Katarakt ameliyatı sonrası nelere dikkat edilmelidir? Ameliyat sonrasında hastanın yapacağı şeyler ve uyması gereken kurallar nelerdir? Okuyalım.
Hızlı Ulaşın
Katarakt Ameliyatı Sonrası Erken Dönem
Katarakt ameliyatı sonrası hastanın ameliyat olan gözü kapatılır ve ameliyathane dışına alınır. Hasta yaklaşık 30 dk-1 saat kadar dinlendikten sonra evine gönderilir. Hasta eve gittikten sonra ameliyattan yaklaşık 2 saat kadar sonra gözündeki kapama bandını göze bastırmadan alır ve gözünü açar. Daha sonra ameliyattan sonra yaklaşık 1 ay damlatması için reçete edilen damlaları damlatmaya başlar.
Katarakt ameliyatı sonrasında hasta evde yürümesinde, televizyon izlemesinde bir sakınca yoktur. Hastanın ilk 2-3 gün gözüne bastırmaması ve göze gelebilecek darbelerden uzak durması gerekir. Ameliyat sonrası 2 gece ameliyat olduğu göz tarafına yatmaması gerekmektedir. İlk gün biraz göz ağrısı olabilmektedir. Bu amaçla aspirin dışında bir ağrı kesici alınmasında engel yoktur. Ancak gözde ağrı çok şiddetli ise bu durumda ameliyatı yapan hekimle irtibata geçilerek muayene olunması gerekmektedir.
Katarakt Ameliyatı Sonrası Göz Damlaları Kaç Gün Damlatılır?
Katarakt ameliyatından sonra yaklaşık 1 ay kadar göz damlası damlatılır. Ameliyattan sonra hastanın kullanması için hekimden hekime değişebilmekle birlikte 3-4 tane göz damlası reçete edilir. Bu damlalardan bir tanesi antibiyotik, iki tanesi iltihap dağıtıcı ve bir tanesi ise yapay gözyaşı damlalarıdır. Bu damlalar ilk 3-5 gün daha sık damlatılır. Sonra damla sıklığı azalır.
Katarakt ameliyatı sonrası göz damlaları üst üste damlatılmamalıdır. Bir damla damlatıldıktan sonra en az 15-20 dakika beklenerek diğer damla damlatılmalıdır. Bunun dışında damla damlattıktan sonra eğer göz dışına akmışsa tekrar damlatılmalıdır. Damlattıktan sonra gözü yavaşça kapamak ve yaklaşık 3 dk kapalı tutmak damlaların etkinliğini artıracaktır.
Katarakt Ameliyatı Sonrası Gözde Batma-Yanma Şikayetleri
Katarakt ameliyatı sonrası gözde batma, yanma şikayetlerine sıkça rastlanılmaktadır. Bunun nedeni göz kuruluğudur. Her göz ameliyatı sonrasında gözde geçici biz zaman için göz kuruluğuna bağlı batma-yanma olabilmektedir. Bu nedenle ameliyattan önce reçete edilen damlalardan bir tanesi yapay göz yaşıdır. Hastanın bu damlayı 1 ay süresince damlatması bu şikayetleri daha az yaşaması için uygun olacaktır. Ameliyattan sonra göz kuruluğu şikayetleri genellikle 1-2 ay sonra azalmakta ve kaybolmaktadır.
Katarakt ameliyatı öncesinden göz kuruluğu olan hastalara gözyaşı damlaları ameliyattan önce de hazırlık olması amacıyla damlatılabilmektedir.
Katarakt Ameliyatı Sonra Göz Ne Zaman Normale Döner?
Ameliyat sonrasında genellikle ilk 1-2 gün biraz bulanık görme normaldir. Üçüncü günde birçok hasta net görmektedir. Katarakt ameliyatı öncesinde hastanın göz bebeği damlalarla büyütülür. Ameliyat sonrası bu damlaların etkisi 12-24 saat kadar devam eder ve bulanık görmenin nedenlerinden biridir. Ayrıca katarakt ameliyatı sonrasında gözün kornea tabakasında ödem ortaya çıkabilir. Ödem ortaya çıktığında çözülmesi için 2-10 gün kadar beklemek gerekebilmektedir. Katarakt eğer çok beklemiş ve sert bir katarakt ise bu durumda kornea ödemi ortaya çıkma ihtimali artmaktadır. Ancak bu ödemlerin çok büyük bir kısmı zamanla damlatılan damlaların da yardımıyla çözülmektedir.
Katarakt Ameliyatı Sonrasında Göz Hemen Görür mü?
Ameliyat sonrasında ilk 1-2 gün bir miktar bulanık görmek normaldir. Genelde 3. günden sonra net görme birçok hastada ortaya çıkmaktadır.
Katarakt Ameliyatı Sonrası Ödem ve Görme Kaybı Olur mu?
