Hızlı Ulaşın
Fakik Göz İçi Lens Ameliyatı Nedir?
Fakik göz içi lens ameliyatında göz içine kalıcı olarak yerleştirilen bir yapay lens yoluyla kişinin miyopi sorunu ortadan kaldırılır. ‘Fakik’ kelimesi ‘lens varken’ demektir. Buradaki lensten kastedilen gözümüzün içinde bulunan doğal lenstir. Yani fakik göz içi lens ameliyatı ile gözümüzde doğal olarak bulunan lense dokunulmadan göz içine ikini bir lens yerleştirilir. Bu şekilde kişi miyopi sorunundan kurtulmuş olur.
Fakik Göz İçi Lens Ameliyatı Ne Zaman Uygulanır?
Fakik göz içi lens ameliyatı göz derecesi lazer göz ameliyatı ile düzeltilebildiğinden daha yüksek olduğunda uygulanmaktadır. Bu ameliyat ile -5.00 ile -20.00 derece arasındaki göz dereceleri düzeltilebilmektedir.
LASİK, PRK veya Smile lazer operasyonları ile -10 dereceye kadar olan göz kusurları düzeltilebilmektedir. Bu derecelerin üzerinde lazer ile düzeltme yapmak bazı riskleri beraberinde getirmektedir. Burada -10 derecenin herkes için geçerli olmadığını da vurgulamak gerekmektedir.
Fakik Göz İçi Lens Ameliyatı Herkese Yapılabilir mi?
Fakik göz içi lens ameliyatı herkese yapılabilen bir ameliyat değildir. Bu konudaki kriterler şunlardır.
- Gözün ön kısmında ‘ön segment’ adı verilen boşluğun en az 3.0 mm derinliğe sahip olması gerekmektedir. Bu durumu ancak doktorlar muayene ile tespit edebilirler.
- Son 6 ay içinde göz derecesinde artış olanlar ve 21 yaşından genç kişilere fakik göz içi lens ameliyatı yapılması önerilmemektedir.
- Üveit adı verilen göz içi iltihaplanması durumunda da uygulanmaması gerekmektedir.
Hipermetroplar için fakik göz içi lens ameliyatı konusunda çalışmalar vardır. Hipermetroplarda gözün ön segmentinin derinliği fakik lensler için genellikle sığ olduğundan daha az ilgi çeken bir alandır. Ancak hipermetroplar için de üretilen fakik göz içi lens modelleri vardır.
Fakik Lens Avantajları Nelerdir?
Fakik lensler ile lazer göz ameliyatı ile düzeltilebilecek numaralardan çok daha yüksek numaralar düzeltilebilmektedir. Fakik göz içi lens ameliyatı ile gözün doğal lensi yerinde kaldığı için gözün uyum mekanizması korunmaktadır. Bu nedenle kişinin hem uzağı hem de yakını net görmesi sağlanmaktadır.
Fakik lens ameliyatı yapılmak istenmeyen durumlarda psödofakik göz içi lens ameliyatı yapılabilmektedir. ‘Psödofakik’ kelimesi gözün kendi doğal lensinin alındığı anlamına gelmektedir. Bu yöntemde gözün doğal lensi katarakt ameliyatında olduğu gibi alınır ve yerine yapay bir mercek konulur. Bu nedenle gözün uyum mekanizması ortadan kalkmaktadır. Ancak bu sorunun monovizyon adı verilen ya da akıllı lens kullanımı ile çözülebilen çözüm yolları vardır.
Fakik Göz İçi Lens Dezavantajları Nelerdir?
Her göz içi ameliyatında mevcut olan cerrahi riskler bu ameliyatlarda da geçerlidir. Polimetilmetakrilat malzeme kullanılan fakik göz içi lens ameliyatlarında büyük bir kornea kesisi yapıldığı için ameliyat sonrasında astigmat ortaya çıkabilmektedir.
Jel benzeri bir kollamerden yapılan fakik göz içi lensleri ise esnektir, göz içerisine katlanılarak sokulabilir ve göz içinde açılarak yerleştirilebilir. Bu lenslerde yapılan kornea kesisi daha küçük olduğu için astigmat ortaya çıkmamaktadır.
Ortaya çıkan bu astigmat, LASİK, PRK gibi lazer göz ameliyatı ile ortadan kaldırılabilmektedir.
İstenmeyen Yan Etkiler
- Göz bebeği büyük olan kişilerde ameliyat sonrası özellikle geceleri ışıklarda büyüme ve yansımalar (halo ve glare) görülebilir.
- Katarakt sık görülen bir yan etkidir. Çoğu kez ortaya çıkan katarakt kişinin görmesini olumsuz etkilememektedir. Ama bazen belirgin katarakt ortaya çıkabilir. Bu durumda fakik göz içi lens çıkarılır, katarakt ameliyatı yapılır ve yapay yeni bir göz içi lens yerleştirilir.
- Endotel hücre kaybı. Korneanın en içteki kısmı endotel tabakasıdır. Fakik lens ameliyatlarından sonra endotel hücre sayısında her yıl ortalama yüzde 1.8 oranında azalma olduğu rapor edilmiştir. Bu nedenle ameliyat öncesi endotel hücre sayısı 2000/mm2 olan kişilerde fakik lens ameliyatı önerilmemektedir.