‘Keratokonus hastalığında kalıcı lens ameliyatı yapılabilir mi?’ sorusu ile sıkça karşılaşıyoruz. Bu sorunun cevabını hemen verelim. Bazen yapılabilir, bazen uygun değildir.
Keratokonüs hastalığı gözün en ön kısmındaki saydam kornea tabakasının doğal dairesel eğime sahip yapısının bozularak öne doğru bir koni şekline bürünmesidir. Keratokonus kelimesi kerato (kornea) ve konus (koni) kelimelerinin birleşmesinden oluşmaktadır. Keratokonus hastalığında korneanın öne doğru koni şeklinde yapısının bozulması miyop ve astigmata neden olmaktadır. Ortaya çıkan miyop astigmatizma bazen çok yüksek değerlere ulaşabilmektedir.
Keratokonus Hastalığında Kalıcı Lens Ameliyatı Yapılabilir mi?
Bir çok keratokonus hastası mercek ameliyatından ciddi anlamda fayda sağlamaktadır. Keratokonus hastalarında ortaya çıkabilen yüksek miyop ve astigmat değerleri mercek ameliyatı ile düzeltildiğinde kişi çoğu kez yüksek numaralı gözlük kullanmayı bırakmaktadır. Eğer kişide astigmat değerleri çok yüksek ise bu durumda torik mercek adı verilen kişiye özel merceklerin yerleştirilmesi ile çok iyi sonuçlar elde edilebilmektedir.
Torik mercekler astigmatı olan kişilerde göz içine yerleştirilen merceklerdir. Keratokonusu olan hastalarda sıklıkla yüksek astigmat olduğundan dolayı torik lenslerle iyi sonuçlar elde edilebilmektedir.
Her Hastada Etkili Midir?
Keratokonus hastalarının tamamında kalıcı lens ameliyatı yapılması uygun değildir. Bazı durumlarda göz yapısı uygun olduğu zaman hastalar kalıcı lens ameliyatından ciddi fayda görmektedirler. Ancak bu ameliyatın özellikle keratokonus konusunda uzmanlaşmış göz doktorları tarafından yapılması uygun olacaktır.
Keratokonus hastalığında kalıcı lens ameliyatı yapmadan önce hastanın ayrıntılı bir muayene edilmesi gerekmektedir. Öncelikle hastanın görme seviyesinin kalıcı lens yerleştirildikten sonra artacağının teyit edilmesi gerekir. Bu da ayrıntılı bir gözlük muayenesi ile yapılmaktadır. Bazı durumlarda keratokonus hastalarında gözlükle görme seviyesi artmayabilmektedir. Bu durumlarda kalıcı lens ameliyatı yapmak çok mantıklı olmayacaktır.
Keratokonus hastasında katarakt varsa bu durumda mercek ameliyatından hastanın fayda görmesi yüksek ihtimaldir. Bu durumlarda torik mercek alternatifi hastaya gerekiyorsa mutlaka sunulmalıdır. Çünkü hastaya zaten katarakt ameliyatı ile kalıcı lens yerleştirilecektir. Torik kalıcı lens yerleştirilerek hastanın astigmattan da kurtulması sağlanabilir.
Keratokonusu olan genç hastalarda kalıcı lens ameliyatı yapmadan önce çok iyi değerlendirme yapılmalıdır. Bu hastalarda miyop ve astigmat değerleri gerçekten çok yüksekse ve kalıcı lens ameliyatı ile görme seviyesi artacaksa yapılabilir.
Keratokonus hastalığı ile ilgili daha ayrıntılı bilgiye keratokonus kategori sayfamızdan ulaşabilirsiniz.