Göz Uçuğu

Göz uçuğu (‘oküler herpes enfeksiyonu’ olarak adlandırılır) gözün Herpes Simpleks Virus tarfından enfeksiyonu sonucu oluşmaktadır. Günlük hayatta herpes simpleks enfeksiyonu en sık olarak dudakları tutmaktadır. Gözde uçuk ortaya çıktığında başlıca şu bulgular ortaya çıkmaktadır.

  • Ağrı
  • Gözde iltihaplanma
  • Kızarıklık
  • Sulanma
Gözde Uçuk-Herpetik Keratit

Göz Uçuğu ve Tutulum Bölgeleri

Gözde uçuk genellikle gözümüzün en ön kısmındaki saydam kornea tabakasında ortaya çıkmaktadır. Göz uçuğu korneanın en sık olarak yüzeyel tabakası olan epitel tabakasını tutmaktadır. Bu durum kornea epitel defektine neden olabilmektedir. Bu duruma ‘epitelyal keratit‘ adı verilmektedir. Korneanın daha derin tabakası olan stroma tutulursa bu duruma ‘stromal keratit’ adı verilir ve kişide kalıcı görme kaybı oluşma ihtimali artar. Gözde uçuk sıklıkla tek gözde ortaya çıkmaktadır.

Göz uçuğu sadece korneayı etkilemez. Çok nadir olarak gözün retina tabakası da herpes virus tarafından enfekte olabilmektedir. Ancak bu durum genellikle herhangi bir ciddi hastalığa bağlı olarak bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde görülmektedir. Bu nedenle göz uçuğu denildiğinde akla kornea tabakasında ortaya çıkan tipi gelmektedir.

Gözde Uçuk mu Konjunktivit mi?

Hem gözde uçuk hem de konjunktivit adı verilen gözün yüzeyindeki konjunktiva adı verilen ince zarın enfeksiyonu kişide kırmızı göz görünümüne neden olmaktadır. Ancak göz uçuğunda (herpetik keratit) gözde kızarıklıkla birlikte ağrı, sulanma ve çoğu kez görmede bulanıklık ta eşlik etmektedir. Konjunktivit durumlarında genellikle herhangi bir tedavi verilmese bile enfeksiyon görme kaybına yol açmaz iken göz uçuğu durumlarında kalıcı görme kayıpları sık görülmektedir.

Göz Uçuğu-Herpetik Keratit

Oküler Herpes Nedeni Nedir?

İki tip herpes simpleks virus (HSV) bulunmaktadır. Oküler herpes enfeksiyonu HSV-1 ile ortaya çıkmaktadır. HSV virüsü kişilere genellikle enfeksiyonu geçiren kişilerle doğrudan temas sonucunda bulaşmaktadır. Kişi hayatında bir kez enfeksiyon geçirdiğinde vücut artık bu virusu tamamen yok edemez ve virus vucutta belirli bölgelerde baskılanmış bir şekilde kalır. Daha sonra kişinin bağısıklık sistemi zayıfladığında virus tekrar aktif hale gelir ve virüsun bulunduğu bölgeye göre dudakta ya da gözde herpes enfeksiyonu ortaya çıkar. Çoğumuz herpes enfeksiyonunu dudakta geçiririz. Ancak virus eğer göze gelen bir sinirde baskılanmış bir şekilde kalırsa bu durumda gözde de oküler herpes (göz uçuğu) ortaya çıkmış olur. 

Tedavi

Oküler herpes tedavisinde göz damlaları, kremler ve tabletler kullanılmaktadır. Tedavi genellikle en az 3 hafta sürmektedir. Ancak kişinin durumuna göre tedavi süresi uzayabilmektedir.

Oküler herpes enfeksiyonu korneanın merkezi kısmını tutmuş ise kalıcı görme kaybı ortaya çıkabilmektedir. Kalıcı görme kaybı çok ağırs bu durumda kornea nakli yapılması bir tedavi seçeneğidir. Ancak göz uçuğu nedeniyle yapılan kornea naklinin başarı oranları keratokonus gibi iltihabi olmayan nedenlerle yapılan kornea nakillerine göre daha düşüktür.

Scroll to Top

Sitemizi ziyaret ederek KVKK ve çerez kullanım politikamızı kabul etmiş sayılıyorsunuz.