Travmaya Bağlı Görme Siniri Hasarı (Travmatik Optik Nöropati)

Travmaya bağlı optik sinir hasarı ya da travmatik optik nöropati optik sinire doğrudan ya da dolaylı gelen darbeler sonucunda ortaya çıkan bir durumdur. Bu durumlarda optik sinir hasarı hafif ya da ağır olabilmektedir.

Optik Sinir ve Görevi

Optik sinir göz ile beyni birbirleri ile birleştiren sinir dokusudur. Yani gözde ışık ile ortaya çıkan elektriksel yanıtlar beyindeki görme merkezlerine optik sinir ile iletilmektedir. Bu anlamda gözü bir ampule, beyindeki görme merkezini de bir elektrik trafosuna benzetirsek, optik sinir aradaki kablolardır. 

Optik sinir gözün arka kısmından çıkar ve gözün içinde bulunduğu kemik kafes olan orbitadan beyne geçerken dar bir kanaldan geçmektedir. Bu dar kanal içinde optik sinir kolaylıkla basıya uğrayabilmektedir. Şimdi travmatik optik nöropati konusuna devam edelim.

Travmatik Optik Nöropati

Nedenler

Travmatik optik nöropatinin en sık nedeni optik sinirin yukarıda bahsettiğimiz dar kanal içinde bası altında kalmasıdır. Bu bası altında kalma durumu orbita adı verilen gözün içinde bulunduğu kemik kafese dışarıdan gelen darbelerin kemik yoluyla kanala iletilmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bu indirekt yani dolaylı bir hasardır. Ancak her zaman bu şekilde olmaz. Bazen optik sinir doğrudan da hasar görebilir. Orbita içinde olan kanamalar, tümörler gibi sorunlar optik siniri doğrudan baskı altında bırakabilmektedir. Bazen göze gelen delici ve kesici yaralanmalar aynı zamanda direkt olarak optik siniri zedeleyebilmektedir. 

Risk Faktörleri

Travmatik optik nöropati genellikle genç erkeklerde ortaya çıkmaktadır. Uluslararası optik sinir travma çalışmasında hastaların % 85’inin erkek ve ortalama yaşın 34 olduğu ortaya konulmuştur. En sık nedenler ise trafik kazası, bisiklet yaralanmaları, suikast ve düşme gibi başta alın ve şakak olmak üzere kafaya gelen darbelerdir.

Tanı

Travmatik optik nöropati durumlarında tanı genellikle hikaye ve klinik muayene ile kolayca konulmaktadır. Merkezi görme keskinliği ve renk görme azalır ve göz bebeğinin ışığa reaksiyonu bozulur. Optik sinirin görüntüsü başlangıçta genellikle normaldir, ancak 3-6 hafta içinde optik sinirdeki soluk beyaz görüntü zamanlar ortaya çıkar. Bu duruma optik atrofi adı verilmektedir. Bazen hastalar genel tıbbi sorunlardan dolayı acil bakım ya da yoğun bakımda tedavi görebilirler ve görme kaybını daha geç fark edebilirler.

Tedavi

Travmatik optik nöropatide etkinliği ispatlanmış bir tedavi yoktur. Bazı araştırmacılar travma sonrası erken dönemde yüksek doz steroid (kortizol) tedavisini önermektelerse de Uluslararası Optik Sinir Travma Çalışmasında bunu destekleyen bir bulgu saptanmamıştır.  

Travmaya Bağlı Görme Siniri Hasarı (Travmatik Optik Nöropati) hakkında 2 yorum yapıldı.

  1. Hocam ben 5 gün önce 2 metreden hafif toprakla karışık betona düştüm ve sol gözümün etrafı yara oldu ve sol gözüm hala karanlık görüyor göz hastanesine gittik gözünde birsey yok dedi tomografi çektirdik emar çektirdik kırık çatlak yok dedi ama hala karanlık görüyor. Ne yapmam gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler.

  2. Merhaba hocam . kardeşim küçük yaşta yere düşüp gözünü çarptı. doktor sinirlerinin hasar gördüğünü şu an için bir şey yapılamayacağını, ilerleyen zamanlarda göz sinirleriyle ilgli tedavi yöntemlerinin olabileceğini söylemişti. kardeşim şu an gözünü çarptığı kısımla görmüyor ama gözün diğer kısmıyla görüyor.acaba hasar gören göz sinirlerine herhangi bir tedavi uygulanabilir mi?

Yorumlar kapalı.

Scroll to Top

Sitemizi ziyaret ederek KVKK ve çerez kullanım politikamızı kabul etmiş sayılıyorsunuz.