Göz Altı Torbaları

Göz altı torbaları alt göz kapağında yaşa bağlı olarak gevşeyen dokuların arkasında bulunan yağ dokusunun öne doğru ilerlemesi sonucunda ortaya çıkar. Bu durum göz altlarında şişkin bir görünüme neden olur ve estetik anlamda kişinin görünüşünü bozar. Göz altı torbası oluşumu yaşla birlikte ortaya çıkmasına rağmen aynı zamanda genetiksel yatkınlık önemli rol oynamaktadır.  

Göz Altı Torbası Neden Oluşur?

  • Yaş
  • Genetik
  • Kronik hastalıklar
  • Alerjik hastalıklar
  • Sigara kullanımı
  • Alkol kullanımı

Göz Altı Torbaları Ameliyatı

Göz altı torbası ameliyatı blefaroplasti ameliyatı olarak ta bilinmektedir. Blefaroplasti ameliyatı iki göz için yaklaşık 1 saat kadar sürmektedir. Alt göz kapağı estetiği ameliyatında fazla cilt ve cilt altındaki ince kas dokusu ile birlikte daha derinde olan yağ dokusu alınır.  Bunun yanında kişisel anatomik değişikliklere bağlı olarak elmacık kemiği üzerinde yağ transferi ve yağ nakli gibi işlemler de yapılarak bu bölgesinin görüntüsü olumlu şekilde değiştirilebilmektedir.

Ameliyat Öncesi Yapılması Gerekenler

  • Kişi aspirin ve kan sulandırıcı diğer ilaçlarını ameliyattan önce bırakmış olmalıdır. Bu ilaçların kullanımı esnasında yapılan ameliyatlarda kanama fazla olur ve ameliyat sürecinde sorunlara neden olabilir.
  • Hipertansiyon gibi kronik rahatsızlıklar için kullanılan ilaçların aksatılmadan kullanılması önemlidir.
Göz Altı Torbaları

Ameliyat Sonrası Yapılması Gerekenler

  • Göz kapak torbası ameliyatından sonra ilk 48 saatte her saat başında 10 dakika kadar göz kapağına soğuk uygulama yapmak ödemin azaltılmasın ve muhtemel kanamaları önlemek açısından önemlidir.
  • Ameliyat sonrası en az 1 hafta boyunca baş yukarıda pozisyonda uyumak tavsiye edilmektedir.
  • Ağır kaldırma, öksürme, hapşırma, ıkınma gibi zorlayıcı durumlar kanama ve ödeme neden olabilirler. Bu durumlardan kaçınmak uygun olacaktır.

Çok Etkili Olmayan Ameliyat Dışı Bazı Önlemler

Piyasada göz altı torbaları ve göz altını aydınlatmak için üretilmiş birçok ürün bulunmaktadır ama bunlar her zaman etkili olmamaktadır.

Daha fazla su içme ve soğuk kompres uygulama göz altı torbaları için hızlı bir şekilde küçülme sağlar. Ancak uzun süre etkili bir şekilde göz altı torbaları için çözüm bulmak istiyorsan hayat tarzı değişiklikleri yapmamız kaçınılmazdır. Eğer göz altı torbası ve göz çevresi karanlık halkası ailenizde genetik olarak varsa hayat tarzı değişiklikleri daha da önem kazanmaktadır. Genetik dışında göz altı torbası açısından sık nedenler şunlardır.

  • Alerjiler
  • Ekzema
  • Kronik yorgunluk
  • Pigmentasyon (renk) değişiklikleri
  • Güneşe maruziyet
  • Yaşlanma

Bu yazıda hafif ve orta derecedeki göz altı torbaları için uygulanabilecek yöntemler anlatılmaktadır. İleri derecede olan ve bu sayfadaki yöntemlerle düzelemeyecek göz altı torbaları için bazen blefaroplasti ameliyatı yapılması gerekmektedir. Göz kapak estetiği ve blefaroplasti ameliyatı hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayınız.

1. Çay Torbası Uygulayın

Çay sadece içmek için var olan bir şey değildir. Kafeinli çayların torbalarını göz altı torbalarından ve göz çevresi karanlık halkalardan kurtulmak için kullanabilirsiniz. 

Çayda buluna kafein güçlü antioksidanlar içerir ve cilde kan akımını artırır. Kafenin ayrıca ultraviyole ışınlarından koruma ve yaşlanmayı yavaşlatıcı etkisi olduğundan bahsedilmektedir.

Daha özel anlamda yeşil çayın yangıyı (enflamasyon) azaltan potansiyel bir antienflamatuvar etkisi olduğunu bir araştırma göstermiştir.

