Hızlı Ulaşın
Göz Çizdirme (Lazer Göz Ameliyatı) Nedir?
Günümüzde miyopi, hipermetropi ve astigmat tedavisinde sıklıkla kullanılan excimer lazer kelimesi yerine neden göz çizdirme ameliyatı denildiğini biliyor musunuz?
Göz çizdirme terimi aslında lazer göz ameliyatı ortaya çıkmadan önce miyop ve astigmat tedavisinde kullanılan bir yöntemi ifade etmektedir. Bu yöntemde gerçekten de gözün kornea tabakası üzerine cerrahi hassasiyete sahip bıçaklarla çizikler atılır idi.
Lazer göz ameliyatı ortaya çıktıktan sonra ise halk dilinde göz çizdirme ifadesi değişmemiş ve lazer göz ameliyatının yerine kullanılagelmiştir. Günümüzde gerçek anlamda göz çizdirme yöntemi hemen hemen hiç kullanılmamaktadır. Bu yazıda göz çizdirme ve lazer göz ameliyatı terimlerinin kullanımı ile lazer göz ameliyatları kastedilmektedir.
Kimlere Lazer Göz Ameliyatı Uygulanabilir?
- En az 18 yaşında olmanız gerekmektedir. Ancak bu mutlak bir zorunluluk değildir.
- Son 1 yıl içinde göz numarasında değişme olmamalıdır ya da az olmalıdır.
- Gözünüzde keratokonus, glokom (göz tansiyonu), tavuk karası (retinitis pigmentoza), sarı-nokta hastalıkları, retina hastalıkları, üveit gibi hastalıklarda uygulanması hasta özelinde karar verilmesi gereken bir durumdur.
- Göz kuruluğu olanlarda bazı lazer yöntemlerinin uygulanamaz.
- Şeker hastalığı (diyabet) bulunmamalıdır.
- Romatizmal hastalığı olanlarda kişiye özel karar verilmelidir.
- Hamile ve emziren kadınlarda uygulanması uygun değildir.
- Kornea kalınlığı ve kornea kırıcılık haritasının lazer göz ameliyatına uygun olması gerekmektedir.
Yukarıdaki kriterlerin bir kısmı mutlak kriter değildir. Yani ‘olmazsa olmaz’ değildir. Her durumun hasta özelinde hekim tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir.
Lazer Göz Ameliyatı tedavisinde yapılan işlem nedir?
Göz lazer operasyonu tedavisinde gözümüzün ön kısmında bulunan saydam kornea tabakası üzerine lazer atışları yapılarak kornea tabakasına yeni bir şekil verilir. Bu şekilde kornea tabakasının kırıcılığı değiştirilmektedir. Örneğin göz numarası 3 derece miyop olan bir kişinin kornea kırıcılığı normalde 44 derece ise lazerle kırıcılık yaklaşık olarak 41 dereceye düşürülerek kişideki gözlük sorunu ortadan kaldırılır. Şimdi kornea tabakasına kısaca göz atalım.
Lazer Uygulanan Göz Tabakası: Kornea
Tüm göz lazer ameliyatı işlemi gözümüzün ışığı kıran ilk tabakası olan kornea tabakasına uygulanmaktadır. Kornea gözümüzün en ön kısmında yer alan şeffaf tabakadır. Normal bir insan korneasının kalınlığı ortalama 560 ± 35 mikron kadardır. Yani yaklaşık olarak bir milimetrenin yarısı kadardır. Aşağıdaki şekilde korneanın gözümüzdeki yeri ve ayrıca kornea tabakasının katmanları görülmektedir.
Yukarıdaki şekilden de anlaşılacağı şekilde korneanın en üstteki tabakası epitel tabakası olarak isimlendirilir. Epitel tabakasının hemen altındaki tabaka ise stroma tabakası yer almaktadır. Tüm lazer göz operasyonu yöntemleri stroma tabakasına uygulanmaktadır. Açıktır ki stroma tabakasına ulaşmak ve excimer lazer uygulamak için öncelikle epitel tabakasının uzaklaştırılması gerekmektedir. İşte lazer uygulanmadan önce stroma tabasına ulaşma tekniklerine göre lazer göz ameliyatı yönteminin adı değişmektedir. Bu lazer yöntemine olan rağbetin anlamı bu noktada ortaya çıkmaktadır.
