Ani görme kaybı birkaç dakika ile birkaç gün arasında ortaya çıkan görme kayıplarını tariff etmek için kullanılan bir terimdir. Ani görme kaybı bir ya da her iki gözü etkileyebilir. Görme kaybı görme alanının bir kısmını ya da tamamını etkileyebilir. Görme alanının sadece küçük bir alanını etkileyen görme kayıpları bazen hasta tarafından bulanık görme olarak tarif edilebilir.
Ani Görme Kaybı Nedenleri
Ani görme kaybı nedenlerini üç genel başlık altında toplayabiliriz.
- Normalde şeffaf olan göz yapılarındaki şeffalığın ortadan kalkması. Gözdeki şeffaf tabakalar en ön kısımda bulunan ve kornea adını verdiğimiz yapı ile gözün iç kısmında bulunan mercek ya da lens adını verdiğimiz yapıdır. Gözün yapıları hakkında daha fazla bilgi almak için burayı tıklayınız.
- Retina Anormallikleri (gözün arka kısmındaki ışığa duyarlı hücrelerin bulunduğu tabaka)
- Retinada ışığın elektriksel uyarılara dönüştükten sonra bu uyarıları beyindeki görme merkezine taşıyan görme siniri ve beyin içi görme yollarındaki sorunlar
Göz Yapılarının Şeffaflığını Bozan Ani Görme Kaybı Nedenleri
Gözümüze gelen ışık retinada algılandığı zamana kadar öncelikle korneadan daha sonra ise gözün iç kısmındaki lens ve vitreus jeli adı verilen bir takım şeffaf tabakalardan geçmektedir. Bu yapıların şeffaflığını bozan akut görme kaybı nedenleri şu şekilde sınıflandırılabilir.
- Kornea enfeksiyonları ve kornea ülserleri
- Vitreus jeli içerisine olan kanamalar (şeker hastalığı, hipertansiyona ya da retina yırtıklarına bağlı kanamalar). Göz içi kanamaları hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayınız.
Retinanın Işığa Duyarlılığını Kaybetmesine Bağlı Ani Görme Kaybı Nedenleri
Işık şeffaf ortamlardan geçtikten sonra retinaya ulaşır. Ancak retinada herhangi bir nedenle ışığa yanıt veren hücreler zarar görmüşse bu durumda retina ışık enerjisini elektriksel enerjiye çevirip görme sinirine aktaramaz. Retinanın ışığa duyarlılığının azalmasına neden olan ani görme kaybı nedenlerinin başlıcası şunlardır.
- Retina yırtıkları ve retina dekolmanı. Daha fazla bilgi için tıklayınız.
- Şeker hastalığına bağlı retina içi kanamalar
- Sarı nokta hastalığına bağlı retina kanamaları
- Retina atardamarı ya da toplardamarı tıkanıklıkları
- Retina enfeksiyonları
- Retinada ortaya çıkan ödemler (SSR Göz Hastalığı gibi)
Görme Siniri veya Beyin İçi Görme Yolları Sorunları
- Optik nöritler (optik sinir iltihaplanmaları). Optik sinir iltihaplanmaları birçok nedene bağlı ortaya çıkabilmektedir. Multiple Skleroz, B12 vitamin eksikliği, Folik asit eksikliği, kötü beslenme, optik sinir enfeksiyonları gibi)
- Optik siniri bası altında tutan optik sinir tümörleri
- Beyin içi görme yollarını etkileyen beyin tümörleri, beyin kanamaları, multiple skleroz gibi nedenler.