Yeşil çayın bu etkisinden faydalanmak için:

  1. İki çay torbasını 3-5 dakika süre ile ıslatın
  2. Daha sonra 20 dakika süre ile buzdolabında soğutun
  3. Fazla sıvıyı sıkın ve göz altı torbalarının üzerine koyun
  4. 15-30 dakika boyunca çay torbalarının göz altı torbası ile temas etmesini sağlayın

2. Soğuk Kompres Uygulayın

Pahalı kremlerden uzak durun. Göz çevresindeki karanlık halkalardan kurtulmak zaten sahip olduğunuz şeylerle soğuk kompres uygulamak kadar basit olabilir. Soğuk uygulamak damarları büzerek geçici bir süre göz altı torbasından kurtulabilirsiniz. Piyasadan soğuk kompres uygulamak için satılan ürünlerden satın alabilirsiniz ya da basitçe kendiniz de uygulayabilirsiniz.

Kendi kendinize uygulayabileceğiniz yöntemler şunlardır.

  • Soğuk çay kaşığı
  • Soğuk salatalık
  • Islak çamaşır
  • Donmuş sebze torbaları

Uygulamadan önce kompresi temiz bir bez ile sarın ki cildinizi dondurucu etki göstermesin. Sadece birkaç dakika uygulamanız yeterlidir.

3. Burun Yıkayıcı ile Sinüslerinizi Temizleyin

Bazı kişiler burun yıkayıcı kullanımının göz altı torbaları ve göz çevresi morlukları açısından faydalı olduğunu iddia etmektedirler. GBurun yıkayıcı adı verilen aletler içerisine konulan serum fizyolojik (tuzlu su) ile burnun pratik bir şekilde yıkanmasını sağlar. Ucu burun deliğine yerleştirilir ve buruna sıvı gönderilerek mukus ve diğer debrisin atılması sağlanır.Bunu yapmak için:

  1. Bir bardak su içine yarım çay kaşığı tuz koyun. Suyu tuzun çözülmesi için ısıtın ve soğumaya bırakın. Hafif ılık olunca burun yıkayıcıya doldurun
  2. Lavabo yanında başınız yana eğin. Burun yıkayıcının ucunu üst burun deliğine yani tavana yakın burun deliğine sokun
  3. Suyu nazikçe burun boşluğuna verirken ağzınızla nefes alın. Su diğer burun deliğinden dışarı çıkmalıdır.
  4. Bu işlemi başınızı diğer tarafa eğerek diğer burun deliği için tekrarlayın
  5. İşlem sonra burun yıkayıcıyı filtre ve distile edilmiş ya da steril su ile yıkayın
  6. Burun yıkayıcıyı havada kurumasından sonra kaldırın

Piyasada ucuz burun yıkayıcı bulunmaktadır. Tuzlu su hazırlarken mutlaka distile ya da steril su kullandığınızdan emin olun. Kaynatılmış ve soğutulmuş musluk suyu da kullanabilirsiniz. 

4. Sıvı Tüketin

Su vücut ağırlığımızın yüzde 60’ını oluşturur. Bu nedenle az hidrasyonun (az sıvı tüketiminin) göz altı torbasına neden olabileceği sürpriz değildir. Fazla sıvı tüketimi göz altı torbaları açısından olumlu etki gösterebilir.

Ne kadar su yeterlidir? Erkekler için günde 13 bardak, kadınlar için 9 bardak yeterlidir.

Suyu sevmiyor musunuz? Tüm içecekler elbette sıvı aldığınız anlamına gelecektir. Ancak su düşük kalorili bir seçenek olduğundan daha avantajlıdır. Soda veya aromalı su da kullanabilirsiniz. Bitkisel kafeinsiz çay da iyi bir seçenektir.

5. Doktor Kontrolünde Antihistaminik Kullanabilirsiniz

Alerjiler göz altı torbaları ve göz altı morarması yapabilir. Ayrıca gözde kızarıklık ve kaşıntı da ortaya çıkabilir. Bu durum bağısıklık sisteminizin göze yabancı olan bir allerjene karşı verdiği yanıttan kaynaklanmaktadır.

Eğer göz altı torbalarının allerji ile ilişkili olduğunu düşünüyorsanız bu durumu doktorunuzla konuşarak raf üstü diye bilinen allerji ilaçları kullanabilirsiniz.

Ayrıca allerjiniz olan allerjenlerden kaçınmanız da uygun olacaktır.