Kornea epitel hücreleri korneanın en üst kısmından 2 farklı şekilde uzaklaştırılabilir. Bunlardan ilkinde göz yüzeyine alkol temas ettirilir ve alkol epitel hücrelerini gevşetir. Bu gevşeme sonucunda epitel hücrelerinin alttaki stroma tabakasına olan bağları gevşer. Gevşeyen epitel hücreleri bir takım cerrahi aletlerle göz yüzeyinden uzaklaştırılır . Böylece lazer uygulanacak olan stroma tabakası ortaya çıkmış olur. Bu yöntem klasik PRK yöntemi olarak bilinmektedir.
Lazer Göz Ameliyatı Nasıl Uygulanır?
Göz Çizdirme (Lazer Göz Ameliyatı) Yöntemleri Nelerdir?
Lazer göz ameliyatı yöntemlerini temelde yüzeyel ve derin yöntemler şeklinde iki ana başlık altında inceleyebiliriz. Yüzeyel yöntemler PRK, No-touch lazer (trans-PRK), LASEK gibi yöntemleridir. Derin yöntemler ise LASIK-FemtoLASİK ve Smile Lazer yöntemleridir.
Yüzeyel yöntemlerde yapılan işlem öncelikle korneanın en yüzeyinde bulunan epitel hücre tabakasının uzaklaştırılmasıdır. Epitel hüre tabakası uzaklaştırıldıktan sonra kornea yüzeyine lazer uygulanır. Uzaklaştırılan epitel hücreleri operasyon sonrasında hızla çoğalarak uzaklaştırılan hücrelerin yeri ortalama 2-3 gün içinde kapanmaktadır. Epitel hücre tabakasının uzaklaştırılma yöntemine göre operasyon Klasik PRK Lazer ve Trans-PRK (No-Touch Lazer) olarak isimlendirilmektedir.
Derin yöntemlerde ise epitel hücre tabakası ortadan kaldırılmaz ve korneanın derin tabakalarına lazer uygulanır. Derin lazer yöntemleri ise LASIK ve Smile Lazer Yöntemleridir. Bu yöntemler biraz daha ayrıntılı olarak aşağıda açıklanmaktadır.
PRK Lazer Göz Operasyonu
PRK yöntemi göz çizdirme (lazer göz ameliyatı) yöntemi olarak ilk kullanılmış yöntemdir. PRK yönteminde korneanın en yüzeyel kısmında olan epitel tabakası adı verilen yüzeyel tabaka öncelikli olarak kaldırılmaktadır. Bu kaldırma işlemi alkol yardımıyla ya da mekanik olarak bu amaçla üretilmiş cerrahi aletlerle yapılmaktadır.
Epitel tabakası kaldırıldıktan sonra korneada yatağına excimer lazer uygulanmaktadır. Excimer lazer işlemi bittikten sonra göze kontakt lens konulmakta ve birkaç gün sonra kontakt lens alınmaktadır. Ortadan kaldırılan epitel tabakası iyileşme periyodunda 2-3 gün içinde yenilenmektedir. Kişinin korneasının ince olması PRK’nın önemli uygulanma nedenlerinden bir tanesidir. Hasta konforu açısından düşünüldüğünde PRK yönteminde iyileşme dönemi LASİK’e göre bir daha uzundur.
PRK yönteminde korneanın en üst kısmında bulunan epitel hücre tabakası ya alkolle ya da doğrudan bu amaçla üretilmiş cerrahi aletlerle göz yüzeyinden uzaklaştırılır. Daha sonra açığa çıkan kornea tabakasına lazer işlemi uygulanır. Epitel hücre tabakası kendisini 3-4 gün içerisinde yenilemektedir.
PRK Lazer İyileşme Süreci
Operasyondan sonra kontakt lens yerleştirmemizin neden ise gözde yanma, batma, sulanma gibi belirtilerin az olmasını sağlamaktır. Ancak buna rağmen özellikle ilk 1 günde bu bulgular sık görülmektedir. Bu bulguların şiddeti hastanın ağrı eşiği ile yakından ilişkilidir. Kimi hasta daha rahat atlatırken kimi hastada biraz daha bulgular ağır seyredebilmektedir.
