Katarakt Belirtileri Nelerdir?

Katarakt gözün içinde bulunan doğal merceğim saydamlığını kaybetmesi ve ışık geçirgenliğinin azalmasıdır. Katarakt her yaş grubunda ortaya çıkabilmektedir. Genel olarak katarakt belirtilerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

  • Bulanık görme, az görme
  • Gece araba kullanırken zorlanma
  • Işığa hassasiyetin artması ve ışık yansımaları
  • Okuma ve diğer aktiviteler için daha parlak ışığa ihtiyaç duyulması
  • Işık etrafında halo adı verilen dairesel şekilli ışık bulutu izlenmesi
  • Gözlük ve kontakt lens numaralarında sık sık değişiklikler olması
  • Renklerin daha soluk görülmesi
  • Tek gözde çift görme

Kataraktın başlangıç aşamalarında lensteki saydamlık kaybı lensin sadece bir kısmında ortaya çıkabilir. Bu da başlangıçta görmeyi çok etkilemeyebilir. Zamanla katarakt arttıkça görme seviyesi de azalacaktır.

Katarakt Belirtileri
Katarakt Belirtileri

Doğuştan Katarakt Belirtileri

Bazen durumlarda bebeklerde doğuştan katarakt ortaya çıkabilmektedir. Bu durumda genellikle anne-baba bebeğin gözü bebeğini beyaz renkte görürler. Doktora başvurduklarında ise katarakt olduğunu öğrenebilirler. Bebeklerde katarakt belirtileri elbette bebek konuşamadığı için gizli kalabilir. Bu nedenle bebeklerin düzenli göz muayenesi olmaları çok önemlidir.

Kortizol Kullanımına Bağlı Katarakt Belirtileri

Herhangi bir rahatsızlığı nedeni ile kortizol kullanan kişilerde kortizol kullanımına bağlı olarak katarakt ortaya çıkabilmektedir. Bu tip kataraktlar genellikle ışık seviyesi yüksek ortamlarda kişiyi daha rahatsız eder. Parlak ışık seviyesi olan ortamlara girdiklerinde kişiler genellikle görmelerinin azaldığını ve ışıktan rahatsızlık duyduklarından bahsederler. 

Yaşlılığa Bağlı Katarakt Belirtileri

Yaşlılığa bağlı kataraktlar genellikle görme seviyesinde genel bir azalma şeklinde kendini gösterir. Kişiler yakını görmek için ve özellikle okuma esnasında daha parlak ışık seviyelerine ihtiyaç duyarlar. Yaşlılığa bağlı kataraktlar genellikle 55 yaş üzerinde ortaya çıkmaktadır. 

Yaşlılığa bağlı kataraktlarda bazen katarakt kişiyi miyop yapar. Bu da kişinin eskiye göre yakını bir miktar daha iyi görmesini sağlayabilir. Ancak buradaki ‘iyi’ kavramı görecelidir. Yani kişi eskiden yakını hiç görmezken bir miktar görmeye başlayabilir ve fakat görme kalitesi iyi olmaz. Uzak görme seviyesi ise oldukça kötüleşir.

Göz Travmasına Bağlı Katarakt Belirtileri

Bazen göze gelen darbelerden dolayı aylar ve hatta yıllar sonra katarakt ortaya çıkabilir. Bu tip kataraktlarsa beraberinde başka bulgular da olabilir. Bu tarz kataraktlara travmatik katarakt adı verilmektedir. Travmatik katarakt ameliyatları normal katarakt ameliyatlarına göre daha risklidir. Çünkü bu tarz kataraktlarda bazen lensi yerinde tutan iplikçikler zarar gördüğü için komplikasyonlar ortaya çıkar. Travmatik katarakt ameliyatlarının deneyimli hekimlerce yapılması gerekmektedir.

Scroll to Top

Sitemizi ziyaret ederek KVKK ve çerez kullanım politikamızı kabul etmiş sayılıyorsunuz.