Gevşek Göz Kapağı Sendromu

Gevşek Göz Kapağı Sendromu nedir?

Gevşek göz kapağı sendromu (gevşek kapak sendromu) genellikle üst göz kapaklarını etkileyen ve gözde tekrarlayan ya da sürekli tarzda batma, kızarıklık, yanma gibi şikayetlere neden olan bir durumdur. Rutin göz muayenelerinde normal sıklığından daha nadir tespit edilen ve atlanabilen bir klinik tablodur. Obezite, uyku apnesi gibi durumlarda ilişkilidir.

Gevşek göz kapağı sendromu

Gevşek Göz Kapağı Sendromu Nedenleri

Aşırı miktarda gevşek olan göz kapakları ciltte bulunan elastin miktarının azlığı ile ilişkilidir. Elastin deride bulunan ve deriye elastikiyet sağlayan protein yapıda bir moleküldür. Bu hastalarda derideki kollajen miktarında azalma tespit edilmemiştir. Elastin miktarındaki azalma göz kapaklarının dışa doğru dönmesine neden olur. Bu da özellikle uyurken göz kapak iç kısımlarının ve kapağın kendisinin yastığa sürekli olarak sürtünmesine neden olur. Eğer kişi uyurken daha çok bir tarafa (sağ ya da sol) dönerek uyuyorsa bu kişilerde şikayetler genellikle daha şiddetli olmaktadır.

Diğer Sağlık Sorunları ile İlişkisi

Gevşek göz kapağı sendromu obezite, erkek cinsiyet, uyku apnesi, Down sendromu ve keratokonus ile ilişkilidir. Keratokonus hastalığı da sıklıkla gözün ovalanması ile ilişkilidir.

Tanı

Hastalar başlangıçta gözde irritasyon ve uzun süredir devam eden kızarıklık ve akıntı şikayeti ile başvurmaktadırlar. Bazen yastığa sürtünme sonucunda göz kapaklarının kendi üzerlerine katlandıklarından bahsederler. Bazı hastalar uyku apnesi ve ağır sigara kullanım hikayesine sahiptirler. Yukarıdaki şikayetlerle birlikte kilo fazlalığı, uyku apnesi, oksijen tüpü kullanımı ve etnisite gibi durumların varlığında gevşek göz kapağı sendromundan kuşkulanmak yerinde olacaktır. Ancak bazı çalışmalarda gevşek göz kapak sendromunda cinsiyet eğilimi ve obezite ilişkisi olmadığı da rapor edilmiştir.

Muayene Bulguları

Göz kapaklarının fazla zorlanılmadan ve hatta kendiliğinden dışa dönmesi gevşek kapak sendromunun önemli bir bulgusudur. Üst göz kapağının dış kısmı uzamış görünebilir ve alt göz kapağının üzerine doğru çıkmış olabilmektedir. Beyazımsı renkte sürekli göz akıntısının olması göz kapağının iç yüzeyinin kronik bir şekilde sürtünmesinden kaynaklanmaktadır.

Gözün ön kısmındaki saydam kornea tabakasındaki erozyonlar, çizikler, mikrobik iltihaplanmalar ve kirpiklerin aşağıya doğru düşmesi sık görülen bulgulardır. Bazen kuru göz bulguları da ortaya çıkabilmektedir.

Bazen gevşek kapak sendromu keratokonus hastalığı ile de ilişkilidir.

Tedavi

Destekleyici tedavi esastır. Bu anlamda gözün sentetik göz yaşları ile nemlendirilmesi, antihistaminik göz damlalarının kullanılması, göz kapaklarının dışa dönmelerini ve kendi üzerlerine katlanmasını önlemek için uyumadan önce yapıştırılması rahatlatıcı olabilmektedir. Bazen obezite, uyku apnesi tedavisi ve yüzüstü uyumadan kaçınılması etkili olabilmektedir. Uyku apnesi indeksinin yüksek olması ile gevşek göz kapak sendromunun ilişkisi olduğunu gösteren ve bu nedenle CPAP (basınçlı oksijen) tedavisinin etkili olduğunu gösteren bulgular vardır. Eğer bu önlemlerle yeterli bir rahatlama temin edilemezse hem üst hem de alt göz kapaklarına uygulanacak yatay kısaltma operasyonları yapılabilmektedir.

Randevu Alın

Doç. Dr. Fatih Çakır Gündoğan, Kayseri’de özel muayenehanesinde hizmet vermektedir. Randevu almak için burayı tıklayınız.

Scroll to Top

Sitemizi ziyaret ederek KVKK ve çerez kullanım politikamızı kabul etmiş sayılıyorsunuz.