Göz Ağrısı Neden Olur? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Göz ağrısı birçok göz sorununa bağlı olarak ortaya çıkabilen bir şikayettir. Göz ağrısı bazen ciddi göz sorunlarının bulgusu olabilmektedir. Bu yazıda göz ağrısının nedenleri ve tedavilerinden bahsedeceğiz.

Göz Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Göz ağrısının nedenlerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

  1. Çok yüksek göz tansiyonu (glokom)
  2. Sklerit gibi gözün dış duvarının iltihaplanmaları
  3. Üveit (gözün iç kısmının iltihaplanması)
  4. Optik Nevrit (göz sinirinin iltihaplanması)
  5. Hipermetropi
  6. Astigmatizma
  7. Dijital Ekran Senndromu
  8. Göz kuruluğu
Göz Ağrısı

Göz Ağrısına Ne İyi Gelir?

Göz ağrısı olan bir kişiye muayene etmeden herhangi bir öneride bulunmak doğru değildir. Çünkü göz ağrısı nedenleri arasında gerçekten ciddi hastalıkları da vardır. Örneğin, üveit olan bir kişide tedavi anlamında evde yapılan bir takım uygulamalar geç tanıya ve kalıcı görme kaybına neden olabilir. Bu nedenle göz ağrısının ciddi bir belirti olduğunun kabul edilmesi ve böyle bir durum varlığında hemen göz muayenesi olunması en doğru yaklaşımdır.

Göz Tansiyonu (Glokom) ve Göz Ağrısı

Göz tansiyonunun bir çok alt tipi bulunmaktadır. Göz tansiyon yüksekliğinin göz ağrısı oluşturması için çok yükselmiş olması gerekmektedir. Göz tansiyonunun normal üst sınırının 21 mmHg olduğu kabul edilmektedir. Ağrı şeklinde algılanabilmesi için 35-40 mmHg üzerine çıkması gerekmektedir. Bu değerleri üzerine çıktığında kişi göz ağrısı ile birlikte bazen görmede azalma da hissetmektedir. 

Ağrı, göz tansiyonundan kaynaklanıyor ise bu durum göz açısından acil bir durumdur. Göz tansiyonu ağrı yapacak kadar yükseldi ise bu durumda genellikle acil müdahale gerektiren bir durumdur. Zaman kaybetmeden bir göz doktoruna müracaat etmek görmenin korunması açısından zorunludur.  

Göz tansiyonunun bir çok alt tipi bulunmaktadır. Genellikle açık açılı glokom adı verilen tip en sık görülen tiptir. Nadiren açı kapanması glokomu adı verilen göz tansiyonu tipi de görülmektedir. Bu tipte göz içi basınç daha yüksektir ve bazen ani yükselmeler olabilmektedir. Göz tansiyonu çok fazla yükseldiğinde baş ağrısı, bulantı, kusma gibi belirtiler yanında görmede bulanıklık ta görülmektedir.

Üveitler

Üveit kısaca göz içinde iltihaplanma olmasıdır. Ağrı, üveitin en sık görülen önde gelen bulgularından biridir. Üveit, gözün iç kısmında önde ya da arkada olmaktadır. Ön üveit durumunda göz ağrısı ile birlikte genellikle ışıktan rahatsızlık hissi, kızarıklık ve görme de azalma da birlikte görülmektedir. Arka üveit durumunda ise ağrı genellikle olmaz ve fakat görmede bulanıklık olur. Üveitin altında bazen başka hastalıklar vardır, bazen ise tek başına görülmektedir. Üveitler görmeyi tehdit eden ciddi durumlardır. Erkenden muayene ve tedavi olmak görmenin korunması açısından son derece önemlidir.

Sklerit

Sklerit gözün beyaz renkli olan dış duvarıdır. Bu duvara sklera adı verilmektedir. Skleranın iltihaplanmasına ise sklerit adı verilmektedir. Sklerit gözde ağrı yapan önemli nedenlerdendir. Bazen hastanın muayenesinde göz doktoru herhangi bir şey saptamayabilir, bu durumlarda sklerit akla getirilmelidir. Sklerit göz duvarının ön kısmında ya da arka kısmında görülebilmektedir. Ön sklerit durumunda gözde kızarıklık da varken, arka sklerit durumunda gözde kızarıklık genellikle yoktur. Çünkü itihaplanma gözün arka kısmındadır.

Sklerit tedavisinde genellikle kortizol içeren ilaçlar kullanılmaktadır.