Lazer sonrası ilk 1-2 gün yanma, batma ve sulanma şikayetleri geçtikten sonra hasta hemen operasyondan önce gözlükle gördüğü kalitede göremez. Görme seviyesi günler içinde artarak operasyondan önce gözlükle görme seviyesine birkaç haftada gelir. Bu süreye kadar hasta elbette görmekte ve tüm işlerini halledebilmektedir. Bahsettiğimiz görme seviyesindeki artış operasyondan önce gözlükle görme seviyesine kıyaslamadır.
Lazer işlemi sonrasında ilk günlerde daha sık damla damlatılır. 3-4 günden sonra damla damlatma sıklığı azalır ve ilk 1 ay damla damlatma süreci devam eder.
PRK Lazer Riskleri
Sıfır riske sahip hiç bir tıbbi operasyon yoktur. Her operasyon gibi PRK lazerin de riskleri vardır. Operasyon sonrasında enfeksiyon ortaya çıkabilir. Korneada kalıcı skar adı verilen saydam olmayan bölgeler ortaya çıkabilir. Ancak bir istatistik bilgisi vermek gerekirse Doç. Dr. Fatih Çakır Gündoğan’ın son 5 yılda yaptığı hiç bir PRK lazer işleminde bu komplikasyonlar yaşanmamıştır. Genel anlamda konuşmak gerekirse PRK uygun hastada uygun şekilde yapıldığında son derece güvenilir ve yüz güldürücü bir operasyondur.
LASİK-FemtoLASİK
LASİK ya da FemtoLASİK en sık kullanılan lazer göz ameliyatı yöntemlerinden bir tanesidir. FemtoLASİK yönteminde PRK da olduğu gibi epitel hücre tabakası uzaklaştırılmamaktadır. Tersine epitel hücre tabakasını da içine alana flep adı verilen bir kornea tabakası kaldırılmaktadır. Bu flebi kaldırmak için iki yöntem mevcuttur. Klasik mikrokeratom adı verilen çok ince bıçaklar ya da son dönemde kullanılmaya başlayan femtosecond lazer. Hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın, sonuçta korneadan flep kaldırılır ve alttaki kornea yatağına excimer lazer uygulanmaktadır. Kornea yatağı excimer lazer ile yeniden şekillendirildikten sonra flep tekrar kornea yatağı üzerine yapıştırılmaktadır.
LASİK ile yapılan göz çizdirme ameliyatı ya da LASİK lazer göz ameliyatı PRK’dan sonra ortaya çıkmıştır ve sık olarak uygulanmaya başlamıştır. Aşağıdaki şekilde şematik olarak LASİK operasyonu görülmektedir.
LASİK Sonrası Görme Nasıl Olur?
LASİK yapılan günde lazer sonrasında birkaç saat hafif derece batma, yanma gibi şikayetler olabilmektedir. İlk gün operasyonun etkisiyle görmede bir miktar bulanıklık olması normaldir. LASİK sonrasında görmenin düzelmesi PRK yöntemine göre çok daha hızlıdır. Lazerden sonra 1. günde hastalar genellikle yüzde 100 görebilir hale gelmektedir.
LASİK ve FemtoLASİK sonrasında nelere dikkat edilmelidir?
LASİK (femto lasik) operasyonu sonrasında hasta eve gözleri açık olarak gider. Eve gidince göz damlalarını damlatmaya başlar. LASİK operasyonunda genellikle hastadan 20-30 gün süresince göz damlası damlatması istenir. Operasyondan sonra birkaç gün hastanın gözlerini ovalamaması istenir. Ertesi gün hasta gözlerini ovalamadan yüzünü yıkayabilir ve duş alabilir.
LASİK ve FemtoLASİK Herkese Uygulanabilir Mi?
