Göz Seğirmesi özellikle üst göz kapaklarında bulunan kasların kasılması ile ortaya çıkan tekrarlayıcı ve istemsiz durumlardır. Bazen tek gözde bazen de her iki gözde ortaya çıkabilmektedir. Gün içerisinde genellikle birden fazla kere görülebilmektedir. Göz kapak seğirmeleri kişinin gözünü açmasına ya da kapamasına engel olmaz. Ancak göz kapak spazmları olduğunda kişinin göz kapağı istemsiz bir şekilde kapanır ve göz kapağını kişiler istese de açamazlar. Bu nedenle göz kapak seğirmeleri önemli tıbbi sorunlar değildir. Ancak göz kapak spazmları mutlaka tıbbi olarak tedavi edilmesi gereken durumlardır.
Göz Seğirmesi
Göz seğirmesi ağrısız ve genellikle kendiliğinden kaybolmaktadır. Her seğirme atağı birkaç saniyede bir defa olan ve toplamda birkaç dakika süren ataklardır. Göz seğirmesinin ne zaman ortaya çıkacağı bilinemez ve kaybolduğu zaman haftalar hatta aylar boyunca tekrar ortaya çıkmaz. Göz Seğirmesi genellikle herhangi bir tedaviye ihtiyaç göstermez.
Göz Seğirmesi Ne Zaman Önemlidir?
Bazı durumlarda göz seğirmesi ya da spazmları kronik hareket bozukluğuna neden olan hastalıkların bir bulgusu olabilmektedir. Bu durum özellikle göz seğirmesi yanında yüz seğirmesi ve/veya başka kontrolsüz vücut hareketleri varlığında önem arz etmektedir.
Göz Seğirmesi Nedenleri Nelerdir?
Göz Seğirmesi genellikle yukarıda belirtilen başka durumlarla birlikte olmadığı için nedeni araştırılmaz. Ancak genel olarak göz seğirmesinin nedenleri şunlardır.
- Göz İrritasyonu (aşırı ışık vs)
- Aşırı Göz Yorgunluğu (uzun süreli yakın çalışma gibi)
- Yorgunluk
- Uykusuzluk
- Fiziksel Zorlanma
- İlaç Yan Etkileri
- Stres
- Alkol, Sigara ve Kafein Kullanımı
Seğirme mi, Blefarospazm mı?
Göz seğirmesi çok uzun süre ve şiddetli bir şekilde devam ediyorsa bu durum ‘benign esansiyel blefarospazm’ adı verilen bir durum olabilir. Bu durum tipik olarak her iki gözü de etkilemektedir. Bu durumun kesin nedeni tam olarak bilinmemektedir ancak aşağıdaki durumlar spazmı artırabilmektedir.
- Blefarit (göz kapak iltihabı)
- Konjunktivit (kırmızı göz)
- Kuru Göz
- Çevresel Uyaranlar (rüzgar, kuvvetli ışık, güneş, hava kirliliği)
- Yorgunluk
- Işık Duyarlılığı
- Stres
- Alkol, Sigara, Kafein
Benign esansiyel blefarospazm kadınlarda erkeklerden daha sık görülmektedir. Genellikle erişkin yaşta görülür. Bu durum genellikle zaman içerisinde daha da kötüleşir ve bulanık görme, ışık duyarlılığı ve yüz spazmlarına da neden olur.
Benign esansiyel blefarospazm nadiren başka hastalıkların bir bulgusu da olabilmektedir. Ancak bu durumlarda hemen her zaman başka bulgular da göz kapak spazmına eşlik edebilmektedir. Bu hastalıkların başlıcaları şunlardır.
- Bell Paralizi
- Distoni
- Servikal Distoni
- Multipl Skleroz
- Parkinson Hastalığı
- Tourette Sendromu
Ne Zaman Doktora Görünmelisiniz?
Göz seğirmesi ve benign esansiyel blefarospazm durumu kronikleşmişse yani uzun süredir devam ediyorsa ve birlikte aşağıdaki bulgular da varsa bir göz doktoruna başvurmanızda fayda vardır.
1. Ödemli, kırmızı göz ve birlikteliğinde gözünüzde akıntı olması
2. Göz Kapağında düşme olması
3. Seğirme olduğunda göz kapağının istemsiz bir şekilde tam olarak kapanması
4. Seğirmenin birkaç haftadır devam etmesi
5.Seğirmenin yüzün diğer kısımlarında da ortaya çıkması
Seğirme Nasıl Tedavi Edilir?
Çoğu kez göz seğirmesi tedavi edilmeden birkaç gün ya da bir-iki hafta içinde kendiliğinden ortadan kalkar. Ancak göz seğirmesinin daha hızlı kaybolmasını istiyorsanız aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz.
1. Daha az kafein alma (kahve-çay)
2. Yeteri kadar uyuma ve uyku düzenine dikkat etme
3. Yapay gözyaşı kullanma
4. Seğirme esnasında göz kapağı üzerine ılık kompres tatbik etme
Eğer uzun süre devam eden ve göz kapağının tamamen kapanmasına neden olan seğirme ya da benign esansiyel blefarospazm durumu varsa bu durumda bazı enjeksiyon tedavileri de bulunmaktadır. Ancak bu tedaviler genellikle birkaç ay etkili olmakta ve etkileri zamanla ortadan kalkmaktadır.
Eğer sık sık göz seğirmesi oluyorsa bu durumda ortaya çıkmasını önlemek için sigara, alkol ve kafein alımının kısıtlanması, yeteri kadar uyuma ve stresden uzak durma denenebilir.