Göz Felci

Göz felci beyinden çıkan ve göz çevresinde bulunan kaslara gelen sinirlerin herhangi bir nedenle hasarlanması sonucunda ortaya çıkan göz hareket bozukluğudur. Doğrudan beyinden çıkan ve görme, koklama, tat alma ve diğer bazı özel duyuların iletiminden sorumlu sağda ve solda simetrik olmak üzere 12 çift sinir vardır. Bu sinirlerin 3 çifti gözümüzün çevresinde bulunan ve göz hareketlerimizden sorumlu olan kaslara gelmektedir.

Göz Felci

Göz Felçlerinin Sebepleri Nelerdir?

Göz Felcinde göz kapağında düşüklük ve gözde kayma ortaya çıkabilir.
Beyinden göze gelen sinirlerin işlevinin azalmasına ya da tamamen kaybolmasına neden olabilen en sık nedenler hipertansiyon ve şeker hastalığıdır. Hipertansiyonu ve şeker hastalığı olan kişilerin damarlarında ortaya çıkan sorunlar nedeni ile sinirlerin iç kısmında küçük kanamalar ya da damar tıkanıklıkları olabilmekte ve bu da ilgili sinirdeki iletimin bozulmasına neden olmaktadır. Sonuç olarak bu sinirin uyarı verdiği göz çevresindeki kaslar görevini yapamamakta ve gözde kayma, çift görme gibi şikayetler ortaya çıkmaktadır.

3. Sinir Felci-Göz felci

Göz Felci ile Ortaya Çıkan Bulgular Nelerdir?

Beyinden ortaya çıkan 12 çift sinirden 2., 3., 4., 5., ve 6. sinirlerin gözün çalışması ile ilişkisi bulunmaktadır.

2. sinir gözde ortaya çıkan uyarıların beyne iletilmesini sağlayan optik sinirdir. Optik sinir sorunlarında kişinin görme seviyesi belirgin derecede azalır.

3. sinir gözün çevresinde bulunan ve göz hareketlerinden sorumlu 6 kastan 4 tanesini uyaran sinirdir. Bunun dışında göz kapağını kaldıran kas ve göz içinde bulunan göz bebeğinin küçülmesini sağlayan kas 3. sinir tarafından uyarılmaktadır. Bu nedenle 3. sinirin felçlerinde gözde dışa kayma, göz kapağında düşme ve göz bebeğinin büyümesi gibi bulgular ortaya çıkmaktadır. Gözün dışa kaymasının nedeni gözü dışarı hareket ettiren kasın uyarılmasının 4. sinir tarafından yerine getirilmesinden kaynaklanmaktadır. 3. sinir felci olan bir hastanın instagram paylaşımımızdaki görüntüsü için tıklayınız.

4. sinir göz çevresindeki sadece bir kası uyarmaktadır. 4. sinire bağlı göz felci durumunda kişide dikey çift görme ortaya çıkmakta ve başını felcin olduğu tarafın ters yönüne doğru eğmesine neden olmaktadır. Son dönemde 4. sinirin superior oblik kası uyarımı ile Brown sendromu arasında ilişki olduğu da belirtilmiştir. 

5. sinir yüz ve gözden beyne duyusal uyarı götüren sinirdir. 5. sinir felcinde gözün en önündeki tabaka olan saydan kornea dokusunun duyu hissi azalacağı için gözde bazı ciddi sorunların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.

6. sinir gözü dışarı baktıran kası uyaran sinirdir. 6. sinire bağlı göz felcinde göz içeri doğru yani buruna doğru bakar ve dışarı bakmasında sorun vardır.

Göz Felci Tedavisi

Göz felci tedavisi nedene göre değişmektedir. Göz felci en sık yaşlı popülasyonda hipertansiyon ve şeker hastalığına bağlı ortaya çıkmaktadır. Bu durumlarda çoğu kez 6 ay içinde felç kendiliğinden düzelmektedir. Ancak her hastada tam bir düzelme ortaya çıkmayabilir. Bu durumda şaşılık ameliyatı ve göz kapak düşüklüğü ameliyatı gerekebilmektedir. Göz felçlerinde çift görme (diplopi) sık görülen bir bulgudur. Böyle durumlarda prizmatik camlarla tek görme sağlanabilir ya da felç süresi sonuna kadar kayan göz kapatılabilir.

Gençlerde ortaya çıkan göz felcinde kafa içi sorunlar ciddi bir şekilde araştırılmalıdır. Beyin MR görüntülenmesi ile kafa içinde kitlesel bir lezyon ya da damarsal bir anormallik mutlaka değerlendirilmelidir.