LASİK (femto lasik) operasyonunun uygulanabilmesi için kişinin göz derecesi ile lazerin uygulandığı korneanın kalınlığının uyumlu olması gerekmektedir. Yüksek göz numarası olan bir kişide LASİK uygulanabilmesi için korneanın kalın olması gerekmektedir. Ancak korneası fazlaca ince olan kişilerde LASİK operasyonundan genellikle uzaklaşılması gerekmektedir. Bu gibi durumlarda PRK operasyonu daha uygun olacaktır.
FemtoLASİK mi Mikrokeratomlu LASİK mi?
Femto lasik yönteminde flep adı verilen kornea dokusu femtolazer adı verilen bir lazerle kaldırılır. Daha eski yöntem olan mikrokeratomlu lasik yönteminde ise korneal flep mikrokeratom adı verilen mini cerrahi aletlerle kaldırılmaktadır. Günümüzde mikrokeratomlu lasik hala çok hastanede kullanılmaktadır.
No-Touch Lazer Nedir?
“No touch lazer” kelimesinin Türkçe karşılığı ‘dokunmadan lazer’dir. Göze hiç dokunulmadan yapılması reklam anlamında üzerinde fazlaca durulmaya neden olmuştur. Diğer yöntemlerde neden göze dokunuluyor da no touch yönteminde göze dokunulmamaktadır?
Yukarıda yüzeyel lazer yöntemlerinden bahsederken PRK ve No Touch yöntemlerinden bahsettim. Klasik PRK yönteminde kornea yüzeyinde olan epitel hücre tabakası alkol solüsyonu uygulanarak ortadan kaldırılırken no touch lazerde (trans PRK) epitel hücreleri lazer uygulanarak kaldırılmaktadır. İşte bu nedenle no touch lazer yöntemine dokunmadan lazer adı verilmektedir. Aslında lazer göz operasyonunda göze dokunmanın olumsuz bir yönü yoktur. Göze dokunmak tek başına bir dezavantaj oluşturmamaktadır. Kaldı ki no touch yönteminde bile gerektiğinde göz dokunulabilmektedir. Ancak bu ifade ile günümüzde reklam anlamında no touch lazer yaygın olarak pazarlanmaktadır. Bir cerrahi tekniğin bu konuda hiç bilgisi olmayan insanlara bu şekilde pazarlanmasını doğru bulmuyorum.
No Touch Lazer Fiyatları
No touch lazer fiyatları değişkendir. Operasyonu yapan hekim, operasyon yapılan hastane gibi faktörler ücret üzerinde etkilidir.
Smile Lazer Nedir?
Smile lazer (ReLex Smile) lazer göz ameliyatı teknolojisinde en son geliştirilmiş tekniktir. İlk defa 2007 yılında uygulanmıştır. ‘Smile’ kelimesi ‘Small Incision Lenticular Extraction’ kelimelerinin baş harflerinden oluşmuş olup küçük lentikül ekstraksiyonu anlamına gelmektedir.
Smile Lazer operasyonunda Tam Olarak Yapılan İşlem Nedir?
Refraktif amaçlı lazer operasyonları gözün en önündeki kornea tabakası üzerinde uygulanmaktadır.
- Öncelikle hastanın gözüne ağrı duyusunu ortadan kaldıran anestezik damla damlatılır ve hastanın ağrı hissetmemesi sağlanır.
- Lazer cihazı ile göz arasında tam uyum sağlanacak şekilde temas sağlanır.
- Femtosecond lazer ile kornea içinde bir ön bir de arka planda olmak üzere iki düzlemde lazer kesisi oluşturulur. Ön ve arka sınırı lazer yazılımı ile belirlenen bu kornea dokusuna lentikül adı verilir. Yani lentikül korneanın bir parçasıdır. Lentikülün şekli ve büyüklüğü kişinin göz derecesini sıfırlamak için lazer cihazının yazılımı tarafından belirlenir.
- Oluşturulan lentikülün kornea dışına çıkarılması gerekmektedir. Bu nedenle lentiküle komşu olacak şekilde küçük bir kornea kesisi kornea yüzeyinde oluşturulur ve buradan lentikül kornea dışına çıkarılır.
Smile Lazerin Avantajları Nelerdir?