Sabun, makyaj ve saç boyaları gibi kişisel bakım ürünleri allerjen özellikte olabilir. Eğer nedenini bulmakta zorlanıyorsanız bir günlük tutarak hangisinin bünyenize allerjen olduğunu tespit edebilirsiniz. Eğer allejiniz kronik ise mutlaka doktorunuzdan yardım alın.

6. Retinol İçeren Kremler Kullanın

Göz altı torbası için geçmişte krem kullanmış olabilirsiniz, ancak spesifik içerikler bu konuda anahtar rolündedir. Retinol adı verilen etken madde bir takım cilt sorunlarının tedavisinde etkilidir.

  • Akne
  • Sedef
  • Yaşlanma
  • Bazı kanser tipleri

Retinol bir çeşit A vitaminidir ve krem, jel ve sıvı formları vardır.

Retinol göz altı torbası konusunda nasıl etkili olmaktadır? Retinol cilde uygulandığında kollejen üretimini artırmaktadır. Raf üstü reçetesiz satılan bir çok kozmetik ürün içinde retinol bulunmaktadır. Ancak daha kuvvetli içerikler ancak doktor reçetesi ile alınabilmektedir.  

Retinol genellikle sabah uyandıktan ve yüzü yıkadıktan yarım saat sonra günde bir kez uygulanır. Eğer hamile iseniz retinol krem ve A vitamini kullanmamalısınız.

7. Cildi Aydınlatan Ürünler Kullanın

Cilt aydınlatan kremler hidrokinon adı verilen bir etken madde içerirler. Bu içerik ciltte melanin pigmenti üretimini azaltır. Bu da göz altı morluğunu ve göz altı torbaları açısından önemli pozitif katkı sağlar. 

Raf üst satılan birçok krem, jel ve losyon %2 oranında hidrokinon içerirler. Daha yüksek konsantrasyonda olan ürünler doktor reçetesi ile alınabilmektedir. Bu ürünleri etki görülmesi için düzenli kullanmak gerekmektedir.

Şurası önemlidir ki hidrokinonun olumlu etkileri cilt güneşe maruz kaldığında geri dönmektedir. Bu nedenle gece uygulanmaları gerekmektedir. Bazı kişiler cilt aydınlatıcı kullandığında ciltte kuruluk ve irritasyon gibi yan etkiler görmektedirler. Olumsuz bir reaksiyon gördüğünüzde kullanımı kesin ve doktorunuza görünün.

8. Güneş Kremi Kullanın

Cildinizi güneş ışınlarından korumak aşağıdaki durumlardan korumada olumlu etkiye sahiptir.

  • Erken yaşlanma
  • Cilt kanserleri
  • Ciltte renk değişiklikleri

Sonuç olarak güneş kremi kullanmak göz altı torbaları ve göz altı morarması açısından olumlu etki gösterecektir.

Dermatoloji dernekleri tüm insanların güneç kremi kullamalarını tavsiye etmektedir. Hem ultraviyole A hem de ultraviyole B ışınlarından koruyan geniş spektrumlu güneş kremleri kullanmak önemlidir. Bu nedenle güneş koruma faktörü 30 ve üzerinde olan suya dirençli kremler kullanmak önerilmektedir. Nemlendirici kullanırken de koruma faktörü yine aynı şekilde olmalıdır. Üreticinin tavsiyeleri doğrultusunda kullanmak uygun olacaktır.Güneşin zararlı etkilerinden ayrıca aşağıdaki yöntemlerle de korunmak gereklidir.

  • Gölgede oturma
  • Koruyucu elbise giyme
  • Bronzlaştırıcı yataklardan uzak durun

9. Mikro-iğneleme (dermapen) yaptırabilirsiniz

Mikro-iğneleme kollajen indüksiyon terapisi (kollajen artırma tedavisi) olarak da bilinir. Kırışıklıkları, skarları, göz altı morarması gibi renk değişikliklerini ve göz altı torbaları açısından önemli etkileri olduğu bilinmektedir.

Mikroiğnelemede cildi delen ince iğneler kullanılmaktadır. Bu deride kontrollü bir hasar üretir ve ciltte bu şeklide bir onarım mekanizması tetiklenerek kollajen üretimi artırılır. 

Mikroiğneleme yöntemi hızlı sonuç bekleyen kişiler için uygun değildir. Genellikle 5-6 seans şeklinde uygulanır ve aralarında bir ay kadar bir süre bırakılır. Mikroiğneleme geleneksel lazer prosedürlerine göre daha uygun maliyetlidir.

