Sklerit Nedir?

Sklerit gözün çevresinde beyaz renkli doku olan skleranın ciddi iltihabi bir hastalığıdır. Genellikle romatoid artrit gibi başka hastalıklarla beraber ortaya çıkmaktadır. Üç tipi bulunmaktadır. Diffüz (en sık görülen tip), nodüler ve nekrotizan tip (en şiddetli tip). Sklerit bağ doku hastalıklarının ilk bulgusu olarak ortaya çıkabilen bir durumdur.

Episklerit ise episklera adı verilen skleranın en dışta bulunan dokusunun iltihabı olup daha iyi huylu bir durumdur.

Sklerit Belirti ve Bulguları

Skleritte hastanın şikayetleri aşağıdaki gibidir.

Sklera ve konjunktivada (göz yüzeyindeki ince zarımsı doku) kızarıklık

Episkleritteki göz ağrısı sklerite göre daha az şiddetlidir. İltihabi reaksiyondan dolayı sklera dokusuna gelen kan akımı artacağından dolayı gözde kızarıklık ortaya çıkar. Ancak bu kızarıklık daha yüzeyel bir iltihaplanma olan konjunktivitte olduğu gibi göze bastırmakla kaybolmaz.

Sklerit Komplikasyonları

Sklerit ile birlikte keratit adı verilen kornea iltihaplanmaları ve üveit ortaya çıkabilmektedir. En ağır komplikasyonlar nekrotizan tip adı verilen alt grupta ortaya çıkmaktadır.

Hastalığın Ortaya Çıkma Mekanizması

Sklerit genellikle bir enfeksiyondan kaynaklanmaz. Biyopsi ile elde edilen histolojik kesitler üzerinde yapılan çalışmalarda kişinin kendi bağışıklık mekanizmasındaki bir bozukluğu ortaya koyan bulgular elde edilmiştir.

Sıklık

Sıklığı tam olarak bilinmemesine rağmen sık görülen bir hastalık değildir. Kadınlarda biraz daha sık görülür ve en sık 30-50 yaş arasında görülür.

Tanı

Skleritin muayenesi en iyi gün ışığında skleranın muayenesi ile yapılabilir. Göz kapaklarının çekilerek muayene edilmesi ile tutulumun yaygınlığı değerlendirilir. Diğer göz muayene bulguları (görme keskinliği, biyomikroskopik muayene) normal sınırlarda olabilir. Sklerit, episklerit ile fenilefrin damla testi ile ayırt edilebilir. Episklerit durumunda fenilefrin damlası kızarıklığı ortadan kaldırır, skleritte ise kızarıklık devam eder.

Bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme ve ultrasonografi testleri yardımcı olarak kullanılabilir, ancak muayenenin yerini tutmaz.

Sınıflandırma

Sklerit, ön ve arka tipler olmak üzere iki şekilde ortaya çıkabilir. Hastaların %98’inde ön sklerit görülür. Ön sklerit iki şekilde ortaya çıkabilir. Nekrotizan ve nekrotizan olmayan tip. Nekrotizan olmayan tip en sık görülen tiptir ve bu tip de görsel olarak diffüz (yaygın) ve nodüler (sınırlı) tip olmak üzere iki farklı şekilde ortaya çıkabilir. Nekrotizan tip olguların %13’ünde görülür.

Tedavi

İlaç Tedavisi

Hafif ve orta şiddetteki durumlarında ağrı kesici-iltihap dağıtıcı ilaçlar etkilidir. Bu amaçla etken maddeleri flurbiprofen, indometazin ve ibuprofen olan tabletler kullanılabilir. Bu grup ilaçlar etkili olmadığında ise sistemik kortizol içeren ilaçlar kullanılabilir. Ayrıca nekrotizan olmayan tipte göz çevresine kortizol ihtiva eden ilaçların enjeksiyonu yapılabilmektedir. Kortizol ile kontrol edilemeyen durumlarda ise bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar (siklofosfamid, azathiyopürin, metotreksat) ve/veya immunomodulatuvar ilaçlar kullanılabilir. Enfeksiyona bağlı skleritlerde ise lokal ya da sistemik antibiyotikler kullanılmaktadır.

Cerrahi Tedavi

Sklera iltihabi reaksiyona bağlı olarak delinmişse ya da aşırı derecede incelmişse cerrahi yapılabilir. Kornea dokusunun tamiri amacıyla doku yapıştırıcısı ve bandaj kontakt lensler kullanılabilir. Tedavi edilmediğinde sklerit körlükle sonuçlanabilen bir durumdur.

Scroll to Top

Sitemizi ziyaret ederek KVKK ve çerez kullanım politikamızı kabul etmiş sayılıyorsunuz.