- Hızlı bir prosedürdür ve tek bir lazer cihazında işlem bitirilir. LASİK yönteminde iki farkli lazer cihazı kullanılmaktadır.
- LASİK yöntemindeki flep adı verilen kornea tabakası kaldırılmaz. Bu nedenle flep kaldırılırken ortaya çıkabilecek riskler smile lazer yönteminde yoktur.
- Lazerden sonra göz kuruluğu ortaya çıkma ihtimali ve şiddeti LASİK yöntemine göre daha düşüktür.
- PRK yönteminde lazerden sonra yaklaşık 1.5 gün şiddetli batma-yanma şikayetleri olur. LASİK yönteminde ise operasyonun yapıldığı gün 4-5 saat bu şikayetler olur. Bu anlamda en konforlu olan yöntemdir.
- Görmenin düzelmesi hızlıdır. PRK yönteminde günler alabilen kaliteli görme seviyesine bu yöntem ile saatler içinde ulaşılabilmektedir.
Smile Lazerin Dezavantajları Nelerdir?
- Miyop ve miyop astigmat sorunlarında kullanılabilir bir teknolojidir. Hipermetropik düzeltmelerde kullanılamaz.
- Smile lazer sisteminde excimer lazer sistemlerindeki eye tracking sistemi yoktur. Bu nedenle astigmat düzeltmesinde özellikle yüksek astigmatı olanlarda bir dezavantajdan bahsedilebilir.
- Smile lazer sisteminin maliyeti diğer lazer sistemlerine göre daha yüksektir.
Hangi Göz Çizdirme Yöntemi Size Daha Uygundur?
Bir kişiye hangi lazer göz ameliyatı yönteminin daha uygun olacağı ancak ayrıntılı bir göz muayenesi ile anlaşılabilmektedir. Kişinin görme seviyesi, kornea tabakasının kalınlığı ve kırıcılık haritası, kornea tabakasının eğimi ya da dikliği, daha önce başka bir göz ameliyatı geçirilip geçirilmediği, başka bir hastalığının olup olmadığı hangi lazer göz ameliyatı (göz çizdirme ameliyatı) yöntemine karar verileceği konusunda çok önemlidir. Bu nedenle reklamsal bazı tanıtımlardan etkilenerek bir yöntem konusunda ısrarcı olmak yerine göz çizdirme ameliyatı konusunda kendisini ispatlamış ve tecrübe sahibi bir hekimin kararlarına güvenmeniz daha mantıklı olacaktır.
Kayseri Göz Çizdirme Fiyatları
Günlük göz çizdirme pratiğimizde en sık uyguladığımız dört tip lazer göz ameliyatı yöntemi bulunmaktadır. Bu yöntemleri PRK, No-Touch ve LASİK yöntemleri olarak sıralayabiliriz. Halk arasında bu yöntemlerin tamamı göz çizdirme olarak bilinmektedir. Miyopi, hipermetropi ve astigmat gibi kişinin görme seviyesini olumsuz etkileyen sık görülen görme kusurlarına karşı lazer göz operasyonları çok sık uyguladığım operasyonlardan bir tanesidir. Bu nedenler göz çizdirme fiyatları tarafımıza sıkça sorulmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olmak için bizimle iletişime geçiniz.
Doktorlar Arasındaki Fark ve Göz Çizdirme Fiyatları
Doktorlar arasındaki farklardan göz çizdirme fiyatları açısından önemli bir etmendir. Her meslekte olduğu gibi doktorlar arasında da ciddi farklar olabilmektedir. Sürekli okuyarak ve güncel gelişmeleri takip ederek mesleğini devam ettiren bir doktor ile 10 yıl öncesinden kalan bilgileri ile günlük hekimlik pratiğini devam ettiren bir doktor elbette aynı olamaz. Bu hekimler arasındaki farklılık cerrahi yeteneklerine de genellikle yansımaktadır. Sonuçta kendini yenileyen ve mesleğinin üzerine düşen hekim daha fazla ameliyat yapmakta ve cerrahi melekeleri gelişmekte ve daha fazla tercih edilir hale gelmektedir. Bu da böyle bir hekimin ücretlerinin bir miktar yükselmesine neden olmaktadır.