Mikroiğneleme hızlı iyileşmektedir. Bazı küçük riskleri vardır. Bunlar:

  • Kanama
  • Morarma
  • Enfeksiyon
  • Skarlaşma (nedbe dokusu oluşumu)

Mikro-iğnelemede ev tipi kitlerin kullanımı önerilmemektedir. Bu tarz cihazların kullanımında enfeksiyon riski vardır ve daha az etkilidirler. İğnelerin asla başka kişilerle paylaşılmaması önemlidir. Mikroiğneleme yara iyileşmesinin abartılı olduğu keloid adı verilen aşırı nedbe dokusu oluşumu hikayesi olan kişilerde uygun değildir. 

10. Yatmadan Önce Makyajınızı Temizleyin

Gece rutininizi düzeltmeniz göz altı torbası sorununuza olumlu katkı sağlayacaktır. Özellikle gece yatmadan önce yüzünüzü yıkayın.

Makyaj temizlemeden yatmamanız için birkaç neden vardır. Birincisi, rimel ya da göz için kullanılan diğer makyaj malzemesi ile uyuduğunuzda

  • Gözde irritasyon
  • Allerjik reaksiyonlar
  • Kızarıklık, gözde torbalanma ve diğer bazı şikayetlere neden olabilen enfeksiyonlarla karşılaşabilirsiniz.

Yüzünüzü yıkamadan uyumanın cilt kırışıklıklarını ve hasarını artırdığı söylenmektedir. Makyajla uyuma sonucunda serbest radikal adı verilen moleküller yoluyla oksidatif stresin artmasının ciltte yaşlanmayı hızlandırdığı düşünülmektedir.

11. Uyurken Başınızı Yüksek Tutun

Uyurken başınızı ekstra yastıklarla yüksekte tutun. İki ya da üç yatak yeterli olacaktır. Bu amaçla kama şeklindeki yastıklardan kullanılabilir. Peki bu nasıl etkili olmaktadır? Başı yükseltmek gözde şişlik oluşturan vücut sıvısının alt göz kapaklarında birikmesini önler.Eğer başınızı yükseltmek boynunuzu rahatsız ediyor ve uyumanızı engelliyorsa bu durumda yatağınızı vücudun üst kısmı bir miktar yukarıda kalacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Bu amaçla yatağın ayaklarını yükseltmek için kullanılan  ayaklıklar mevcuttur.

12. Göz altı torbası var ise en az 8 saat uyuyun

Nasıl uyuduğunuz kadar ne kadar uyuduğunuz da önemlidir. Az uyuma göz altı morarmasına neden olabileceği gibi ten renginizin daha soluk görünmesine de neden olabilir. Sonuç olarak göz altındaki gölgelenme ve morluk görüntüsü artabilir. Çoğu erişkinin günde 7-8 saat uyuması önerilmektedir.

Eğer uykuya dalmakta sorun yaşıyorsanız şunları deneyin

  • Düzenli uyku ve uyanma zamanı bir düzen oluşturun
  • Uyumadan önce 6-12 saat önce kafeinli içeceklerden ve yiyeceklerden uzak durun
  • Yatmadan önce alkol almayın
  • Yatmadan en az 2 saat önce hiçbir şey yemeyin

13. Kollajenden Zengin Beslenin

Yaşlandıkça göz kapaklarını destekleyen kaslar ve dokular zayıflar. Bu da cildinizin ve göz çevresinde bulunan yağın sarkacağı anlamına gelir.C vitamini alımı vücudun hiyalüronik asit emilimini artırmaktadır. Bu esansiyel asit (vücudun üretemeyip dışarıdan alınması zorunlu olan) vücutta doğal olarak bulunur ve yaşla birlikte azalır.

C vitamini ve aminoasitlerden zengin gıdalar vücutta hiyalüronik asit miktarını artırdığı için kollajen üretimini de artırırlar. Bu da daha sağlıklı bir cilt demektir.

C vitamini kaynakları:

  • Portakal
  • Kırmızı biber
  • Lahana
  • Brüksel lahanası
  • Brokoli
  • Çilek

14. Demirden Zengin Beslenin

Demir eksikliği anemisi kanda kırmızı hücrelerin (eritrositlerin) yetersiz olduğu bir durumdur. Bu hücreler dokulara oksijen taşımaktadır. Demir eksikliği göz altlarında morarma ve ciltte solukluğa neden olur. Diğer belirtileri şunlardır.

  • Aşırı yorgunluk
  • El ve ayaklarda soğukluk
  • Kırılgan tırnaklar

Kendinizde anemi (kansızlık) olduğunu düşünüyorsanız doktorunuza mutlaka görünün. Basit bir kan testi ile kansızlık olup olmadığı ortaya konulmaktadır. Demir eksikliği varsa demirden zengin gıdalar tüketmeniz ve gerekliyse demir ilaçları alabilirsiniz. Demirden zengin gıdalar şunlardır.

