Hızlı Ulaşın
Göz Arkası Ödemi Nedir?
‘Göz arkası ödemi’ denildiğinde retinada ortaya çıkan ödem anlaşılmaktadır. Retina gözümüzün arka kısmında bulunan ve göze gelen ışığı elektriksel yanıta çevirerek beyne ileten kısımdır. Göz arkası ödemi tedavisi genellikle bir takım enjeksiyonluk ilaçlarla yapılmaktadır. Retinada ödem ortaya çıkmasına neden olan bazı hastalıklar vardır. Bu hastalıkların en sık görülenleri şunlardır.
- Diyabetik Retinopati (Şeker Hastalığına Bağlı Retina Sorunları)
- Sarı Nokta Hastalığı
- Üveit
- Retina Damar Tıkanıklıkları
Göz Arkası Ödemi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Göz arkası ödemi tedavisi için en sık uygulanan tedavi yöntemi göz içi iğne tedavisidir. Bu tedavi yönteminde sık kullanılan enjeksiyonluk ilaçlar bulunmaktadır. Genellikle ilk 3 ay boyunca ayda 1 kez enjeksiyon uygulanır. Bazen bu tedavi ilk 6 ayda ayda bir doz olarak da uygulanmaktadır.
Enjeksiyonlardan 1 ay sonra ödem miktarı ve hastanın görme seviyesi değerlendirilir. Kişinin görme seviyesi arttıkça enjeksiyonlara devam edilir. Görme seviyesi sabit olduğunda enjeksiyon yapılmaz ve hasta takip edilir. Sonraki dönemde göz arkası ödemi ortaya çıktığında enjeksiyonlar tekrar edilebilir.
Göz Arkası Ödemi İğne Tedavisi
Tedavide kullanılan iğneler hastalığa bağlıdır. Her göz arkası ödemi tedavisi için aynı ilaçlar kullanılmaz. Bazen hasta bir ilaçtan fayda görmeyebilir ve başka bir ilaca geçilebilir.
Tedavide Yaşanılabilecek İstenmeyen Olaylar
İğne tedavisinde göz içine enjeksiyon yapıldığı için potansiyel bazı riskler mevcuttur. Bu riskleri şu şekilde sıralayabiliriz.
- Göz içi enfeksiyon: En korkulan komplikasyonlardandır. Göz içinde enfeksiyon ciddi bir durumdur. Kişinin görme seviyesini kalıcı olarak azaltabilmektedir. Böyle bir durum oluştuğunda tedavide göz içine antibiyotik enjeksiyonu ve bazen vitrektomi adı verilen ameliyat yapılması da gerekmektedir.
- Göz içi lens hasarı: Enjeksiyon esnasında göz içinde bulunan doğal lens hasar görürse lens yerinden hareket edebilir ve katarakt ortaya çıkabilir. Bu durumda katarakt ameliyatı gerekebilir. Göz içi ödemi tedavisi gereken bir çok hasta katarakt ameliyatı olmuş hastalardır. Katarakt ameliyatı olmuş kişilerde lens hasarı, göze daha önce ameliyatla yerleştirilmiş olan yapay göz içi merceğinde olabilmektedir. Ancak bu ihtimal katarakt ameliyatı olmamış hastalara göre daha düşük bir ihtimaldir.
- Geçici Görme Kaybı: Göz içi ödemi tedavisi için yapılan iğne tedavilerinden sonra bazen hastalar geçici görme kaybı yaşamaktadırlar. Bunu en sık nedeni enjeksiyon sonucunda artan göz içi basıncının görme sinirinin kanlanmasını bozmasıdır. Böyle durumlarda genellikle görme seviyesi bir kaç gün içinde büyük oranda düzelmektedir. Ancak bu durum bazen kalıcı görme kaybına da neden olabilmektedir. Bu durumlar çok çok nadir görülmektedir.
- Göz Tansiyonu. Göz içi ödemi iğne tedavisi için kullanılan ilaçlar bazen kortizol içeren ilaçlardır. Kortizol içeren ilaçlar göze enjekte edildiğinde kalıcı göz tansiyonu problemi ortaya çıkabilmektedir. Bu ilaçlar genelde şeker hastalığına bağlı ödemlerde kullanılmaktadır. Göz tansiyonu ortaya çıktığında damlalarla tedavi edilir. Damla tedavileri yeterli olmaz ise göz tansiyonu ameliyatı gerekebilmektedir.
- Katarakt: Göz tansiyonu gibi genellikle şeker hastalığına bağlı göz arkası ödemi olan hastalarda kortizol içeren ilaçlar kullanıldığında ortaya çıkmaktadır. Tedavisi katarakt ameliyatı ile olmaktadır.