Cihazlar Arasındaki Farklar
Cihazlar arasındaki farklar da göz çizdirme fiyatları açısından önemli bir etkendir. PRK lazer işleminde sadece excimer lazer cihazı kullanılmaktadır. No-touch işleminde yine sadece excimer lazer cihazı kullanılmakla birlikte iki farklı lazer paterni devreye girmektedir. Bu da no touch lazer fiyatlarını bir miktar artırmaktadır. LASİK excimer lazer işlemi ise iki şekilde uygulanmaktadır. Bunlardan bir tanesinde mikrokeratom adı verilen minik cerrahi bıçaklar kullanılırken diğerinde femtosaniye lazer adı verilen ikinci bir lazer cihazı kullanılmaktadır. Femtosaniye lazer cihazının kullanımı göz çizdirme fiyatları açısından ciddi anlamda belirleyici bir faktördür. Ayrıca kullanılan excimer lazer cihazının teknolojik durumu da önemlidir. 20 yıl öncesinin teknolojisini kullanan bir excimer lazer cihazı ile son teknoloji ürünü excimer lazer cihazları arasında da elbette farklılıklar mevcuttur.
Hastaneler Arasındaki Farklar
Hastaneler arasında da fiyatlar değişmektedir. Ancak bu değişkenlik nihai olarak ‘en kaliteli fiyatı en yüksektir’ olarak değerlendirilmemelidir. Hastanelerin pazarlama stratejileri ile fiyatlar yakından ilişkilidir.
Nasıl Karar Vermelisiniz?
Herhangi bir cerrahi işlemde ve operasyonda olduğu gibi operasyon sonucunu belirleyen en önemli faktör operasyonu yapacak hekimdir. İkincisi ise hekimin kullanacağı cerrahi malzeme ve lazer cihazlardır. Bu nedenle öncelikle hekiminizi belirlemelisiniz. Seçtiğiniz doktor konusunda uzmanlaşmış, etik ve ahlaki duyarlılıkları olan ve mesleğinde kendini kanıtlamış bir hekim olmalıdır. Çok yüksek olmayan göz çizdirme fiyat farklılıkları göze alınmalıdır. Unutmayın ki gözlerinizle bir ömür boyu birlikte olacaksınız.
Kayseri Lazer Göz Ameliyatı
Kayseri’de lazer göz ameliyatı olmak isteyen kişilerin her şeyden önce ameliyat olacakları hekime karar vermeleri gerekmektedir. Doç. Dr. Fatih Çakır Gündoğan yaklaşık 5000 hastanın lazer göz ameliyatını yapmış bir hekim olarak son derece tecrübeli bir doktordur. Lazer göz ameliyatlarının tüm tekniklerine hakimdir. Hangi kişide hangi lazer göz ameliyatı yönteminin daha uygun olacağına karar vermede son derece hassas davranmaktadır.
Kayseri lazer göz ameliyatı fiyatları ameliyatı yapan hekime, ameliyatın yapıldığı hastane ile kullanılan lazer cihazının teknoloji seviyesine göre birçok faktörden etkilenmektedir. Bu nedenle burada lazer göz ameliyatı fiyatları kayseri konusunda kesin bir rakam vermenin doğru olmadığını düşünüyorum.
Hastaların dikkat etmesi gereken nokta şudur. Lazer göz ameliyatları konusunda hekim tercihi gerçekten de çok önemlidir. Lazer göz operasyonlarını yapmak teknik açıdan aslında çok zor değildir. Önemli olan hangi kişiye hangi lazer yönteminin uygun olacağına karar vermektir.
En İyi Göz Lazer Yöntemi Hangisidir?
‘En iyi göz lazer yöntemi hangisidir?’ sorusu ile zaman zaman karşılaşıyoruz. Birçok hastamız lazer tercihi konusunu güvendiği hekimine bırakırken, bazı hastalarımız lazer yöntemleri konusunda araştırmaya girmektedir. Bu hastalar bazen sektördeki mevcut reklamlardan etkilenerek kendileri için aslında çok da uygun olmayan yöntemlere yönelmektedirler? Gerçekten de herkes için geçerli en iyi lazer göz yöntemi var mıdır? Kısa kısa aşağıda hemen açıklayalım.
