Hızlı Ulaşın
Anne-babalar çocuklarının sık göz kırpmasından bazen endişe etmektedirler. Bu durum genellikle ciddi bir soruna işaret etmemekle birlikte bir göz doktoruna muayene olunmasını gerektiren bir durumdur. Nadiren fazla göz kırpma nörolojik bir sorunun ya da görme kaybı ile ilgili bir durumun da belirtisi olabilmektedir.
Çocuklarda Sık Göz Kırpma Nedenleri Nelerdir?
- Kornea Sorunları. Kornea sorunları arasında kuru göz, göze doğru büyüyen kirpikler, göz yüzeyinde ya da göz kapak altlarında yabancı cisim, korneada çizikler, göz alerjileri ve konjunktivit adı verilen göz yüzeyindeki yüzeyel enfeksiyonlar.
- Tikler (İstemsiz Tekrarlayıcı Vücut Hareketleri). Sık görülen bir tik çeşidi sık göz kırpma durumudur. Tikler genellikle stres, ansiyete (ruhsal gerginlik), yorgunluk kaynaklıdır. Çoğu kişide tikler zararsızdır ve çocuklar büyüdükçe ortadan kalkarlar.
- Düzeltilmemiş Gözlük Kusurları: Miyopi, hipermetropi ya da astigmat gibi bir sorunun varlığı da çocuklarda sık göz kırpma nedeni olabilir.
- Göz Kayması. Göz kaymaları da sık göz kırpma nedeni olabilir.
Sık Göz Kırpma Olan Bir Çocukta Göz Muayenesi
Göz muayenesinde doktorunuz aşağıdaki durumları muayenede kontrol edecektir.
- Gözün Ön Kısmının Muayenesi: Biyomikroskop adı verilen bir muayene cihazı ile gözün ön kısmında bulunan kornea, konjunktiva ve göz kapak muayenesi yapılacaktır.
- Göz Kayması Muayenesi: Göz kaymasının tanınmasının kolay olduğu düşünülebilir ama bazı göz kayması tipleri gizli olabilir ve zaman zaman ortaya çıkabilir. Ancak bir göz muayenesi ile bu durumlar ortaya konulabilmektedir.
- Görme Keskinliği Seviyesi. Çocuğunuzun görme seviyesini yaşına uygun yöntemlerle göz doktorunuz belirleyecektir.
Sık Göz Kırpma Nasıl Tedavi Edilir?
Tedavi nedene yöneliktir.
- Göze Batan Kirpikler. Bu durumda batan kirpikler alınmalıdır ya da göz kapak sorunundan kaynaklanıyorsa sorun genellikle cerrahi olarak düzeltilmelidir.
- Alerji, Konjunktivit ve Kuru Göz. Genellikle damla tedavisi ile tedavi edilmelidir.
- Korneada çizikler. Genellikle göz kapatılır. Antibiyotikli damlalar ve nemlendiriciler tedavide kullanılmaktadır.
- Gözlük Kusurları. Miyopi, hipermetropi ya da astigmat tespit edilirse gözlük reçetesi verilir.
- Göz Kayması: Şaşılık varsa ameliyatla tedavisi gerekebilmektedir.
- Tik. Sık göz kırpma tik kaynaklı ise genellikle tedavisi gerekmemektedir. Genellikle birkaç ay sonra kendiliğinden kaybolur.
Sık göz kırpma ile birlikte çocuğunuzda öksürük ya da aksırık gibi bir bulgu da mevcutsa bir nöroloji uzmanına muayene ettirmeniz uygun olacaktır. Bu durum Tourette sendromunun bir parçası olabilir.
Herhangi bir neden tespit edilemezse takip edilmesi önerilir. Takip esnasında ek bir bulgu ortaya çıkarsa göz doktoruna muayeneye götürülmesi uygun olacaktır.