Kalıcı lens ameliyatı yüksek göz numaralarından ya da yakını görme sorunundan kalıcı bir şekilde kurtulmak isteyen hastalarımızda uyguladığımız bir göz ameliyatıdır.
Kalıcı Lens Ameliyatı Ne Zaman Uygulanır?
Kalıcı lens ameliyatı bir kaç farklı durumda uygulanmaktadır. Bu hastaları şu şekilde sıralayabiliriz.
- Göz derecesinin lazer göz ameliyatı ile sıfırlanamayacak kadar yüksek olan hastalar,
- Yakını görme sorunu olan (beraberinde göz derecesi olsun ya da olmasın) 45 yaş üzeri kişiler,
- Kataraktı olan kişiler
Örneklerle Kalıcı Lens Ameliyatı Senaryoları
- 28 yaşında göz derecesi 13 derece olan Ayşe’nin göz derecesi lazer göz ameliyatı ile sıfırlanamamaktadır. Bu durumda kalıcı lens ameliyatı yapılabilir. Böyle bir senaryoda fakik göz içi lens ameliyatı mantıklıdır.
- 56 yaşında Mehmet Bey’in uzakta +1.50 derece, yakında ise +4.00 derece yakın gözlüğü kullanmaktadır ve yakını görememe kendisini çok rahatsız etmektedir.
- 60 yalında Emine Hanım’da katarakt vardır ve hem yakında hem de uzakta gözlük kullanmak istememektedir.
Kalıcı Lens, Akılı Lens midir?
Kalıcı lens ameliyatı gözün içine ömür boyu kalacak ve devamlı takılıp çıkarılması gerekmeyecek bir yapay lensin göz içine yerleştirilmesi anlamına gelmektedir. Kalıcı lensler başlıca iki grupta incelenebilir. Tek odaklı lensler ve çok odaklı lensler (akıllı lensler).
Tek odaklı lensler kendisi üzerine gelen ışığı tek bir noktada odaklayan lenslerdir. Çok odaklı lensler yani akıllı lensler ise kendisi üzerine gelen ışığı uzak-orta ve yakın mesafeyi görecek şekilde farklı odak noktalarına odaklayan lenslerdir. Bu da akıllı kalıcı lens ile uzak-orta ve yakın mesafenin görülebilmesi anlamına gelmektedir.
Sizin Gözünüze Hangi Tip Kalıcı Lens Uygun?
Akıllı Kalıcı Lens herkes için uygun mudur? Elbette değildir? Burada hastalarımızı uyarmak istiyorum. Akıllı lensler ile ilgili reklamlardan hareket ederek etik prensiplere uyan bir göz doktoruna muayene olarak göz yapınızın akıllı lens için uygun olup olmadığını öğrenmeniz uygun olacaktır. Uygun olmayan gözlerde akıllı kalıcı lens kullanımı hastanın mutsuzluğu ile sonuçlanabilecektir. Bir çok durumda tek odaklı lensler daha uygun olabilir ve hastalar bu lenslerle daha kaliteli bir görmeye kavuşabilirler.
Kalıcı Lens Çıkarılabilir Mi?
Kalıcı lens elbette çıkarılabilir. Ama çıkarılması için ikna edici bir neden olmalıdır. Kalıcı lenslerin çıkarılması başlı başına bir ameliyattır ve her ameliyat gibi riskleri vardır. Bu nedenle öncelikle kişilere uygun lens seçiminin yapılması ve çıkarma gereksiniminin kalmaması önemlidir. Ancak gerekiyorsa elbette çıkarılabilir ve başka bir kalıcı lens yerleştirilebilir.
Kalıcı Lens Ameliyatı Kaç Yaşında Yapılabilir?
Kalıcı lens ameliyatı genç yaşlardan itibaren her yaşta yapılabilir. Önemli olan nokta kişinin göz sorununun derecesidir. Bazen göz dereceleri o kadar yüksek olabilir ki beraberinde göz tansiyonu gibi başka sorunlar da yer alabilir. Bu durumlarda kalıcı lens ameliyatı aynı zamanda bu sorunların da çözümü olabilir.