  • Kırmızı et
  • Deniz ürünleri
  • Fasülye
  • Ispanak, lahana gibi lifli yeşil sebzeler
  • Üzüm, kayısı ve diğer kurutulmuş meyveler
  • Tahıl, ekmek, pasta gibi demir içeriği artırılmış ürünler
  • Bezelye

15. Tuzu Azaltın

Fazla tuz tüketimi göz altı torbalarınızın ana nedeni olabilir. Tuz vücutta su tutulmasına neden olur ve vücudunuzun şişmesine yol açar. Ayrıca kalp hastalığı ve inme gibi sorunlara neden olabilir.

Kalp dernekleri günde 2300 mg ya da daha az tuz tüketimini önermektedir. İdeal olan ise bir erişkinin günde en fazla 1500 mg tuz almasıdır.

Bir rehber olarak çay kaşığını kullanalım:

  • 1/4 çay kaşığı = 575 mg sodyum
  • 1/2 çay kaşığı= 1,150 mg sodyum
  • 3/4 çay kaşığı = 1,725 mg sodyum
  • 1 çay kaşığı = 2,300 mg sodyum

Paketli, işlenmiş gıda tüketirken mutlaka içlerinde tuz miktarına dikkat etmek gerekir. Bunların yerine tuz tüketiminizi kontrol edebileceğiniz taze meyve ve sebze tüketimi daha doğrudur. 

16. Alkolü Azaltın

Alkol alımını azaltmak nasıl bir etki gösterir? Neden etkili olur? Bu vücuttaki su oranı ile ilişkilidir. Alkol alımı dehidrasyona (su azalması) neden olur. Dehidrasyon ise göz altı torbaları ve göz altı morarması yapar.

17. Sigarayı Bırakın

Sigara sağlıklı kollajen üretimi için gerekli olan C vitaminini azaltır. Bu nedenle sigara kullanmı kırışıklıklar, renk değişikliği ve hatta göz altı torbaları ve göz altı morarmasına neden olur.

Sigarayı bırakma ayrıca genel vücut sağlığınız açısından da önemlidir. Hayatınıza sigarayı bırakarak yıllar ekleyebilirsiniz ve şeker hastalığı, kalp-damar hastalıkları ve kanser oluşma riskinizi azaltırsınız.

Sigarayı bıraktıktan ilk 2 hafta boyunca nikotin çekilme sendromu yaşarsınız. Ancak daha sonra bu semptomlar azalacaktır.

Ne Zaman Doktora Görünmelisiniz?

Göz kapağı ödemi ve renk değişikliğinin çoğu nedeni ciddi değildir ve evde tedaviye iyi cevap verirler. Ancak semptomlar zamanla ağırlaşırsa ve kötüye giderse doktorunuza görünmenizde yarar vardır.

Bazı göz altı torbaları enfeksiyon ya da başka tıbbi nedenlerden kaynaklanabilir ve doktor kontrolünde tedavi gerektirir.  

Aşağıdaki durumlarda doktorunuza görünmezinde fayda vardır.

  • Şiddetli ve uzun süren göz altı torbaları durumunda
  • Kızarıklık, ağrı ve kaşıntı varsa
  • Ayaklar gibi vücudun diğer kısımlarında da şişme varsa

Doktorunuz kremler veya ödemi ve renk değişikliğini gideren bazı uzun süreli tedaviler verebilir. Bu seçenekler şunlardır:

  • Lazer Tedavisi
  • Kimyasal Soyma (peeling)
  • Göz altı ışık dolgusu

Bu tedaviler maksimum fayda için tekrarlanabilir tedavilerdir.

Bu makalenin bir kısmı çeviridir. Makalenin aslına burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Göz Altı Torbaları hakkında 2 yorum yapıldı.

  1. Merhaba, sigarayı bıraktığım da 85 kiloydum. 30 ay sonunda 103 kilo oldum. Yemeğe de düşkün değilim ama bir türlü inmedi kilom..sigara-kilo sorunu için önerileriniz nedir? Sevgi ve saygılar …

  2. Gözaltı torbaları ve göz kapagı düşüklüğüm var ameliyatla düzeltme ne kadara olur fiyat bilgisi istiyorum. Ve anestezi genelmi lokalmi

Yorumlar kapalı.

Scroll to Top

Sitemizi ziyaret ederek KVKK ve çerez kullanım politikamızı kabul etmiş sayılıyorsunuz.