Gözde Zona Hastalığı

Göz zonası hastalığı göz ve çevresi alın bölgesinde deride ortaya çıkan kızarıklık, ağrı ve vezikül adı verilen içi sıvı dolu keseciklerle karakterize bir hastalıktır. Bu belirtilerin yanında bizzat gözü de etkileyerek, gözde de kızarıklık, ağrı ve ışığa hassasiyet ortaya çıkabilir. Kızarıklık ortaya çıkmadan bir kaç gün önce deride sızlama, karıncalanma ve ağrı ortaya çıkabilir.  Zona hastalığı tipik olarak tek taraflıdır, yani sadece sağ ya da sol tarafı etkiler. İçi sıvı dolu veziküller zamanla kurur ve döküntü olarak ortadan yavaşça kaybolur. 

VZV virüsü çocuklarda su çiçeğine neden olan virüstür. Su çiçeği birçok çocukta farkında olmadan bile atlatılan bir enfeksiyondur. Bu enfeksiyon iyileştikten sonra sinir yumaklarınsa sessiz kalmaya devam edebilir ve daha sonra tekrar aktive olarak gözde zona hastalığı ya da benzeri enfeksiyonlar oluşturabilir.

Gözde Zona Belirtileri

  • Göz ve çevresi alın bölgesinde ağrı
  • Göz ve çevresinde vezikül adı verilen içi sıvı dolu veziküller
  • Ağrı ortaya çıkmadan önce deride hassasiyet, halsizlik ve ateş gibi belirtiler
  • Gözde ağrı, ışığa hassasiyet

Gözde Zona Hastalığı Nedeni Nedir?

Gözde zona hastalığı Varicella Zoster Virüs adı verilen bir virüsün sessiz kaldığı bir sinir yumağından reaktive olarak göz ve çevresini etkilemesi sonucunda ortaya çıkar. Kafatasında yer alan ve trigeminal gangliyon adı verilen bir sinir yumağının bir dalı göz ve çevresi bölgenin duyusunu almaktadır. İşte Varicalla Zoster Virüsü bu sinir yumağında sessiz bir şekilde yaşarken herhangi bir nedenle aktifleşirse sinir yolu boyunca göz ve çevresi bölgeye ilerleyerek enfeksiyon oluşturur. 

Trigeminal gangliyonda sessiz kalan virüsün neden aktive olduğu tam anlaşılabilmiş bir durum değildir. Ancak herhangi bir nedenle bağışıklık sisteminin zayıflaması, stres gibi nedenler sıkça görülen nedenlerdir.

Gözde Zona Tedavisi

Gözde zona tedavisi için asiklovir adı verilen bir antiviral ilaç ile tedavi edilmektedir. Bunun yanında göz de etkilenmişse kortizol içeren damlalar ve antiviral damla ve kremler kullanılmaktadır. 

Korunma Yolları

Göz zonası hastalığından korunmak için VZV aşısı vardır. Toplumun büyük kısmı aslında VZV ile hayatlarının erken dönemlerinde enfekte olmuşlardır ve yeterli antikor titresi mevcuttur. Ancak antikor titresinin zamanla azaldığı düşünüldüğünde VZV aşısı yaptırmak mantıklıdır. VZV aşısının gözde zona hastalığı riskini azalttığı bilimsel olarak gösterilmiştir.

Bununla birlikte toplumda VZV enfeksiyonu geçirme sıklığı da gelişen hijyenik şartlarda azaldığından özellikle ileri toplumlarda gözde zona hastalığının ortaya çıkma ihtimali de artmaktadır. Bu da VZV aşısının önemini vurgulamaktadır. 

Scroll to Top

Sitemizi ziyaret ederek KVKK ve çerez kullanım politikamızı kabul etmiş sayılıyorsunuz.