Günümüzde sık uygulanan 4 farklı yöntemden bahsedebiliriz. Bunlar PRK, LASİK, No-Touch ve SMILE lazer yöntemleridir.
Neden Tek Bir En İyi Göz Lazer Yöntemi Yoktur?
Herkes için en iyi bir göz lazer yöntemi yoktur çünkü lazerin gözde uygulandığı kornea tabakası herkeste aynı değildir. Kornea tabakasının kalınlığı kimi kişide 480 mikron, kim, kişide 640 mikron kadar farklı olabilir. Kimi kişinin korneası çok diktir, kimi kişinin korneası çok düzdür. Kimi kişinin göz derecesi 1 derecedir, kiminin 9 derecedir. Sizin gözünüz hangisine uyuyor? Hastalarımızın reklamlardan değil bilimsel gerçeklere değer vermesi gerektiği kendileri açısından en iyi olacaktır.
İlk çıkan yöntem olan PRK Yöntemi Kötü Bir Yöntem midir?
Korneası ince olan hastalar için PRK uygun olan yöntemdir. PRK yönteminden sonra 1-1.5 gün gözde batma, yanma, sulanma gibi şikayetler olmaktadır. Ancak bu dönemden sonra hasta rahatlamakta ve günler içinde görme seviyesi ameliyattan önceki gözlük ya da kontakt lensle görme seviyesine ulaşmaktadır. İlk 2 gün bayma, yanma ve sulanma gibi şikayetlerin olması PRK’yı diğer yöntemlere göre daha kötü bir yöntem haline getirmemektedir.
LASİK Yöntemi Ne Zaman Uygundur?
LASİK yöntemi korneaları kalın olan hastalar için uygundur. Yine göz numarasının yüksek olması lasik yapmak için bir tercih kriteridir, ama göz numarası ne kadar yüksek ise LASİK yapmak için ihtiyaç duyacağımız kornea kalınlığı da o derece fazla olacaktır. Bu kriterler sağlandığında LASİK yönteminde PRK yöntemi gibi batma, yanma ve sulanma şikayetleri olmaz ya da ilk gün 3-4 saat süreyle hafif derecede olabilir. Bunun yanında hipermetrop ve astigmatı yüksek olan kişilerde kornea yapısı uygunsa LASİK yöntemini seçmek daha uygun olabilmektedir. Günümüzde LASİK yöntemi femto-lasik adı verilen yöntemle yapıldığında sonuçları, öngörülebilirliği ve hasta memnuniyeti oldukça yüksek olan bir yöntemdir.
No-Touch (Dokunmadan Lazer) En İyi Göz Lazer Yöntemi Midir?
Günümüzde sık reklamı yapılan yöntemlerden bir tanesi ise no-touch lazer yöntemidir. ‘No-touch’ kelimesi ‘dokunmadan’ anlamına geldiği için hastaları cezbetmektedir. Göze hiç dokunulmadan lazer yapılması, insan elinin hiç değmemesi birçok kişiyi bu yönteme yönlendirmektedir. Peki gerçek nedir?
No-touch lazer kelimesi PRK, LASİK, SMILE gibi aslında bir bilimsel isimlendirme değildir. No-touch lazerin bilimsel adı ‘Transepithelial PRK’dır. Yani aslında bir PRK yöntemidir. Bu anlamda aslında PRK yöntemine üstünlüğünden bahsedilemez. Kaldı ki kişisel olarak korneaları sağlıklı olan kişilerde klasik PRK yönteminin No-Touch yönteminden daha iyi olduğunu düşünüyorum. Bunu ayrıntıları bilimsel içerikte olduğundan burada değinmeyeceğim. No-Touch yöntemi genellikle PRK yönteminden daha pahalıdır. Daha pahalı olması daha iyi olduğundan değil, bu yöntemi yapan lazer cihazlarını pazarlayan firmaların pazarlama stratejilerinden kaynaklanmaktadır.
En İyi Göz Lazer Yöntemi SMILE Lazer Midir?