Hipermetropi

Hipermetropi durumunda bir çok kişi gözlük kullanmadan da net görebilmektedir. Ancak bu durum göz içi kaslarının fazla çalışmasından kaynaklanır. Göz içi kaslarının sürekli fazla çalışması ise ağrı nedeni olabilir. Özellikle hipermetropi derecesi yüksek olan kişilerde ağrı daha da fazla olabilmektedir. Eğer ağrı nedeni hipermetropi ise gözlük, kontakt lens ya da göz çizdirme operasyonu ile bu ağrıdan kurtulmak mümkün olmaktadır.

Hipermetropi ağrıya neden olmasına rağmen bazen göz damlası damlatılmadan muayenede atlanabilir. Kişinin görme seviyesi normalse bu gibi durumlar bazen hekim tarafından atlanabilmektedir. Bu gibi durumlara gizli hipermetropi adı verilmektedir.

Astigmatizma

Astigmat göz ağrısının en sık görülen nedenlerinden  bir tanesidir. Astigmat durumunda göze giren ışık demetleri farklı odak noktaları üzerine odaklanırlar. Bu da gözde zorlanmaya ve ağrıya neden olur. Astigmat gözlüklerle, kontakt lensle ya da göz çizdirme operasyonu ile ortadan kaldırılabilir.

Optik Nevrit

Optik nevrit göz sinirinin iltihaplanmasıdır. Optik nevritin bir çok nedeni olabilmektedir. Ama sonuçta göz ile beyin arasında iletimi sağlayan sinir iltihaplandığından ağrı ile birlikte görmede bulanıklık ta ortaya çıkar. Optik nevritin altında multiple skleroz hastalığı, sarkoidoz, enfeksiyonlar, Behçet Hastalığı gibi hastalıklar olabilir. Tedavisi nedenine bağlı olarak yapılır.

Göz Kuruluğu

Göz kuruluğu aslında doğrudan ağrı nedeni değildir. Ama bazı kişilerde göz kuruluğu o denli şiddetli olabilir ki kişinin sürekli olarak göz kırpmasına neden olur. Kişinin sosyal hayatını etkileyebilir ve göz ağrısı şeklinde hastalar tarafından şikayette bulunulabilir.

Dijital Ekranlar ve Göz Ağrısı

Dijital ekranlar karşısında uzun süre geçiren kişilerde gözde kuruluk ve zorlanma ortaya çıkar. Bu da gözde ağrıya neden olabilir. Ekranla çalışma mesafesini artırma, mat ekran kullanma, her 30 dakikada bir gözleri 5 dakika dinlendirme ve mavi filtreli gözlük camı kullanma ağrı konusunda etkili olacaktır.

Sağ Göz Ağrısı Neden Olur?

Göz ağrısının sağ gözde ya da sol gözde olması yukarıda bahsettiğimiz nedenler açısından fark etmemektedir. ‘Sağ göz ağrısı neden olur?’ sorusuna cevap olarak üveit, göz tansiyonu, sklerit, göz kululuğu, hipermetropi gibi nedenleri sayabiliriz. 

Sol Göz Ağrısı Neden Olur?

‘Sol göz ağrısı neden olur?’ sorusunun cevabı olarak üveit, göz tansiyonu, sklerit, göz kuruluğu ve hipermetropi nedenlerini gösterebiliriz.

Tek Göz Ağrısı Neden Olur?

Ağrının tek gözde ya da iki gözde birlikte olması nedeni hakkında bizlere ipucu verebilir. Örneğin, hipermetropi genelde her iki gözde olduğu için kişinin her iki gözünde de ağrıya neden olabilir. Üveit, sklerit bazen iki gözde bazen tek gözde görülebilir. Optik nevrit ise genellikle tek gözde göz ağrısı yapabilmektedir. Göz kuruluğu ise çok büyük oranda iki gözde birlikte ortaya çıkar. 

Göz Ağrısı Nasıl Geçer?

‘Göz ağrısı nasıl geçer?’ sorusuna tek bir cevap vermek mümkün değildir. Göz ağrısı gözde sorun olduğunun habecisidir. Bu nedenlerden bazıları çok ciddi nedenlerdir, bazıları ile daha az önemlidir. Her birinin tedavisi farklıdır, bu nedenle bu soruya tek doğru bir cevap vermek mümkün değildir.

Tekrarlayan Göz Ağrıları

Tekrarlayan göz ağrıları nedeni göz tansiyonu, üveit, hipermetropi, göz kuruluğu gibi nedenler olabilir. Göz ağrınız varsa mutlaka bir göz doktoruna muayene olmanız çok önemlidir.

Unutmayın! Ağrı bir sorun olduğunun habercisidir.

Scroll to Top

Sitemizi ziyaret ederek KVKK ve çerez kullanım politikamızı kabul etmiş sayılıyorsunuz.