Punktoplasti Nedir?

Punktoplasti adı verilen işlem gözyaşı kanal tıkanıklığı tiplerinden bir tanesidir. Alt ve üst göz kapaklarımızda buruna yakın olan bölgede punktum adı verilen bir delik bulunmaktadır. Göz yüzeyinde bulunan göz yaşı punktum adı verilen deliklerden gözyaşı kanalına girer ve bu şekilde göz yüzeyini terk eder. Dolayısıyla punktumda herhangi bir tıkanıklık olduğunda göz sulanması ortaya çıkmaktadır.

Punktumların genişliği kişiden kişiye değişmektedir. Bazı kişilerde daha dar, bazı kişilerde ise daha geniş olabilmektedir. Özellikle göz kapak enfeksiyonlarından sonra zaten dar olan punktum ödemlenerek daha da daralabilmekte ve hatta tamamen kapanabilmektedir. İşte punktumların tamamen kapanması durumuna punktal stenoz (punktum stenozu) adı verilir. Punktal stenoz durumlarında tedavi amacıyla uygulanan cerrahi işleme ise punktoplasti adı verilmektedir.

Alt göz kapaklarındaki punktum göz yaşının yaklaşık %70’ini kanala aktarmakta, kalan %30’unu ise üst kapaklardaki punktumlar aktarmaktadır. Punktoplasti gerektiren tıkanıklıklar genellikle alt kapaklarda ortaya çıkmaktadır.

Punktoplasti Nasıl Yapılır?

Punktoplasti operasyonu lokal anestezi ile yapılır. Göz kapaklarına ince iğnelerle yapılan anestezi sonrasında 4-5 dakika beklenerek anestezinin etkisini ortaya çıkarması beklenir. Önce punktumdan sokulan bazı cerrahi aletlerle punktum ve gözyaşı kanalının giriş kısmı genişletilir. Daha sonra ise punktum giriş deliğinden cerrahi aletler tutularak punktuma yapılan 2-3 adet kesi ile punktum genişletilmiş olur.

Punktoplasti işlemi yaklaşık 15 dakika süren bir işlemdir. Operasyon sonrasında 10-15 gün süreyle göz damlası damlatılır.

Yerleştirilmiş Punktum Tıkacı, Punktoplasti

Punktoplasti Operasyonun Başarı Oranı Nedir?

Punktoplasti işleminde başarı %90’ların üzerindedir. Hasta memnuniyetinin genellikle yüksek olduğu bir operasyondur. Ancak küçük ihtimallerle de olsa punktumda tekrar kapanma ihtimali yok değildir.

Bazen bir kişide hem punktum stenozu hem de gözyaşı kanalının ilerleyen kısımlarında tıkanıklık birlikte bulunabilmektedir. Bu durumda hem punktoplasti hem de DSR adı verilen operasyonun her ikisinin de yapılması gerekebilmektedir.

Punktum stenozu olan kişilerde punktoplasti dışında delikli punktal tıkaç adı verilen tıbbi malzemelerle de punktumlarda açıklık sağlanabilmektedir. Ancak bu durumlarda punktal tıkaçın yerinde çıkma ihtimali vardır. Yerinden çıktığında ise tekrar yeni bir punktal tıkaç yerleştirilebilmektedir.

Scroll to Top

Sitemizi ziyaret ederek KVKK ve çerez kullanım politikamızı kabul etmiş sayılıyorsunuz.