SMILE lazer en son çıkmış tekniktir. Ama bu durum tek başına SMILE lazerin en iyi göz lazer yöntemi olduğu anlamına gelmemektedir. Ancak SMILE lazer genellikle en pahalı yöntemdir. Yukarıda No-Touch Yönteminden bahsettiğimiz gibi en pahalı yöntem olması firmaların pazarlama stratejilerinden kaynaklanmaktadır. SMILE lazer yöntemi ile ilgili olarak genellikle küçük bir kesi yapıldığı üzerinde durulmaktadır. Reklam amaçlı olan bu iddia aslında doğru değildir. Smile lazerde yapılan kesi aslında LASİK’ten daha büyüktür. Dış ortam yani hava ile temas eden kesi anlamında düşünecek olursak, evet, SMILE lazerde daha küçüktür ama korneanın iç dokusunda yapılan lazer kesisi, LASİK’in 2 katıdır.
Sonuç: Lazer Göz Yöntemi Karar Aşamasında Ne Yapmalısınız?
Güveneceğiniz bir göz doktoru belirlemelisiniz. Doktorunuzla karşılıklı konuşarak, güven tesis edildikten sonra doktorunuzun sizin için yapacağı tercihe uymanızın en isabetli olacağını düşünüyoruz. Ancak karar aşamasında gerek internetten araştırdığınız gerekse de başka bir şekilde edindiğiniz tüm bilgileri doktorunuzla paylaşmanızın daha uygun olacağını düşünüyoruz.
İyi günler.sag +4 .75 sol + 5.00 göz numarasına sahibim.42 yaşındayım ve 36 yıldır gözlük kullanıyorum.lazer ile cizdirme ile fiyatlandırma ortalama fiyatı ne kadardır?
Hocam iyi günler benim sol gözüm 3.75 fiyat olarak bir bilgi verebilir misiniz
Merhaba hocam benim 2 gözüme lasek tedavisi uygulandı. sol sag 1,25 ve 2.25 Miyop ve astigmat vardı. Sol gözüm düzeldi. Sağ gözümde eskisinden kötü bulanıklık var. Doktorum yaşın 40 olduğu için bir miktar miyop bıraktım bilerek dedi. Yakın sorunu yaşama diyerek. Bilerek gözde numara bırakma mantıklı bir yaklaşım mıdır? Yoksa hatalı bir operasyon geçirmiş olabilir miyim?
merhaba sağ ve sol gözüm 6 numara ve birinde yok denecek kadar astigmam var ücreti ne olur cevap verirseniz sevinirim 34 yaşındayım 20 senedir gözlük kullanıyorum teşekkür ederim kolay gelsin.
bu arada miyop gözlerim +6 ve+6 numara
Merhaba,
Sizin göz durumunuzda mümkünse öncelikle lazer yapmak daha mantıklı görünüyor. Kesin konuşmak için muayene etmek şart. Lazer ücretleri şu anda 8000-13000 TRY aralığındadır.
Iyi günler Bu fiyat aralığı tek göze yapılan operasyon için mi 2 göze yapılan operasyon için mi dir.
Ortalama bir Fiyat alabilirmiyim
Merhaba,
Verdiğiniz fiyat aralığı iki göz için değil mi? Tek göz olursa fiyat yarı fiyatına iniyor mu?
Merhaba,
Tek göz için yüzde 60 hesaplamanız gerekiyor.
Merhabalar
Sph. sycl. axe
Sağ -5. -3.50. 174
Sol -5.50. -1.50. 8
18 yaşındayım polis olmak istiyorum bu göz numaraları ile lazer tedavisi olabilir miyim ve ne kadar şuan lazer fiyatları cevaplarsanız çok sevinirim
Merhaba,
Tek göz için yüzde 60 hesaplamanız gerekiyor.
Merhaba,sol gözüm +6.50 ile 0.75 astigmat, sağ gözüm ise +6.75 ile 0.75 astigmattır. Lazer tedavisi ile göz numarası ortalama ne kadar düşer?
Merhaba iki gözüm de 2.75 derece miyop. 21 yaşındayım. Fiyat olarak ne kadar olur lazer ile cizdirmede.