Göz Alerjisi ve Tedavisi

Göz allerjisi, diğer ismiyle allerjik konjunktivit,  toplumda oldukça sık görülen bir durumdur. Göz alerjisi, göze allerjen adı verilen herhangi bir maddenin teması sonrasında ortaya çıkar. Alerjen kelimesi alerji oluşturan şey anlamına gelmektedir. Allerjenin göze temas etmesi sonrasında göz histamin adı verilen bir madde üretir. Bunun sonucunda gözde kızarıklık, yanma, kaşıntı, batma, sulanma ve ödem (şişlik) ortaya çıkar. Göz alerjisi kişiden kişiye bulaşmaz.

Göz alerjisi olan kişilerin büyük kısmında alerjik rinit adı verilen burun alerjisi de ortaya çıkar. Bu kişilerde burunda kaşıntı, burun akıntısı, burunda dolgunluk hissi ve tıkanıklık ortaya çıkar. Bu durum genellikle mevsimseldir ve bahar aylarında ortaya çıkar.

Hayvan tüyleri, toz, duman, parfümler ve hatta yiyecekler alerjiye neden olabilir. Eğer bu etkenlerden uzak kalınmazsa alerji şiddeti daha fazla olur. Gözde şiddetli yanma, batma ve ışıktan rahatsızlık hissi ortaya çıkar. 

Göz Alerjisi-Alerjik Konjunktivit
Göz Alerjisi-Alerjik Konjunktivit

Göz Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

En sık görülen göz alerjisi belirtileri şunlardır.

  • Gözde kızarıklık, batma ve şişkinlik
  • Yanma ve sulanma
  • Işıktan rahatsızlık hissi

Burun alerjisi de birlikte varsa burunda tıkanıklık, kaşıntı ve sulanma ortaya çıkar.

Göz Alerjisi Neden Ortaya Çıkar?

Normalde zararsız olan herhangi bir madde vücutla temas ettiğinde, vücut tepki verirse alerji ortaya çıkmış olur. Böyle bir maddeye ise allerjen adı verilir. Herhangi bir allerjen gözle temas ettiğinde, gözde bulunan bazı hücreler histamin ve bazı başka maddeler üretir. Bunun sonucunda göz alerjisi belirtileri ortaya çıkar.

Hem evde bulunan hem de ev dışında bulunan bazı maddeler alerjiye neden olabilir. Bunlar:

  • Çimen, ağaçlar ve bazı bitkeilerden kaynaklanan polen
  • Toz
  • Evcil hayvan tüyleri
  • Küf
  • Duman
  • Parfüm
  • Kozmetikler
  • Bazı ilaçlar

Bazı kişilerde yapay gözyaşı damlaları ve başka göz damlaları içinde bulunan kimyasal koruyucu maddelere karşı alerjik olabilir. Bu durumda koruyucu madde içermeyen damlaların kullanılması gerekmektedir.

Bazı durumlarda ise gözle doğrudan temas olmasa bile göz alerjisi ortaya çıkabilir. Bazı yiyecekler, böcek ısırıkları ve arı sokması bu grupta sayılabilir.

Alerjinin genetik yönü de bulunmaktadır.  Bazı kişiler ebeveynlerinden alerjiyi kalıtımla alabilirler. 

Göz Alerjisi Nasıl Tedavi Edilir?

Alerji tedavisinde anahtar alerjiye neden olan alerjenden uzak durmaktır. Bu elbette göz alerjisi yapan nedeni bilmekle ancak mümkündür. Bunun için bir alerji uzmanı ile temasa edip alerji testi yapılabilir.

Alerjenlerden Uzak Durma

Polen alerjisi varsa polen sayılarının fazla olduğu zamanlarda evden mümkün olduğunca çıkmamak önemlidir. Polen sayıları genellikle sabah ve akşam saatlerinde daha fazladır. Ayrıca kış aylarında rüzgarın polenleri savurduğu havalar da da uzak durmak iyi olacaktır. Dışarı çıkılmak durumunda kalındığında ise gözlük kullanmak gözlerle alerjen temasını azaltacaktır. 

Polen alerjisi durumunda evde pencerelerin ve kapıların kapalı tutulması ve ayrıca evde ve arabada havalandırmanın kullanılması yerinde olacaktır. Havalandırma ünitelerinin sık sık temizlenmesi göz alerjisi anlamında önemlidir.

Eğer alerji nedeni küfler ise bu durumda ortamın nemden arındırılması önemlidir. Küfler nemli ortamda daha kolay çoğalmaktadır. Evde nem ortalamasının %30-50 arasında tutulması gerekmektedir. nemi yüksek ortamların sık sık temizlenmesi gerekmektedir.

Eğer göz alerjisi nedeni ev tozu ise tozdan uzak durmak gerekmektedir. Bu anlamda özellikle yatak odası önemlidir. Yatak ve özellikle yastık kılıflarının alerjen azaltan örtülerden seçilmesi çok önemlidir. Kılıfların sık sık en az 55 derece ısıda yıkanması uygun olacaktır. Yerleri silerken kuru değil, nemli bez kullanılması alerjenleri tutacağından tavsiye edilmektedir.

Eğer evcil hayvanlar alerji nedeni ise bu durumda mümkün olduğunca ev dışında tutulmaları gerekmektedir. Özellikle hayvanların yatak odasına girmelerine müsaade edilmemelidir. Hayvanlara temas ettikten sonra ellerin yıkanması önemlidir. Evde zeminin parke ya da fayans ile döşeli olması daha iyi olacaktır. Halı zeminler hayvan tüyünü daha fazla tutacaktır ve zararlı olacaktır.

Ayrıca ellerle göz temasının mümkün olduğunca kesilmesi gereksiz göz irritasyonunu engelleyecektir.

Göz Alerjisi ve Damlarla ve İlaçlarla Tedavi

1. Suni Gözyaşları

Yapay gözyaşları alerjenlerin göz yüzeyinden temizlenmesini sağlayarak geçici bri rahatlık sağlarlar. Ayrıca kuru ve irrite edilmiş gözde nemlilik oluşturur. Gün içinde 6 kez damlatılabilir. Eğer koruyucu madde içermiyorlarsa istenildiği kadar sık damlatılabilirler.

2. Antihistaminik İçeren Damlalar

Göz alerjisi belirti ve bulguları büyük oranda histamin adı verilen maddeye bağlı olduğundan antihistaminik adı verilen damlalar ve ilaçlar kaşıntı, kızarıklık ve batma, yanma şikayetlerinin giderilmesinde etkili olacaktır. 

3. Kortizol İçeren Damlalar

Kortizol içeren damlalar ve ilaçlar güçlü iltihap dağıtıcı ilaçlardır ve mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Bu grup ilaçlar özellikle şiddetli göz alerjisi olan hastalarda çok etkilidir. Ancak kontrolsüz kullanımda göz tansiyonu ve katarakta neden olabilirler. Bu nedenle doktor kontrolü dışında kişilerin kendilerinin kullanmaması önerilmektedir.

Scroll to Top

Sitemizi ziyaret ederek KVKK ve çerez kullanım politikamızı kabul etmiş sayılıyorsunuz.