Işığa karşı hassasiyet ya da diğer adıyla fotofobi, parlak ışığın gözleri ciddi anlamda rahatsız etmesini tariflemek amacıyla kullanılan terimlerdir. Hafif durumlarda kişi sadece gözlerini kısma ihtiyacı hissederken, daha ciddi durumlarda gözde ağrı hissi oluşturabilmektedir.
Fotofobi ya da ışığa karşı hassasiyet nedenlerini göze ait nedenler ve göz dışı nedenler olarak iki ana başlık altında inceleyebiliriz.
Göze Ait Fotofobi Nedenleri
Gözde ışığa karşı hassasiyet oluşturan en sık nedenler şunlardır.
- Üveit. Göz içi iltihaplanmalarını tarifleyen bir terimdir. Üveit ciddi bir durumdur. Üveit durumlarında ilk bulgu fotofobi olabilmektedir.
- Kornea Çizilmeleri. Gözün en dış tabakası olan korneanın yüzeyinde zaman zaman göze iş veya evdeki aktivitelerden dolayı çizilebilir. Gözde ulanma, batma, yanma şikayetleri yanında ışığa karşı hassasiyet te oluşturabilen bir durumdur.
- Keratit adı verilen kornea dokusunun itihaplanmaları görme kaybı ve kızarıklık yanında şiddetli fotofobi oluşturan nedenlerdendir.
- Katarakt ve özellikle arka subkapsüler katarakt adı verilen bir tipi ışıklardan ciddi anlama rahatsızlık duyulmasına neden olabilmektedir.
- Sklerit. Gözün dışarıdan bakıldığında beyaz görünün kısmı skleradır. Skleranın iltihaplanması sklerit adını alır ve genellikle ciddi tablolardır. Sklerit fotofobi nedenlerinden bir tanesidir.
- Konjunktivit. Konjunktivit gözün en yüzeyel tabakası olan konjonktivanın iltihaplanmasıdır. Mikrobik, allerjik ve kimyasal nedenli konjonktivitler ortaya çıkabilir.
- Kuru Göz Sendromu. Göz kuruluğu durumunda göz yüzeyinde bulunan gözyaşını azalması iltihabi bir reaksiyon oluşumuna neden olarak ışığa karşı hassasiyet oluşturabilir.
- Migren baş ağrıları olduğu zaman kişi ışıklardan rahatsızlık duyabilmektedir.
- Küme baş ağrısı adı verilen durumlarda da fotofobi ortaya çıkabilmektedir.
- Blefarospazm adı verilen göz kapağının istemsiz kasılmaları durumunda da ışık hassasiyeti ortaya çıkabilir.
Fotofobi Nedeni olarak Göz Dışı Sorunlar
Gözde ışığa karşı hassasiyete neden olan göz dışı nedenlerin sık görülenleri aşağıdadır.
- Ensefalit. Beyin dokusunun mikrobik iltihaplanmasıdır.
- Menenjit. Beyin ve omurilik etrafındaki zarların iltihaplanmasıdır.
- Subaraknoid Kanama. Bir beyin kanması şeklidir.
Işığa Karşı Hassasiyet Oluşturan İlaçlar
Aşağıdaki ilaçların kullanımında da fotofobi ortaya çıkabilmektedir.
- Antibiyotikler. Doksisiklin ve tetrasiklin adı verilen antibiyotik grupları fotofobiye neden olabilir.
- Furosemid. Kalp yetmezliği, bazı karaciğer ve böbrek hastalıklarında kullanılan ve vücutta su birikimini önleyen bir ilaçtır.
- Kinin. Sıtma tedavisinde kullanılmaktadır.