Katarakt ameliyatı sonrası görme kaybı ortaya çıkması çok nadir durumlardır. Ameliyat sonrasında görme kaybı ortaya çıkma nedenlerinden bahsedelim.
Ameliyat esnasında bir komplikasyon yaşanmışsa bu durumda görme kaybı ortaya çıkabilir. Ortaya çıkabilecek komplikasyonlar çok çeşitlidir ve bu yazının konusu değildir.
Katarakt ameliyatı gözün korneasında bulunan endotel hücrelerine bir miktar zarar vermektedir. Bu her katarakt ameliyatında olan bir durumdur. Ancak tecrübeli hekimlerin yaptığı ameliyatlarda endotel hücre kaybı minimum olmaktadır. Bu durumlarda ameliyat sonrasında kornea ödemi ortaya çıkar ve fakat tedavi ile ya da kendiliğinden ödem birkaç günde ortadan kalkar.
Ancak endotel hücre sayısı kritik bir değerin altına düşmüşse bu durumda kalıcı kornea ödemi ortaya çıkabilir ve kalıcı görme kaybı olabilir. Endotel hücre hasarının iki nedeni olabilir.
- Ameliyat öncesinde endotel hücresi zaten azdır ve ameliyatın etkisiyle kritik bir seviyesnin altına düşebilir.
- Hastanın endotel hücreleri ameliyat tekniğindeki yetersizliklere bağlı olarak aşırı zarar görmüş olabilir.
Her iki durumda da ancak kornea nakli operasyonu ile görme seviyesi artırılabilir.
Katarakt ameliyatı sonrasında bazı hastalarda görme sinirine gelen kan miktarında azalmaya bağlı olarak sinirde kanlanma bozukluğu olabilir. Bu da kendisini kalıcı görme kaybı ile gösterebilir.
Hemen belirtelim ki bu durumlar deneyimli cerrahların elinde oldukça nadir görülen durumlardır.
Katarakt Ameliyatı Sonrası Ödem Nasıl geçer?
Katarakt ameliyatı sonrasında korneada ödem ortaya çıktığında çoğunlukla ek bir şey yapılmaz ve ödem kendiliğinden ortadan kalkar. Ancak bazen ödemin daha hızlı ortadan kalkmasını sağlayan damlalar da ilaveten kullanılabilmektedir.
Katarakt Ameliyatından Sonra Çift Görme Olur Mu?
Katarakt ameliyatı sonrasında bazen çift görme sorunu olan hastalarla karşılaşabiliyoruz. Ancak bu durum genellikle katarakt ameliyatından kaynaklanmamaktadır. Bu durum genellikle hipertansiyon ve şeker hastalığı olan hastalarda görülmektedir. Katarakt ameliyatı sonrası çift görmesi olan hastaların ayrıntılı muayenelerinin yapılması gerekmektedir.
Katarakt Ameliyatı Sonrası Gözlük Kullanmak Gerekir Mi?
Katarakt ameliyatı sonrasında bir çok hastada gözlük ihtiyacı ortadan kalkmaktadır. Katarakt ameliyatı ile göz içine yerleştirilen lensin gücü hesaplanarak hastanın ameliyat sonrasındaki göz dereceleri üzerinde değişiklik yapılabilmektedir.
Katarakt ameliyatında kullanılan bazı lensler (akıllı lensler) ameliyattan sonra hastanın hem yakını hem de uzağı görmesini sağlayabilirken, bazıları sadece uzağı ya da yakını görmelerini sağlayabilmektedirler. Her iki grup lensin de avantaj ve dezavantajları vardır.
Bazen hastalarda ameliyat öncesinde astigmat da vardır. Bu durumda göze yerleştirilecek mercek torik mercek adı verilen astigmatı da ortadan kaldıran merceklerden olursa astigmat ta büyük oranda ortadan kalmış olur.
Katarakt ameliyatı sonrası göz derecesi ameliyat öncesinde hedeflenen değerlerden sapma gösterebilir. Ameliyat öncesi bir takım matematiksel yöntemlerle göz içine mercek yerleştirilmektedir. Ancak ne kadar hassas olunursa olunsun ameliyattan sonra 0.75 dereceler kadar sapmalar yaşanabilmektedir. Ancak sapma gösteren hu derecelerde bile birçok hastanın gözlük kullanmasına ihtiyaç kalmamaktadır.
Katarakt Ameliyatı Sonrasında Ağrı Kesici İçilir Mi?
Katarakt ameliyatı sonrasında ağrı kesici içilmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Ancak yolunda giden bir katarakt ameliyatı sonrasında gözde genellikle şiddetli bir ağrı olmaz. Gözde yanma, batma, sulanma vs olabilir ama gerçek ağrı olması normal bir olmayabilir. O nedenle ağrı kesici kullanmanızda herhangi bir sakınca olmamasına rağmen, ağrı doktorunuza görünmeniz gereken bir bulgudur.