli içecekler, kırmızı şarap, tütsülenmiş et, çikolata gibi besinler ve monosodyum glutamat ve tatlandırıcılar gibi bazı besin takviyeleri migreni tetiklediği anlaşılan unsurlardır. Diğer tetikleyiciler ise sigara içme, parfümler ve diğer kuvvetli kokular, parlayan ve ışıldayan ışıklar, uykusuzluk ve duygusal stres olarak bahsedilebilir.
Oküler Migren Tedavisi ve Önlenmesi
Yukarıda bahsettiğim gibi oküler migren tipik olarak bir saat içinde kendiliğinden tedavisiz olarak düzelir. Göz migren atakları esnasında görme açısından önemli bir iş yapıyorsanız (araba kullanma, okuma gibi) yaptığınız işi bırakıp görme seviyesinin normale dönünceye kadar dinlenmeniz en uygun davranış olacaktır. Özellikle araba kullanırken göz migren atağını fark ettiğiniz anda hemen arabayı park etmeniz hayati önem taşımaktadır.
Bunun yanında günlük hayatta yediğiniz ve içtiğiniz şeyleri ve ayrıca yaptığınız aktiviteler kaydetmeniz migren atağınızı ortaya çıkaran tetikleyicileri fark etmenizi sağlayabilecektir.
Oküler migrenin (göz migreni) stres ile ilişkili olduğunu düşünüyorsanız basitçe çok uyuyarak, yoga ve masaj gibi stresle başa çıkma yöntemlerini kullanarak, düzenli ve sağlıklı gıdalarla beslenerek ve sık görülen migren tetikleyicilerinden uzak durarak migren atakları sayısını ve şiddetini azaltabilirsiniz.
Bunlara rağmen sık ve uzun süre migren atağı geçiren kişilerin ilaç tedavisi açısından bir hekim tarafından değerlendirilmesi uygun olacaktır.