Göz Yanması Neden Olur?

Göz yanması bir çok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilen bir durumdur. Göz yanması bazen ciddi bir göz rahatsızlığının bulgusu da olabilir. Genellikle birlikte göz sulanması, batma ve bazen de görme kaybı eşlik edebilmektedir.

Göz Yanması

Göz Yanması Nedenleri Nelerdir?

Göz yanmasının altında hem göz kaynaklı hem de genel vücu sağlığı ile ilgili sorunlar olabilir. Bunlardan sık görülenlere göz atalım:

Gözde Yabancı Cisim

Bazen kişinin işinden kaynaklanan bazen de başka herhangi bir nedenle göze yabancı cisim gelebilir.  Gözde yabancı cisim oldukça rahatsızlık veren bir durumdur. Göz yanması yanında kızarıklık, sulanma, aşırı göz kırpması da genellikle eşlik eden belirtilerdir. 

Kimyasal Göz Yaralanması

Göze temas eden kimyasal maddeler göz yanması ve sulanma nedeni olabilir. Bu tip yaralanmalar genellikle kimyasal madde kullanılan işyerlerinde ya da evde kullanılan bazı kimyasallar tarafından oluşturulur. Kimyasal yaralanmalar alkali, asidik ve irritan maddeler tarafından oluşturulabilir. En tehlikeli olanlar alkali maddelerdir. Alkali maddeler göz duvarında emilerek göz içinde de ciddi sorunlara neden olabilmektedir.

Kontakt Lens Kullanımı

Kontakt lenslerin uzun süre gözden hiç çıkarılmadan kullanılması ya da gece yatarken çıkarılmaması göz yanması ve sulanmasına neden olabilir. Kullanılan kontakt lensler gözde rahatsızlık oluşturmuşsa çıkarılıp gözün serem fizyolojik ya da yapay gözyaşları ile yıkanması ve hemen bir göz doktoruna muayene olunması gerekmektedir.

Göz Kuruluğu ve Göz Yanması

Göz kuruluğu en sık göz yanması nedenlerinden biridir. Yanma yanında, kızarıklık, sulanma, ağrı, bulanık görme ve gözde yabancı cisim hissi ortaya çıkabilir.

Yapay gözyaşı kullanımı kuru göz belirtilerini rahatlatabilir. Ayrıca rüzgarlı havalardan kaçınmak ve nemli ortamlarda bulunmak göz kuruluğuna ait şikayetlerin azalmasına faydalı olacaktır. Ayrıca bilgisayar kullanımında göz kırpma sayısının azalması göz kuruluğu şikayetinin de artmasına neden olmaktadır. Bu durumlarda her 20 dakikada bir kez ekran dışına bakmak rahatlatıcı olabilir.

Yüzme Havuzu ve Göz Yanması

Yüzme havuzunda bulunan klor gözde kızarıklık ve yanmaya neden olabilir. Havuzdaki klor, idrar ve terle birleşerek gözü rahatsız eden kloramin ortaya çıkmasına neden olur. Bu durum genellikle 30 dakika sonra kaybolur. Yüzme esnasında kontakt lens kullanılmamalıdır. Ayrıca yüzme gözlüğü kullanmak ta bu anlamda korunmak için uygun olacaktır.

Blefarit (Kirpik Dibi İltihabı)

Blefarit göz kapağındaki yağ bezlerinin uçlarının tıkanması sonucunda ortaya çıkar.   Blefarit bazen bakterilerden ya da demodex adı verilen parazitlerden oluşur. Blefarit her iki gözde ortaya çıkmasına rağmen bazen belirtiler tek gözde ortaya çıkabilir. Gözde sulanma, yanma ve ağrı blefaritin bulgularıdır.

Blefarit durumunda bazen enfeksiyon da ortaya çıkıp arpacığa neden olabilir. 

Ev ortamında göz kapağının sıcak pansumanı ve göz kapağının sürekli temiz tutulması tedavide etkilidir.  Evde alınan önlemler yeterli olmazsa kortizol içeren damlalar ve bazen antibiyotikli damlalar kullanılabilir.

