Optik Atrofi

Optik atrofi, gözün arka kısmında bulunan retinadaki sinir liflerinde ortaya çıka hasar sonucunda bu sinir liflerinin oluşturduğu optik sinirdeki (görme sinir) soluk bir görüntü oluşması ve optik sinirin beyne görüntüyü iletme işlevinin yok olmasıdır.

Optik Atrofi Ne Zaman Oluşur?

Optik atrofi retinada bulunan sinir liflerinde hasar yapan her durum sonucunda ortaya çıkabilen bir klinik son tablodur. Yani kendisi başlı başına bir hastalık olmayıp, bazı göz sorunlarının son evresinde ortaya çıkabilen bir durumdur. Optik sinir retinada ortaya çıkan elektriksel yanıtı beyne ilettiğinden optik atrofide görme kaybı ana bulgudur.

Optik Atrofi
Optik Atrofi. Creative Commons 2.0 License. Changes were made.

Optik Atrofi Nedenleri

Optik atrofi glokom (göz tansiyonu), optik sinir iltihaplanması (optik nörit), optik sinir başında ödem (papilödem), iskemik optik nöropati gibi bizzat gözün kendisi ile ilgili sorunlar ile beyindeki görme yollarında mevcut sorunlardan (nörolojik dejeneratif hastalıklar, beyin travması) kaynaklanabilmektedir. Kafa içi basınç artışı sendromu (KİBAS)’a neden olan bir çok durum optik atrofiye yol açabilir.  Bunun dışında doğumsal bazı nedenler de (Leber Hereditary Optik Neuropathy, otozomal dominant optik atrofi) optik atrofi ile sonuçlanabilmektedir. Nedenleri başlıca aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz.

Bulgular

Optik atrofinin ilk ve en önemli bulgusu görme kaybıdır. Görme kaybı optik atrofinin nedenine bağlı olarak ani ve hızlı da gelişebilir, yavaş yavaş ta ortaya çıkabilir. Göz tansiyonunda yavaş yavaş görme azalırken travmaya bağlı durumlarda ve optik nöritlerde daha hızlı görme kaybı yaşanabilmektedir.

Diğer nöro-oftalmolojik hastalıklar ile ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Tedavi

Optik atrofide tedavi atrofiye neden olan sorunla ilgilidir ve standart bir tedavisi yoktur.

Optik Atrofi hakkında 2 yorum yapıldı.

  1. 28.10.2019 tarihinde katarakt ameliyatı oldum. ameliyattan 20 gün sonra görme sinirimde iltihap oluştu iltihapı kurutmak için ilaç tedavisi yapıldı görmem yüzde 40 a kadar düştü ilaçla görmem düzelmeyince dıştan sinire iğne yapıldı iğneden sonra görmem yüzde 90 a kadar çıktı şu anda yüzde 90 görmekteyim ama az bulanık görmekteyim doktorlar teşhis olarak OPTİK ARTOPİ teşhisini koydular bu durumum hakkında sizden açıklama bekliyorum bu durumumun tedavisi varmı varsa ne yapmam lazım

  2. Benım oglum 13 yasında beyın tımoru amalıyatı oldu daha sonrasında gorme kaybı oldu. Ve optık atrofı teshısı kondu. Sag goz 0,2 sol goz ıse 01 goruyo lutfen bıze yardımcı olurmusunuz cok caresız kaldık.

Yorumlar kapalı.

Scroll to Top

Sitemizi ziyaret ederek KVKK ve çerez kullanım politikamızı kabul etmiş sayılıyorsunuz.