Göz Felci hakkında 10 yorum yapıldı.

  1. Merhaba benim haziran ayında sol gözüme birdrn bire birsey oldu ve dısa dogru gözümün gitmedigini farkettim bircok doktora gittik goz felci oldugunu 6.sinirde problem oldugunu soylediler fakat hâlen daha bir sonuc alamadik tam olarak ne olduğunu bulamadılar

    1. Melisa hanım ben de aynı şikayetleri yaşadım beynimde tümör çıktı ve 6. Sinir felci teşhisi konuldu. Eğer sizde de tümör varsa yapmanız gereken önce beyin ameliyatı olup tümörün temizlenmesi. Daha sonra 6 ay bekleyip gözün düzelmesini beklemek. 6 ay içinde düzelmezse bir daha düzelmez sonra iyi bı şaşılık doktoru bulup göz kaslarından ameliyat olup karşıya düz bakışı sağlamak. Malesef yapicak başka bir tedavi yok .

  2. Merhaba,

    “Böyle durumlarda prizmatik camlarla” bu tür gözlüğü nasıl ve nereden temin edebiliriz ?
    Teşekkürler.

    1. Şaşılık doktoruna muayene olarak prizma derecesi belirlenir daha sonra herhangi bi optikci de yaptirabilirsiniz

  3. merhaba,ben 6 yaşında geçirdiğin bi kaza sonucu sol gözümü kaybettim,görmüyor.18 yaşımda da sol gözümden şaşılık ameliyatı oldum,kayma vardı.şimdiye kadar sol gözümü hissediyor hareketlerini algılabiliyordum.2 gündür sol gözümün yerinde takma bir göz var gibi bir his var,göz kapağım sürekli kapalı gibi (ama aslında açık) tuhaf bi durum var ve ben ne olduğunu anlamıyorum.sol gözüm felçli gibi

  4. Merhaba ben 6.sinir felci geçirdim gozlerim düzeldi ama ben hafıza kaybı yaşıyorum ilk zamanlarda sık sık 5 dakikada bir oluyordu şimdi uzun sürüyor ne yaptığımı hatırlamıyorum yatıp kalkınca düzenliyorum yaklaşık 1.5 yıldan beri böyleyim nöbet geçiriyorum şimdide öksürük tutuyor çöktü oluyorum tabi yine hafıza kaybı yaşıyorum ben uyandığımda herşey olup bitmiş oluyor böyle olduğunda kendime gelmem bir gün sürüyor benim bu yaşadığım normal mi yoksa bir beyin cerrahisine mi gitmem gerekiyor bana yardımcı olursanız çok sevinirim teşekkürler

  5. merhaba Ben trafik kazasi gecirdim beyin kanamasindan sag gòzùm 3.sinir felci olustu.Baya odaklama yapa yapa istedigimde duzeltebiliyorum ama birakinca tekrar gidiyor.Ameliyat Olmam lazim sıkıntılı mı Ne diyebilirsiniz.

    1. Merhaba bende 6 göz felci tesisi buldular bir gözün dinlenmesi gerekiryorsa hangi gözü kapatmak zorundayım

  6. Merhaba. Ben 16 mayista epidural ile yaklasik 9 saat sonunda normal dogum yaptim. Dogumdan 3. Ve 4. Gunun sonunda siddetli bas agrisi cektim. Yatarken azalan oturur pozisyonda cok cok fazla siddetlenen. Sonrasinda kafein ilaci kullandim. Bas agrisi gecti lakin bu seferde bulanik gormeye, cift gormeye ve gozum kaymaya basladi. Beyin Mr tetkiki cektirdim normal cikti ancak norolojik muayene sonunda 6. Kranial hasari olustugunu soyledi doktor. Bos sivisinda kacak oldugunu soyledi. 6. Kranial hasari ne zaman duzelir? Duzelmez ise ne yapmaliyim? Yardimci olursaniz cok sevinirim. 9 gunluk bebegim var ve surekli yatmak zorunda kaliyorum gerektigi kadar ilgilenemiyorum 🙁 simdiden tesekkur ederim..

  7. Merhaba bende 6 göz felci tesisi buldular bir gözün dinlenmesi gerekiryorsa hangi gözü kapatmak zorundayım

Yorumlar kapalı.

Scroll to Top

Sitemizi ziyaret ederek KVKK ve çerez kullanım politikamızı kabul etmiş sayılıyorsunuz.