İnfaz Koruma Memuru Göz Şartları Nelerdir?
Doç. Dr. Fatih Çakır Gündoğan, infaz koruma memurları açısından düzenlenen sağlık yönetmeliğine infaz koruma memuru göz şartları açısından son derece hakim bir göz hastalıkları uzmanıdır. İnfaz koruma memuru göz şartları bize hastalarımız tarafından en sık sorulan sorulardandır. ‘Gardiyanlık göz derecesi kaç olmalı?’, ‘Gözü bozuk olan gardiyan olabilir mi?’ şeklinde çok sık sorularla karşılaşıyoruz. Çoğu kez gözlük kullanan hastalarımız infaz koruma memuru (gardiyan) olmaya karar vermekte ve lazer göz operasyonu ile gözlükten kurtulmak istemektedirler. Günümüze kadar yüzlerce infaz koruma memuru adayına göz lazer tedavisi yaptık ve mesleğe girmelerini sağladık. İnfaz koruma memurluğu muayenesine girmeden önce ayrıntılı bir göz muayenesi olmanızı öneririz.
İnfaz Koruma Memurluğu için gerekli göz şartlarını aşağıda sıraladık.
- Camlarla düzeltildikten sonra, bir gözün görme gücü en az 2/10 olmak şartı ile iki gözün görme dereceleri toplamının; 11/20-15/20 arasında (dahil) olması gerekmektedir.
- Aşağıda belirlenen hastalık ve sakatlıklar infaz ve koruma memuru unvanında atanmaya engeldir.
- Bir veya iki gözün her ne sebeple olursa olsun yokluğu
- Bir gözde 7 diyoptriyi geçmemek kaydıyla, her iki göz re fraksiyon kusuru toplamı 14 diyoptriye kadar (14 hariç) olan miyopi, hipernetropi ve astigmatizmalar (Not: Astigmatizmalarda, iki göz arasındaki refraksiyon kusuru toplamında, refraksiyon kusuru yüksek olan meridyenler esas alınır.)
- Parsiyel veya total diskromatopsi (renk körlüğü).
- Kas paralizileri (akut veya sekel), konjenital-akkiz nistagmuslar.
- Bir veya iki gözde santral görmeyi hozan pitozisler.
- Görme yollan ve retina patolojileri nedeniyle görme alanının; bir gözde 2/3 ten az ya da her iki gözde 1/2 den az kaybı (kinetik perimetri ile).
- Bir veya iki gözde, psödofaki (ameliyatla lens ekstraksiyonu, göz içi lens implantasyonlusu), katarakt ve katarakt ameliyatları.
- Göz ve göz eklerinin, orbitanın kötü huylu tümörleri.
- Bir veya iki gözde görmeyi bozan veya mesleğin gerektirdiği vardiyalı veya vardiyasız çalışmaya engel olan;
- Üveit, korioretinit ile göz ve göz eklerinin diğer kronik enfeksiyonları.
- Kornea, lens ve vitreusun kesafetleri, göz tabakalarının çeşitli şekil bozuklukları, hastalıkları, sekelleri, ekzoftalmiler ve keratokonus.
- Koroid, retina distrofileri, görme sinirlerinin hastalıkları (optik nöropatiler), sekelleri
- Retina ve retina damarlarında patolojik değişiklikler izlenen veya izlenmeyen retina kanamaları, geçirilmiş retina dekolmanı cerrahisi ve vitreoretinal cerrahiler.
- Glokom veya glokom ameliyatları.
- Göz içi, göz ekleri ve orbita içi yabancı cisimler.