İnce Kornea ve Lazer Ameliyatı – 3 önemli konu

Kornea gözümüzün en ön kısmında bulunan saydam tabakadır. Kornea gözde ışığı kıran ilk tabakadır. Korneayı geçen ışık göz içine girer ve gözün arkasına doğru odaklanır. İnce kornea tek başına bir soruna işaret etmez. Ancak ince kornea denildiğinde akla bazı göz hastalıkları da gelmektedir. İnce korneası olan kişilere lazer göz ameliyatı yapılabilir mi? sorusu bizlere en sık sorulan sorular arasındadır. 

Korneanın Yapısı-İnce Kornea
Kornea Yapısı-İnce Kornea

İnce Kornea Nedir?

Kornea tabakasının kalınlığı sağlıklı popülasyonda ortalama 530 mikron civarlarında olup genellikle 500-560 mikron arasındadır. Ancak normal kişilerde 470 mikron kadar ince bir kornea, 650 mikron kadar kalın bir kornea da olabilir. Korneanın 500 mikronun altında bir kalınlığa sahip olması ince kornea anlamına gelir. Ancak bu durum tek başına bir soruna işaret etmez. 

Ancak bazı kornea hastalıkları vardır ki ince kornea nedeni olabilir. Bir diğer deyişle bazı kornea hastalıkları korneanın incelmesine neden olabilir. Bunların başında keratokonus hastalığı gelmektedir.  

İnce Kornea Lazer Ameliyatı

Korneanın ince olması tek başına lazer göz ameliyatı yapılamayacağı anlamına gelmez. İnce korneası olan kişilerde öncelikle inceliğin keratokonus gibi bir göz sorunundan mı kaynaklandığı ya da korneanın doğal hali mi olduğuna karar vermek gerekmektedir. Bu durumu tespit etmek zor değildir ve göz muayenesinde bu durum anlaşılabilir. Kornea topografi testi bu anlamda oldukça değerli bilgiler vermektedir.

Eğer kişide kornea hastalığı yoksa hastanın göz derecesi, kornea kalınlığı, yaşı ve göz muayene bulgularına göre lazer yapılıp yapılamayacağına karar verilir. Hatta bazı durumlarda kişide keratokonus hastalığı olsa bile bazı durumlarda lazer göz ameliyatı yapılabilir. Ancak bu durumun kornea hastalıkları ile lazer göz ameliyatları konusunda tecrübe ve bilgi sahibi bir göz doktoru tarafından yapılması son derece önemlidir.

Bir çok hastamız bize ‘Hocam, benim korneam ince olduğu için lazer ameliyatı olmazmış’ şeklinde ifadelerde bulunmaktadırlar. Bu hastalarımızı muayene etmeden kesin bir yorumda bulunmak mümkün değildir. Yukarıda verdiğimiz bilgilerden de anlaşılacağına göre ince korneası olan bazı kişilere lazer ameliyatı yapılabilir, ancak bazılarına yapılamaz. Bu karar kişi özelinde konu ile ilgili deneyimli hekimler tarafından karar verilmesi gereken bir durumdur. 

Kornea Kalınlığı Nasıl Ölçülür?

Lazer göz ameliyatı amacıyla kornea kalınlığı “kornea topografisi” adı verilen tetkikle anlaşılmaktadır. Kornea topografisi testinde hasta çenesini ve alnını cihaza yerleştirir ve karşısında bulunan bir ışık noktasına bakarken saniyeler içinde cihaz korneanın topografik haritasını çıkarır. Kornea topografisi testi ile kornea kalınlığı, maksimum ve minimum kalınlıkları, kornea merkezi kısmının ve diğer bölgelerinin ayrı ayrı kalınlıkları ile, kornea kırıcılığı ve ön ve arka yüzeylerinin eğimleri ölçülür.

Kornea topografisi testi kornea hakkında son derece ayrıntılı bilgiler verir. Göz yapısının lazer göz ameliyatı için uygun olup olmadığı ve keratokonus gibi bazı kornea hastalıklarının tanısında eşsiz değere sahiptir.

Kornea Topografisi
Scroll to Top
lazer göz ameliyatı kayseri
LAZER OPERASYONLARINDA
% 15 İNDİRİM

30 KASIM 2023 TARİHİNE KADAR GEÇERLİDİR!

DOÇ. DR. FATİH ÇAKIR GÜNDOĞAN

Sitemizi ziyaret ederek KVKK ve çerez kullanım politikamızı kabul etmiş sayılıyorsunuz.