Makrovizyon Tedavisi

Makrovizyon tedavisi hakkında bilgi vermek için öncelikle sarı nokta hastalığından kısaca bahsetmek gerekmektedir. Sarı nokta hastalığı gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde 60 yaş üzerinde en sık görülen ciddi görme kaybı nedenlerindendir. İşte makrovizyon lensleri en sık bu hasta grubunda ameliyatla göz içerisine yerleştirilen merceklerdir.

Makrovizyon Lensi

Sarı Nokta Hastalığı Hakkında

Sarı nokta hastalığının kuru tip ve yaş tip olmak üzere iki tipi bulunmaktadır. Klasik tedavi olarak kuru tipte hastalığın ilerleme hızını yavaşlatan ve birtakım vitaminler içeren ilaçlar verilirken yaş tipte göz içi enjeksiyon tedavileri yapılmaktadır. Ancak hem kuru tipte hem de yaş tipte hastalarda yakını görme ve okuma sorunu birçok hastayı rahatsız etmektedir. İşte makrovizyon tedavisi bu hastalarda okumayı biraz olsun düzeltmek amacıyla göz içerisine bir büyüteç rolünü üstlenen merceğin yerleştirilmesi işlemidir.

Makrovizyon Lensleri Kimlere Takılabilir?

Makrovizyon tedavisi sadece yaşa bağlı sarı nokta hastalığında değil, artık sabit hale gelmiş ve ilerleme göstermeyen şeker hastalığına, yüksek miyopiye ve bazı kalıtsal retina hastalıklarına bağlı okuma ve yakın görme sorunu yaşayan hastalara da yapılabilmektedir.

Makrovizyon tedavisi biraz önce bahsettiğimiz her hastaya yapılabilir bir işlem değildir. Bazı sınırlamaları vardır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Hastalığa bağlı olursa olsun hastalığın artık ilerleme göstermemesi, sabitleşmiş olması gerekmektedir.
  • Hastanın ameliyata karar verme aşamasında yakın görmesi ve mercekten muhtemel fayda görüp görmeyeceği değerlendirilir. Bunun için öncelikle +2.50 derece gözlükle hastanın 40 cm’den ne kadar gördüğü değerlendirilir. Daha sonra mesafe 15 cm’ye indirilir ve +6.00 derece gözlükle yine yakın görme seviyesine bakılır. Eğer arada en az 3 sıra kadar görme artışı varsa makrovizyon tedavisi yapılabilir demektir.
  • Hastanın uzak görme seviyesi ile ilişkili kriterler de vardır. Kişinin uzak görme seviyesinin 0.10-0.35 arasında olması gerekmektedir.

Katarakt Ameliyatı Olmak Makrovizyon Lenslerinin Takılması İçin Zorunlu Mudur?

Makrovizyon tedavisinde kişi eğer katarakt ameliyatı olmuş ve üzerinden en az 1 ay geçmiş ise makrovizyon lensi ikinci bir mercek olarak yerleştirilmektedir. Katarakt ameliyatı olmamış ise kullanılacak tekniğe göre aynı ameliyatla her iki mercek te takılabilir ya da önce normal katarakt ameliyatı yapılır, en az 1 ay sonra ise makrovizyon lensi takılır.

Makrovizyon tedavisinde mercek hastanın daha iyi gören tek gözüne takılmaktadır. Yani iki göze de takılan bir mercek değildir.

Makrovizyon Lensleri Etkilerini Nasıl Gösterirler.

Makrovizyon lenslerinin merkezi ve çevre kısımlarının optik özellikleri birbirinden farklıdır. Merkezi kısımda 10 derecelik bir gözlük camına denk düşecek şekilde büyüteç görevi gören bir optik kısım bulunmaktadır. Onun çevresinde bulunan kısımda ise nötral olan yani kırıcılığı olmayan bir bölge bulunmaktadır.
Yakına baktığımızda gözbebeklerimiz daralır ve göze giren ışık merkezdeki 10 derecelik büyüteç kısımdan geçer. Bu da görüntünün büyümesine neden olur. Görüntü büyüdüğünde ise sarı noktaya bağlı skotom alanı yani kör noktalar sabit kalırken okunacak alan mercek tarafından büyütüldüğü için kişinin okuması kolaylaşır. Uzağa baktığımızda ise göz bebekleri büyüdüğü için ışık daha çok çevre kısımdaki kırıcılığı olmayan nötral alandan giriş sağlar. Bu da kişinin uzak görme seviyesini etkilemez. Peki gerçekten etkilememekte midir?

Makrovizyon lensleri ile ilgili Avrupa ülkelerinde yapılan bir çalışmada makrovizyon lensi takılan hastalarda uzak görme seviyesinin değişmediği, ve fakat yakın görme seviyesinin ortalama 0.23’den 0.57’e çıktığı belirtilmiştir. Sonuç olarak bu lenslerin makrovizyon lenslerinin etkili ve güvenli olduğuna karar verilmiştir.

Scroll to Top

Sitemizi ziyaret ederek KVKK ve çerez kullanım politikamızı kabul etmiş sayılıyorsunuz.