Pterjium ve Pinguekula

Pterjium ve pinguekula göz yüzeyinde bulunan konjunktiva adı verilen zarda ortaya çıkan doku büyümeleridir. Bunlar ortaya çıktığında genellikle birlikte başka bir şikayet olmaz. Ancak pterjiumun büyüme ve görmeyi engelleme riski bulunmaktadır. Birlikte yanma ortaya çıkarsa göz doktorunuz yapay gözyaşı ile birlikte iltihap dağıtıcı bir damla reçete edebilir.

Göz Uçuğu

Dudakta uçuk etkeni olan Herper Simpleks Virus ve Zona hastalığı etkeni olan Herpes Zoster Virus gözü de tutarak göz uçuğuna neden olabilir. Bu virüsler göz de hem korneayı hem de göz kapağını ve göz çevresini etkileyebilir. Bu enfeksiyonlar ciddi durumlardır ve görme kaybı ile sonuçlanabilir.

Göz uçuğunda gözde yanma, ağrı, sulanma, ışıktan rahatsızlık ve görme kaybı ortaya çıkabilmektedir.

Konjonktivit

Konjonktivit gözü çevreleyen şeffaf tabakanın iltihaplanmasıdır. Konjunktivit bakteryel, viral ya da allerji kökenli olabilir. Gözde yanma, batma, kızarıklık, bazen çapaklanma, kaşıntı eşlik eden bulgulardır.

Alerji kökenli konjunktivitlerde, antihistaminik damlalar ve soğuk kompresler etkilidir. 

Bakteryel ve viral kökenli konjunktivitlerde ise antibiyotik ve iltihap dağıtıcı bazı damlalar etkilidir.

Kornea Ülseri

Kornea ülseri genellikle korneadaki çizikler sonucunda ortaya çıkan enfeksiyonlara bağlı olarak oluşmaktadır. Özellikle kontakt lens kullanımı kornea enfeksiyonları (keratit) ve kornea ülserleri açısından risk faktörüdür. Kornea ülserlerinde ağrı, sulanma, göz kapağında şişlik, gözde akıntı, ışıktan rahatsızlık ve göz yanması belirtileri ortaya çıkmaktadır.

Kornea ülserleri gözün tamamen kaybedilmesine kadar gidebilen ciddi durumlardır.

Oküler Roza (Gül Hastalığı)

Roza (Gül Hastalığı) öncelikle cildi etkileyen bir hastalıktır. Bazı durumlarda gözü de tutabilmektedir. Yanma, batma, sulanma ve kızarıklık başlıca bulgularıdır.

Diyet, stres ve alkol tüketimi roza hastalığını tetikleyen faktörlerdir. Yapay gözyaşları ve göz kapağının sık sık temizlenmesi ve hijyeni şikayetleri azaltabilmektedir. Göz kapağına sıcak kompres uygulaması da etkili olmaktadır. Cilt bulguları açısından cildiye uzmanlarının müdahalesi önemlidir.

Ön Üveit

Ön üveit gözün iç kısmının ön kısmında ortaya çıkan iltihaplanmalardır. Ön üveit bazen tek başına ortaya çıkabilir, bazen ise altta yatan başka bir romatolojik hastalıkla birlikte görülmektedir. Romatoid artrit, Behçet Hastalığı, Sifiliz, Tüberküloz ve göz zonası gibi hastalıklar birlikte görülebilir.

Ön üveit görme kaybı ile sonuçlanabilen ciddi bir sorundur.

Episklerit

Episklerit göz yüzeyinde bulunan episklera adı verilen tabakanın iltihaplanmasıdır. Kesin nedeni tam olarak bilinmemesine rağmen bağışıklık sistemi sorunlarının bir etken olduğu düşünülmektedir. Kızarıklık, batma, sulanma, yabancı cisim hissi başlıca bulgularıdır.

Scroll to Top

Sitemizi ziyaret ederek KVKK ve çerez kullanım politikamızı kabul etmiş sayılıyorsunuz.